Med rötter i Ådalen
17 september 2013 16:04 | Media, Musik, Politik | 34 kommentarerJag såg naturligtvis minidebatten i TV-Aktuellt mellan Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt. Löfven klarade den här första direktkonfrontationen bra. men jag tror att han skulle lyckas ännu bättre, om han vågade vara mer personlig: tackla jobb och utbildning utifrån de erfarenheter han bär med sig allt sedan uppväxttiden i ett forsterhem i Ådalen.
* * *
Ådalen i Ångermanland är ett av Sveriges vackraste och mest dramatiska landskap, ett landskap som också förknippas med en av de mest dramatiska händelserna i det svenska 1900-talets fackliga och politiska historia. Jag syftar förstås då på demonstrationståget 1931, det som slutade med att människor sköts ihjäl av utkommenderad militär.
I går kväll fick vi i TV se bilder från Höga kusten i Ångermanland, detta apropå att Tomas Ledin, med familjen senare avflyttad till Sandviken, har sina rötter där och nu också är i färd med att färdigställa en skiva med sånger, där han berättar om sin barndoms landskap och miljö.
I den fanns bland annat hans farfar och farmor, som båda deltog i det ödesdigra demonsrationståget 1931.
Mycket av det Tomas Ledin har gjort är bra, men jag kritiserade honom i skivrecensioner på 1970-talet – se ovan under Kulturspegeln, Musik – för att undvika det kontroversiella och brännbara.
I det nu aktuella programmet berättade han i alla fall, att hans farfar och farmor var kommunister. Kanske har sådant hämmat honom när det gäller politiskt engagemang på skiva, men han försökte även i det här programmet komma runt hela problemet genom att försöka hävda, att den sortens sociala och politiska motsättningar, som fanns i trettiotalets Ådalen, inte längre finns i det svenska samhället. Däremot har han tagit klar och stark ställning, när det gällde apartheidpolitiken i Sydafrika. Men man måste ju inte vara just kommunist för att se den ojämlikhet och utslagning som skördar många offer också i dagens svenska samhälle.
Hur som helst: jag väntar med spänning på den kommande skiva, där Ledin växlar in på ett nytt spår, ett ådalsspår.
34 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Nej, det tror jag inte är en bra ide.
Folk vill höra om framtiden. Inget retro.
Han har ingen utbildning, ingen politisk erfarenhet från riksdag eller som minister
(ej heller från kommun eller landsting?).
Han kommer förlora mot Reinfeldt.
Comment by Fredrik — 2013 09 17 16:55 #
Till Fredrik: Men han har social erfarenhet!
Comment by Enn Kokk — 2013 09 17 17:00 #
Till Enn, finns inte hans nya skiva, som f ö heter Höga Kusten? Det går i alla fall att beställa den på nätet. Det har jag gjort i dag.
Comment by HO — 2013 09 17 20:29 #
Tätte från Sunnersta, ja han kallades så iallafall.
Ibland kallade de honom för Lille Skutt när han spelade fotboll, hans tränare kallade honom för det iallafall….mycket iallafall i det här inlägget men för attan, man skriver ju nåt iallafall…..
Comment by Urban — 2013 09 17 21:23 #
Vet inte mycket om svenska schlagersångare men tittade på programmet eftersom det skulle handla om Ådalen, de trakter där jag var barn. Jag tyckte inte man fick ut mycket av det förutom några vackra naturbilder.
Dessutom är jag allergisk mot begreppet ”Höga kusten.” Jag kan möjligen hugga i sten ordentligt här men enligt min uppfattning är det inte alls något gammalt geografiskt begrepp utan helt enkelt påhittat av tjänstemän i dåvarande inrikesdepartementet när man pysslade med Palmes s.k. ”fysiska riksplanering” – numera bortglömt men ursprungligen ett mycket ambitiöst ”socialistiskt” projekt fast inte många begrep sig på det. Det var samma killar (yes!) som avskaffade ”städer” och införde ”kommunblock” vilket f.ö. ledde till en hel del satir. Grönköpings Veckoblad kallade t.ex. Stockholm för ”Kommunblock 001″ eller ”Kungliga huvudkommunen” trots att begreppet ”kunglig” också avskaffades i samma veva (utom för ambassader i utlandet).
Kanske är jag jävig i sammanhanget eftersom man samtidigt avskaffade ordensväsendet vilket berövade mig möjligheten att få en välförtjänt RNO (OBS ironi OBS. Egentligen skulle jag bara ha velat ha Illis Quorum Meruere Laboris ).
