Med en motsträvig kropp i en underbar trädgård

1 september 2013 16:26 | Trädgård, Ur dagboken | 4 kommentarer

Min kropp är i ett uselt skick, men när jag anstränger mig har jag fortfarande mer av fysisk råstyrka än Birgitta. Så när hon under rensandet av sitt hallonland hittar en lönn, som har slagit rot där, får hon inte upp den och ber mig om hjälp. Jag sätter alltså på mig gummistövlarna och går och hämtar en större spade än den hon använder. När jag bänder med den, går skaftet av – en bidragande orsak är nog att det är en gammal spade. Men jag går och hämtar en nyare och bättre spade, och efter en stunds bändande får jag verkligen upp lönnen.

Det är blek, lite höstlig sol över trädgården, så när jag ändå är i gång för första gången på länge, hämtar jag kärl att plocka fallfrukt i. Transparente blanche och ytterligare en äppelsort är mogna att ätas, så jag plockar ätbar fallfrukt i en dubbel papperskasse från Konsum.

Sen fyller jag en stor plastbunke med tre sorters ätmogna plommon. De är vackert gula, blå respektive rödlila, men få av de sist nämnda känns ännu ätmjuka. Hoppas vi är här när det är dags att plocka dem och innan fåglarna har hunnit ta dem.

En del av det här fruktskördsjobbet fordrar att jag gå ner på knä. Jag klarar inte att gå böjd. Men sen är det ett helvete att ta sig upp på benen igen. När jag var klar med det sista plommonträdet, var jag tvungen att sätta mig i en trädgårdsstol och vila en bra stund.

Det känns i alla fall tillfredsställande att ha plockat den här frukten, dessutom att veta att den har odlats helt utan några gifter.

Jag ska ta med frukt in till stan och bjuda också Klara, Viggo och Kerstin.

4 kommentarer

 1. Det kan vara lika besvärligt med en underbar kropp i en motsträvig trädgård.

  Comment by kjell eriksson — 2013 09 01 16:46 #

 2. Du ger en vemodig men fin bild av den gamle mannen i sin älskade trädgård. Snart är det oåterkalleligen höst i naturen och vemodshösten i våra liv slipper ingen undan . . .

  Comment by anita l — 2013 09 01 16:54 #

 3. ”Runtomkring rådde en brinnande färgprakt, en strålande ’ruska’ – som man säger på finska. Hösten i hela dess ursinniga och milda skönhet.”
  Eeva Kilpi

  Comment by anita l — 2013 09 01 17:21 #

 4. Jag har skördat Annas äppelträd – underbart vackra och friska äpplen i rött och gult. De tar jag med mig in till stan till henne. Och så har jag plockat överdådiga buketter av luktärt och krasse. Ska fortsätta med ringblommor, fackelblomster och höstanemoner. En del av blommorna ska Kerstin få. Hallonlandet och kryddlandet är så vackra sedan jag rensat dem grundligt. Vi har kalasat på färskpotatis, sockerärtor och vaxbönor. I växthuset mognar nu tomater – vi har ätit en del – pepparfrukt, paprika, squash och gurkor. Vinstockarna, som jag trodde inte överlevt vintern, har långa grönskande skott. Men det blir inga druvor i år. Det har vi fått några gånger tidigare

  Comment by Birgitta Dahl — 2013 09 01 17:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^