Melodikrysset nummer 37

14 september 2013 11:53 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Musik, Ur dagboken | 4 kommentarer

I dag ska vi fira tre generationer på en gemensam födelsedagsfest, Birgitta, som fyller år (76) först 20e september, vår dotter Kerstin, som i går fyllde 44 i går, och så hennes son Viggo, som fyller 11 den 25 september. Jag har köpt ingredienser till den födelsedagsmiddag jag ska laga – även Anna och så Matti och hans familj kommer – plus blommor och presenter. Så nu gäller det att raska på med melodikryssredovisningen.

Svårast i dag tyckte jag Solomon Burke var. Jag har ingte lyssnat mycket på soulmusik, och jag kunde alltså inte klara honom med hjälp av ”Dont You Feel Like Crying”.

Det tog också en stund innan polletten föll ner när det gällde Clint Eastwood och ”Gold Fever”. Jag har nämligen inte sett filmen.

I övrigt tyckte jag för min del att det var ett relativt lätt kryss.

Jag är till exempel tillräckligt gammal för att minnas en annan mycket mer spelad filmmelodi, från 1954, ”Three Coins In the Fountain”, en titel som här skulle ge oss det svenska räkneordet tre- Fast själv minns jag att vi i min ungdom hade roligt åt den svenska varianten ”En slant i fontänen” med dess dubbeltydighet.

Hem till gården” hade jag åter en smula besvär med. Jag brukar ju inte se TV-såpor, inte den här heller – men signaturmelodin hör ju ändå till de mer välkända.

Tecknad film är jag däremot ganska bra på.

Så visst har jag sett ”Familjen Flinta” – ”The Flintstones”, där familjeöverhuvudet (?) heter Fred.

Och jag är, också i egenskap av seriefan så väl som matinébesökare, väl bekant med Hacke Hackspett, i original Woody Woodpecker.

Och när vi nu är inne på barnsligare domäner: Vi hörde Robyn Carlsson sjunga om världens bästa Karlsson, Astrid Lindgrens Karlsson på taket. Melodin har gjorts av mästaren Georg Riedel.

Också Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Eva Remaeus har gjort mycket bra material för barn. I dag hörde vi dem i ”Flytta noga tjo tjo”.

Det nästan rimmar på ett annat av dagens frågesvar, ”Wake Me Up Before You Go Go”, på sin tid en stor hit med Wham!

En hit fick också Lill Lindfors med ”Du är den ende med svensk text av Bo Setterlind, i original med titeln ”Romance d’amour”.

Van Morrison fick en hit med ”Have I Told You That I Love You?”, som också Rod Stewart senare har sjungit in. Den görs ofta som duett, också med en kvinnoröst. Det tycks i själva verket ha varit ”Something Stupid” med Frank och Nancy Sinatra – jag var lite stressad på grund av förestående familjekalas, som jag skulle ordna. Men ordet som efterlystes var ändå en duett.

Och så slutar vi dagens kryssredovisning med mer kärlek, fast till mamma: Al Jolson sjöng ”Mammy”.

4 kommentarer

 1. Äntligen ett melodikryss utan Eurovision songs!!!
  Men, duettlåten var väl ”something stupid” som ju slog med Frank o Nancy Sinatra?
  Håller för övrigt med dig, det var ett lätt kryss idag. Jag gillar inte att lyssna på soul heller, men helt obildad är man ju inte, så Burke gick fint in med de ledbokstäver man hade då.
  En slant i fontänen…hur dirty fantasi måste man ha?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2013 09 14 13:12 #

 2. Till Gunnar Bergquist: Tack för påpekandet – jag var stressad i dag.

  Comment by Enn Kokk — 2013 09 14 17:38 #

 3. Brasse heter Brännström i efternamn, men vi tvekade också först; är det Bränn eller Bränd? Men sedan när ”ende” skulle in som lodrätt, som var saken klar :) Hoppas dagens kalas blev trevligt; kul med så många jubilarer inom samma månad. Och praktiskt…

  Comment by Maggan — 2013 09 14 19:12 #

 4. Till Maggan: Det vet faktiskt jag också – det blev som sagt lite brådis i morse. Jag har rättat nu – taCK!

  Comment by Enn Kokk — 2013 09 14 20:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^