Comment by Bengt O. Karlsson — 2013 09 18 11:42 #
Till Bengt O. Katlsson: Och vad står RNO och det andra lullet för?
Comment by Jean — 2013 09 18 14:57 #
Höga Kusten är precis det som Bengt O skrev ett påhitt och om man skall hård dra det hela är uttrycket rent nonsens då exvis Höga Kustenbron inte tillhör den s.k Höga Kusten.
Man sa alltid Nordingrå förr när man ville använda ett större geografiskt begrepp om halvön.
Nu verkar tom Härnösand ingå i Höga Kustenbegreppet, ett attans påhitt alltså!!!!!!!!!!!!!!!
Comment by Urban — 2013 09 18 16:45 #
Ja, halva Ångermanland kallas numera Höga kusten. Kramfors-Sollefteå flygplats t ex har bytt namn till Höga Kusten Airport. Till och med Sollefteå kallar sej ”Höga Kusten Sollefteå” på en turistkarta som sprids av kommunen.
Dock, själva namnet är det väl inget fel på. Det hittades på 1974 av en fyndig kvinna vid namn Ije Åström, maka till dåvarande länsarkitekten Birger Åström i Härnösand. Det skedde när en utredning som han ledde skulle lägga fram sitt slutbetänkande. Äras den som äras bör.
Comment by HO — 2013 09 18 19:33 #
Sänkas den som sänkas bör, borde det väl heta eller hur HO?
Det har ingen relevans!!!
Ta bort skiten!!
Jag blir bara arg och borde inte fler bli förbannade på att hitte-på skall bli ett sorts ICKE-RELEVANT geografiskt område.
Det finns en likhet med att man kallade ådalen för Röda Ådalen när inte ens ådalen fanns där det egentligen fanns.
Benämningen ådalen var förr geografiskt den övre delen av älven, uppströms Sollefteå mot Ådalsliden osv. Och skall man vara pedant i det hela, skall inget kallas för ådalen annat än just det som var ådalen, nämligen den del som var dalen efter det som kallas idag för älven, också det en påhittad sak, förr hette älven ÅN!
Min mor, född 1913, förstod inte att det var älven man kallade hennes Å.
Älv-ordet kom till ca 1860-70 i kartlandskapet. Ingen å, nu så kallad älv kallades för det.
Se bara på orten Skelleft-å eller Sollefte-å, Lule-å, Pite-å, Råne-å osv….. ja alla orter som låg efter åar, som nu kallas älvar.
Hur skulle det se ut att kalla vår orter efter NY-PÅ-HITTE benämningar?
Solleftälvsta eller Pitälvsta??
Tycker nån som jag tro????
Comment by Urban — 2013 09 18 21:33 #
Vilket gnäll ang begreppet Höga kusten!!! Som högakustenbo är jag glad över att det finns ett samlat namn för en vacker del av Sverige. Låt oss se till helheten och inte bara till de konstruerade kommuner som sedan 1974 bildats. Höga kusten sammanfattar detta på ett bra sätt Vi bor i en rik och vacker bygd och bjuder gärna besökare och nya invånare att komma till Höga kusten – en del av Sverige!
Per Wärmegård, Högakustenbo sedan 1990. Postadressen har varit Kramfors, Sandöverken och nu Härnösand med sommarhus i Nordingrå
Comment by Per Wärmegård — 2013 09 19 7:20 #
På mycket få platser i världen finns en så hög ”post-glacial rebound”, landhöjning, som i Höga Kusten. En liknande ska finnas i Kanada och en i Antarktis där mest pingvinerna kan förundra sig över föröndringen. Under sista istiden fanns i Sverige den allra största volymen is av det uppåt 3km höga istäcket direkt över vad vi nu (utom reaktionära gnällspikar) kallar Höga Kusten. På ingen plats i Sverige finns en liknande kust. Bara bra att detta världsarv har ett beskrivande namn! Det tog ett tag innan de tidigare geologerna insåg att det var landet som höjdes och inte havet som sjönk, förresten. Och det kan ta ett tag innan somliga kan acceptera att en ny benämning är här för att stanna.
Ångermanland kan ju delas upp i flera sorts geografiska områden så det finns nog ord var och en kan identifiera sig med: Ådalen, Nolaskogs, Höga Kusten…
Comment by Ann-Katrin Roth — 2013 09 19 14:48 #
Jag fröjdar mig åt att en av mina kommentarer kunnat trigga en så intensiv diskussion Naturligtvis håller jag inte med Per eller Ann-Katrin. Jag trodde (och tror nog fortfarande) att det var mina kollegor bland kanslihusbyråkraterna som hade hittat på begreppet och eftersom jag hörde till den grupp som var negativt inställda till ”fýsisk riksplanering” var jag ju också negativ till deras diverse påhitt (”kommmunblock 001″). Men om det nu var frun till någon statlig utredare så gör det inte saken bättre…
På min tid var Nordingrp en kommun och inte en ”by” som det hette i teveprogrammet.
