Trenter i serieform: Nu är det dags för ”Sturemordet”

30 augusti 2013 15:09 | Deckare, Media, Serier | 8 kommentarer

Stieg Trenters deckare har ett mer långsamt tempo än det som utmärker genren i dag. Också hans stockholmsskildringar är något daterade – huvudstaden har ju genomgått en ganska häftig förvandling sedan hans tid – men egentligen är han ett föredöme just som miljöskildrare: Hans skildringar av gator, vyer och andra miljöer, inte minst den tidens krogar, borde vara ett måste för stockholmare som älskar sin stad.

Fast själv läste jag min första trenterbok mycket tidigt, långt innan jag hade någon kunskap att tala om om Kungliga Hufvudstaden, och under en sjukhusvistelse under en repmånad på I 21 i Sollefteå slukade jag sen trenterdeckare efter trenterdeckare. Jag har ägt en mycket stor trenterkollektion, som jag dess värre gav bort vid ett tillfälle, då jag var tvungen att rensa bokhyllorna för att få plats för allt nytt som måste få plats. Jag har sedan ångrat det och då och då – när något av Trenter har återutgivits – skaffat nya exemplar.

Tecknaren Jakob Nilsson gör gradvis Stieg Trenters klassiska deckare tillgängliga på ett nytt sätt. Han har gjort serieversioner av ”Roparen” och ”Färjkarlen”, faktiskt med den äran fastän Trenters deckare ju egentligen inte bjuder på så mycket action, som dagens läsare av deckar- och äventyrsserier är vana vid. Men han följer Trenters grundstories tämligen troget, och framför allt i fråga om stockholmsskildringen, som är både detaljrik och historiskt korrekt, är han en mästare. I personteckningen arbetar han i Hergés anda; Hergé var pseudonymen för George Remi, Tintins skapare.

Jag påminns åter om just detta, när jag i Dagens Nyheter (29 augusti 2013) ser en bild av den ena av Trenters huvudfigurer, fotografen Harry Friberg (för övrigt skapad med K W Gullers som modell). DN har nämligen publicerat en jätteartikel om Jakob Nilsson och hans enträgna och berömvärda projekt att göra serier av Trenters klassiska deckare i stockholmsmiljö, och man gör där en poäng just av att Nilsson minutiöst återskapar Stockholm som det var på Trenters tid.

Artikeln föranleds av att Nilsson nu är klar med en serieversion av Trenters ”Sturemordet” och av att DN med början nu på söndag tänker publicera den som söndagsserie. (Jag gissar att den kommer att läggas in på det utrymme som nu en tid har fyllts med äldre, lite längre Musse Pigg-serier i svart-vitt.) Jag ser fram mot det här. Självfallet har jag läst Trenters förlaga, vars titel leder oss till en klassisk stockholmsmiljö, Sturebadet. Jag är för övrigt tillräckligt gammal för att ha badat i Sturebadet som det såg ut förr.

8 kommentarer

 1. Hej Enn! Stockholms södra förorter, Farsta strand finns en plats uppkallade efter författaren, Stieg Trenters torg, jag besökte torget i somras.

  Comment by Rustan Rydman — 2013 08 30 20:47 #

 2. Apropå tidigare deckarfavoriter. Min far var medlem i en deckarbokklubb i min tidiga ungdom. Han var en kännare av 50- och 60-talets deckare.
  Hans absoluta favoriter var Stig Trenter och inte minst H K Rönblom. Den senare min favorit. Han var en utomordentlig miljöskildrare, något som moderna författare tycks ha glömt bort.
  Jag har kanske gammalmodig smak, men det kan bli värre: En annan favorit är G K Chestertons Father Brown, för att inte tala om Edgar Allan Poe

  Comment by Åke F — 2013 08 30 20:52 #

 3. Till Rustan Rydman: Det finns också en litterär skylt uppsatt vid Centralbadet, från vars gård en annan trenterdeckare har hämtat har hämtat sin miljö.

  Comment by Enn Kokk — 2013 08 30 21:49 #

 4. Till Åke F: Också jag gillar H K Rönblom. Och även Chesterton och Poe finns i mina deckarhyllor.

  Comment by Enn Kokk — 2013 08 30 21:52 #

 5. Den här serien i DN ska bli kul att följa. Jag älskar alla Trenterdeckare och njuter av att läsa dem, inte minst då skildringarna av ett svunnet Stockholm är så välformulerade.

  Comment by Maggan — 2013 08 31 18:20 #

 6. Till Maggan: Samma tecknare har tidigare gjort serieversioner av två andra trenterdeckare. Du kan läsa mina recensioner under Kulturspegeln, Serier, Nilsson, Jakob.

  Comment by Enn Kokk — 2013 08 31 19:52 #

 7. Önskar att jag vore klar med adaptionen, men det är en bra bit kvar. För närvarande levererar jag en helsida till DN en(1)vecka i förväg. Kommer ikapp inom kort… Hoppas följetongen uppskattas!

  Comment by Jakob — 2013 09 08 0:36 #

 8. Till Jakob Nilsson: Roligt att du har läst det här – kul också att få kontakt. Jag gillar alltså både Trenter och dig.

  Det görs alldeles för lite serier av den typ du nu gör. Galago, som jag har läst i åratal, odlar inte den här sortens serier, och mycket där brister i gestaltning när det gäller tecknarfärdigheten. Utopi är full av serier med dramatiskt innehåll, men man får en känsla av att tecknarna, visserligen med blandat resultat, excellerar i att göra actionfyllda bilder, men att många av dem dess värre inte har något intressant eller självständigt att berätta.

  Jag är på landet – Öregrund – i dag, och vi hade dess värre inte fått vår prenumererade DN i brevlådan i dag, men jag går snart till Konsum och handlar ett exemplar. Sen ska jag läsa dagens avsnitt av ”Sturemordet”.

  Comment by Enn Kokk — 2013 09 08 11:17 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^