Melodikrysset nummer 34 2013

24 augusti 2013 13:10 | Film, Media, Musik, Ur dagboken | 5 kommentarer

I dag tog det lite tid att lösa Melodikrysset. Inte så att det genomgående var svårt, men en del av de låtar som spelades låg utanför det jag brukar lyssna på, och så fick jag – märkvärdigt nog – besvär med Elvis Presley-frågan. Skälen till det senare är dubbla.

1956, när Elvis spelade in ”When My Blue Moon Turns To Gold”, var jag knappast elvisfan, och den här låten hör ju heller inte till hans mest spelade. Men finns det också en svensk version, och vem i helvete har i så fall spelat in den? Skälet till att jag inte känner till det är att svaret – eller svaren; det finns, visade det sig, flera olika inspelningar – fanns att hämta i dansbandsvärlden, och dansbandsmusik lyssnar jag aldrig mer än slumpmässigt och oftast ofrivilligt på. Inspelningar av ”Du har gjort min värld till guld igen”, som den har döpts till på svenska, har gjorts av Cool Candys, Matz Bladhs och Vikingarna, inhämtar jag till slut på Google.

Starship med ”Nothing Gonna Stop Us Now” hade jag heller inte hört – inte heller den här sortens 80-talspop är riktigt min grej.

Och Jimmy Jansson och hans bidrag i Melodifestivalen 2008, ”Vi kan gunga”, hade jag helt enkelt förträngt.

Detsamma gäller ”Innan mörkret faller” i Melodifestivalen 2004 – fyra – med Emil Sigfridsson. Den här låten hade jag heller inget minne av längre.

Papegojorna och Gastarna hade som paroll ”Börja dagen med en schlager”, och dem minns jag gärna – de förekom i ett radioprogram som hette ”Refrängen”.

”Kör långsamt” med Family Four sitter också som berg i musikminnet. Originalet, ”Cab Driver” med Mills Brothers, är verkligen inte sämre det!

En kär gammal bekant är också ”I en klosterträdgård” med en visslande Jan Lindblad. I original heter den här låten ”In a Monestary Garden”.

Men för att återvända till den svenska populärmusikens värld: Helen Sjöholms insjungning av Py Bäckmans och Stefan Nilssons ”Gabriellas sång” har jag både sett på bio, i filmen ”Så som i himmelen”, och hört på Svensktoppen. Den har verkligen schlagerkvaliteter!

Och för att gå över till en annan, mer humoristisk genre: Stefan Demert gjorde ”Den kaxiga myran” – i krysset skulle vi dock skriv det sista ordet i obestämd form, myra.

Flera av mina personliga favoriter förekom i dagens kryss.

Vi fick inte höra Cornelis Vreeswijk personligen men väl en instrumental version av hans ”Somliga går med trasiga skor”. Även här skulle vi hålla oss till obestämd form, singularis: sko.

Skivor i stor mängd med Eric Clapton finns i våra skivhyllor, så även om låten i fråga i dag sjöngs på finska, kände jag igen ”I Shot the Sheriff”.

Och också med John Fogerty har jag mängder med skivor, så visst känner jag igen ”Bad Moon Rising”.

Nu är det redan lunch, och sen ska jag nog gå ut i trädgården. Någon bad moon tror jag inte det blir i kväll.

5 kommentarer

 1. Hep Stars med Svenne Hedlund gjorde Elvis-låten redan på 60-talet.
  Även jag var nollad av Starship, Jansson o Sigfridsson, även om jag av ledtråden efteråt när det gäller det avkortade namnet för Jefferson S tog svaret.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2013 08 24 13:42 #

 2. Dessutom: Jimmy Jansson i all ära, men varför väljer han undantagslöst ”nya”artister o inspelningar när han kan vända sig till den stora, mogna publiken; det finns ju många artister från 50-60-talet som heter Jimmy, inte minst sveriebekantingen Jimmy Justice, som låg på Tio i Topp här.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2013 08 24 13:46 #

 3. Till Gunnar Bergquist: För min del minns jag Jefferson Airplane, en ännu tidigare föregångare till Starship.

  Också Svenne Hedlund gjorde elvislåten fast väl på engelska – här fordrade ju Eldeman att vi skulle kunna den svenska titeln.

  Comment by Enn Kokk — 2013 08 24 15:01 #

 4. Äras den som äras bör; ”I Shot the Sheriff” är en låt av Bob Marley, även om dess och därmed Bob Marleys genombrott till stor del är Eric Claptons förtjänst.

  Välkommen årer till de seendes skara! Det gläder mig uppriktigt att det gick bra för dig.

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2013 08 26 18:00 #

 5. Till Stefan H: Jag visste faktiskt det där om Marley men föredrog här att framhålla Clapton.

  Jo, synen tar sig. Men ett elände ersätts genast av ett annat. Nu är jag genomförkyld.

  Comment by Enn Kokk — 2013 08 26 18:24 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^