Men ta det inte så allvarligt. Med hjärtliga hälsningar från Kungliga huvudkommunen.
Comment by Bengt O. Karlsson — 2013 09 19 22:46 #
Jo, det var ”frun”. Jag har pratat med henne flera gånger om det och fått en detaljerad beskrivning av hur det gick till när hon hittade på namnet hemma vid familjens köksbord i Härnösand.
Och som sagt, själva namnet är det väl inget fel på. Tvärt om. Men frågan är om det kan anses vara rätt och riktigt att kalla Härnösand – och Sollefteå långt upp i inlandet – för Höga kusten. Turistfolk tycker väl det och kanske spelar det ingen teater, men är det inte ungefär som om Övik skulle kalla sej Ådalen? Ord betyder ju något.
När den gamla färjeleden Hornö-Veda norr om Härnösand ersattes med en bro i mitten av 1990-talet kallades den först Vedabron av Vägverket. Sen föreslog nån namnet Högakustenbron och Vägverket ändrade sej. Det gav upphov till en strid som pågick i flera år.
Vägverkets dåvarande chef Jan Brandborn tvådde sina händer och förklarade att Högakustenbron bara var ”ett dopnamn” och ”i högsta grad informellt”: ”Det står var och en fritt att kalla anläggningarna vad man själv vill”, sa han.
Namnet Vedabron ledde länge på poäng, både enligt databasen Affärsdata och i TT:s arkiv med nyhetstelegram och tidningsartiklar. Men till slut blev det ju Högakustenbron.
Sen dess sprider sej namnet Höga kusten som kanel på fettisdagsmjölk.
Comment by HO — 2013 09 19 23:31 #
Till Bengt O. Karlsson. Jag har hört om en kommun ovan molnen.
Comment by Hans G Eriksson — 2013 09 20 0:52 #
Dock är Ådalen i historisk form allt OVANFÖR Sollefteå. Att sedan man kom att kalla ådalen för Ådalen kan tillskrivas händelserna 1931.
Röda Ådalen som man sa och säger.
Jag skall återkomma med en mer klar text i ämnet senare, för nu kallar tvättstugan!!
Comment by Urban — 2013 09 20 10:51 #
Jo var var vi…jo ådalen, år 1570 nämns i fogderäkenskaperna att fogden eferlåtit sex nämningsmän i Ådalen för deras omak och gästnings skull. Dessa sex bafann sig i den sk Ådalen och vart var nu det?
Jo, de bodde i Helgum, Edsele, Ramsele, Fjällsjö, Junsele och Liden. Det man kallar ådalen idag kallades Flattån och det är väl naturligt att se att det är när havet och älven planar ut, det som ibland också kallas distalbranten vilken flyttas år efter år så länge det följer med jord, sand dy i strömmen ner mot havet. Idag räknar man att distalbranten ligger jäms med Nyland.
En gång låg distalbranten jäms med Sollefteåforsen men när älven bröt igen niporna vid sollefteå bildades ett delta som omfattade bla Hågestaön, Hullstaön samt det som idag är campingen vid bron. Tidigare hade älven sin bana efter den del där nu stadens centrum ligger. Det kan man ganska naturligt se i den geografiska bilden av stadens olika höjder som ligger som en älvkant mot Hallstaberget men som senare blev en Soleta åkermark av bästa kvalitet. Det är bara synd att man schaktat bort alla gravhögar inom stadsbebyggelsen, den snaste så sent som på 1970-talet!!
Okunnighet, jovisst!!
Den politiska strävan att behålla en gammal historia i trakten får man leta länge för att finna……man har inte ens funnit den idag 2013!!
Det känns så meningslöst att försöka ge invånarna historisk kunskap för ingen vill höra!!!!
Comment by Urban — 2013 09 20 12:29 #
Till Urban Sjölander: Man ska nog inte utesluta att en och annan solleftebo och ångermanlänning i övrigt läser det här. Så därmed har du bidragit till bildningen.
Comment by Enn Kokk — 2013 09 20 12:41 #
Ja men de har ju troligen redan flytt orten ifråga!
Comment by Urban — 2013 09 20 17:17 #
Är det någon som är intresserad av angermaniana?
Jag kan skriva mer om det hele om nån vill?
Comment by Urban — 2013 09 21 14:10 #
Till Urban: Då och då kommer det upp något med ångermanländsk anknytning här på bloggen. Du kan väl passa på då.
Comment by Enn Kokk — 2013 09 21 14:27 #
Som Sollefteåbo är jag väldigt intresserad av angermaniana och vill gärna bli bildad inom området!
Comment by Kristina Strömberg — 2013 09 21 21:38 #
Hej
Som född och uppvuxen i ådalen, just i Lunde fann jag Ledin programmet intressant. Gjorde dock samma iakttagelse som dig Enn, varför blunda för dagens spänningar? Tyvärr är Löv’en också lite len i kritiken. Socialdemokraterna har många öppna mål. Femte jobbskatteavdraget och kopplingen till skattebasens urgröpning, krisen i vård och skola och begynnande förakt för ”svaghet”. Och vad varför är han inte mer i tv och media?
Åter till kära ådalen. Rekommenderar gärna läsning av när dalen var röd och kusten hög. Forskarbok med Erland Mårald vid Umeå universitet som redaktör.
Kika gärna också på Jan Jörnmarks hemsida Övergivna platser och hans resa i ett ådalen i förfall.
Med vänlig hälsning, Robert Umeå
Comment by Robert Helsing — 2013 09 22 10:49 #
Till Robert Helsing: Jag har själv, när jag skrev om TV-debattten mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven, tryckt på att Löfven gärna kunde ha utgått från sina erfarenheter från Ådalen, erfarenheter somReinfeldt inte har.
Comment by Enn Kokk — 2013 09 22 11:50 #
Angermaniana, skall göra en kortversion i historien, återkommer om några dagar. Vill ju inte ta upp Enns hela forum egentligen men som sagt han är en ödmjuk person som nog gärna låter undertecknad skriva några rader om det som timat i historien. lovar att komprimera!!!
Comment by Urban — 2013 09 22 17:17 #
Måhända kan ursprung ha betydelse för politics gärning. Tom troligt att så är fallet. Dock inte alltid.
Palme är ett lysande exempel på att tänka och känna in utsatthet, orättvisor och maktlöshet. Inte kanske tackvare sin bakgrund utan trots. Löven måste bli mer synlig, retorisk och visa på politisk riktning.
Comment by Robert Helsing — 2013 09 22 17:23 #
En skribent undrade, ”…Men frågan är om det kan anses vara rätt och riktigt att kalla Härnösand – och Sollefteå långt upp i inlandet – för Höga kusten. Turistfolk tycker väl det…”
Jag tror inte det är riktigt så. Jag tror det bara är den höga kusten som brukar kallas Höga Kusten, inte hela Ångermanland, rätta mig om jag har fel. Jag har ofta sett att de som annonserar ut sommarboenden kring Ö-vik eller Sollefteå sätter ut en rad om att det är ”nära” Höga Kusten. Andra som vill hyra ut närmare havet, säg vid Docksta, har jag sett beskriva sitt ställe som i hjärtat av Höga Kusten.
Är det inte bra att ha en benämning på något så unikt?
Angående Nordingrå så finns ju både tätorten Nordingrå där kyrkan ligger, c:a 300 invånare, och Nordingrå socken eller kommun med c:a 1500, kring 2010. Inte alls ovanligt att ha samma namn på kyrksamhället och kommunen.
Comment by Ann-Katrin Roth — 2013 09 23 5:15 #
Till Ann-Katrin Roth, ja då måste ”en skribent” nog rätta dej.
Som jag skrev här tidigare kallar sej både Härnösand (på stora banderoller ovanför gatorna i stan) och Sollefteå (på en turistkarta från kommunen) numera för Höga kusten. Jag nämnde ju också att Kramfors-Sollefteå flygplats, som ligger på en ö i Ångermanälven, har bytt namn till Höga Kusten Airport. För att ta några exempel.
Namnet Höga kusten sprider sej längre och längre bort från kusten.
Comment by HO — 2013 09 23 14:19 #
Tänk att det kan bli en sån intensiv debatt om ett namn, när man istället kunde prata om ifall Ådalen 31 skulle kunna hända en gång till.
Hade en gång en mycket duktig och fin kollega som var född i Teheran och kom till Sverige då han var åtta år gammal. Hans högsta dröm, förutom att bli en ny Zlatan, var att bli polis. En dag frågade jag honom hur det gick med polisdrömmen och då svarade han att han hade tänkt över saken och tänkt helt om. ”Jag vill på inga villkor riskera att bli beordrad att tvingas skjuta mot mitt eget folk” sade han och han var fullständigt övertygad om att en sådan situation skulle kunna uppstå i Sverige inom en ganska snar framtid. Det var mycket olustigt att höra och jag kunde förstå hur Herr Dysterkvist resonerade och varför han gjorde det. Det knakar liksom i fogarna i vårt samhälle numera och klyftan mellan rika och fattiga djupnar men det märker folk ännu inte i centrala Stockholm eller i Rosenbad. Men bor man i socialt utsatta områden, så blir den oroväckande tanken en realitet.
Comment by KAH — 2013 09 23 17:19 #
Vi slipper höra hur de hungrande i Ådalen 31 skulle reagera på jämförelsen.
Där var det polisen som stod för våldsamheterna, nu är det ”offren”. OM arbetarna i Ådalen fått för sig att vandalisera – helt orealistiskt! – för att ge uttryck för sitt missnöje, så skulle de ändå inte ha angripit räddningspersonal som kom till hjälp?
Comment by Hans G Eriksson — 2013 09 23 21:43 #
Den kommunala polisen i Lunde var kanske också våldsam – omfattningen av polisvåldet minns jag inte om jag har läst om – men det dödliga våldet var det ju den ditkallade militären den stod för. Det var just det som var problemet för myndigheterna och en av de faktorer som ledde till att händelserna fick så olyckliga följder – det existerade ingen statlig polis, och det var inte möjligt att kalla in förstärkningar i form av polis från annat håll, eftersom den kommunala polisen inte hade befogenhet att agera utanför den egna kommunen.
Men året efter, 1932, sköt polisen på demonstrerande arbetare i Klemensnäs och Sandarne.
Statspolisen inrättades 1933.
Och i Göteborg 2001 sköt polisen också skarpt mot demonstranter.
Comment by Magnus Andersson — 2013 09 24 13:38 #
Jag hade ingen aning om att jag växte upp i Ådalen, dvs vid Fjällsjöälvens strand. Ju äldre jag blir, desto mer saknar jag hemlandet.
Comment by Ann Kristin — 2013 09 24 19:51 #
HO, då får vi ta dom i örat om de gör så! Klart det kan vara irriterande att folk använder namnet för att promota business men det är nog här för gott i vissa sammanhang. Men landskapet i stort är ju så gudomligt vackert, skapat när Gud både vredgades och log (Pelle Molin) att fler borde se det. Det var ju utnämningen till Världsarv som gav namnet vingar, rätta mig igen om jag har fel. Benämningen ger mig tillfälle att tala om det geologiska. I novembetr ska jag tala inför en liten grupp mest svenskättlingar på lokala Vasaorden, svensk-amerikansk stödorganisation som föddes under svenskinvandringens tid, om Ångermanland. Jag ska vara noga med att skilja på de olika områdena, Ådalen, Nolaskogs, slättlandet not Västerbotten, höga Kusten… Men namnet är vackert, The High Coast på engelska. Jag kommer att nämna att det används av somliga lite utanför själva centrum av kusten.
Comment by Ann-Katrin Roth — 2013 09 25 12:14 #
Ann-Katrin Roth, visst är namnet vackert. Men det är ju en bra bit från kusten till Sollefteå… i synnerhet om man (som i turistbroschyren) menar Sollefteå kommun, som sträcker sej upp mot gränsen till Dorotea i södra lappmarken.
Comment by HO — 2013 09 25 15:07 #
HO: Må så vara om avståndet till Höga Kusten och man hårddrar saken till lappmarksgränsen. Men annars är avstånden inte så stora för en norrlänning. (Min farfars morfar var sörkörare från Själevad och åkte långt med häst och vagn.) På en resa kunde jag med en grupp vänner på en dag åka från Härnösand upp efter älven, stanna vid Ådalen för lite historisk reflektion och fika, vidare till Näsåker, ordentlig inspektion av hällristningarna och guidad tur av på turbinerna vid fallet, lunch uppe på Hallstabacken ovanför Sollefteå, ner mot den höga kusten igen till Salsåker och övernattning.
Men jag ser din syn. Det vi kan göra är att upplysa dem som har missuppfattat vad som räknas som Höga Kusten. BTW, min pappa som jobbade på fabriken kom aldrig över att Alfredshems fabriker döptes om till Mo och Domsjö. Sen byttes det ju till MODO och senare till Holkmens Bruk, etc.
Comment by Ann-Katrin Roth — 2013 09 28 14:14 #