Min hustru kommer att ge ut sina memoarer

21 augusti 2013 20:53 | Politik, Ur dagboken | 9 kommentarer

Min hustru har nu under lång tid varit sysselsatt med att skriva sina memoarer. De är preliminärt antagna av ett förlag, men hon har fått ytterligare lite tid på sig för att finputsa/slutputsa manus.

Under den hetaste delen av sommaren har manuset fått vila, men nu har hon tagit fram det för slutjustering. I den vevan bad hon också mig att läsa manus och ge synpunkter.

Jag har faktiskt inte läst hennes manus tidigare – det här är ju en berättelse om hennes liv, skriven utifrån hennes personliga utgångspunkter – men nu bad hon mig alltså uttryckligen att läsa och ge förslag om ändringar/tillägg.

Vi har delat liv i många årtionden, och jag känner också ganska väl till hennes tidigare livshistoria, men jag har här försökt läsa med den gamle redaktörens/manusredigerarens ögon och har gett en del synpunkter. Vad av detta hon vill ta till sig är hennes sak – det är henens bok om hennes eget liv.

Mer berättar jag inte. Ni övriga får vänta tills boken föreligger i tryck. Men jag tror att den här boken är värd att vänta på.

9 kommentarer

  1. En person jag känner berättade från en resa vid Upptågets födelse -91 hur han råkade komma i kontakt med Birgitta Dahl. Jag har använt den händelsen som ett slående exempel på en svensk toppolitikers naturliga direkthet och prestigelöshet mot ”gräsroten”.
    Boken är naturligtvis efterlängtad av många och kommer säkert att få stor betydelse.

    Comment by Hans G Eriksson — 2013 08 21 23:20 #

  2. Jag ser fram emot att få läsa Birgittas memoarer. Hon har varit en av mina favoritpolitiker genom åren och en stor förebild för oss kvinnor, som vill ägna oss åt detta verksamhetsfält. Jag minns hennes pionjärinsats som ammande mamma i riksdagen. Önska henne lycka till med utgivningen.

    Comment by Vendla Andersson — 2013 08 22 8:50 #

  3. Skall bli intressant att läsa om hennes stöd till regimen i Kambodja.

    Comment by Fredrik Sjölin — 2013 08 22 11:41 #

  4. Till Fredrik Sjölin: Boken innehåller ett mycket utförligt kapitel om hennes arbete som ordförande för Svenska kommittén för Vietnam, inklusive om vad som hände i det slutna Kambodja.

    Men jag kan redan nu säga att mycket av det som har skrivits om henne i den frågan är – delvis säkert avsiktliga – vantolkningar.

    I avvaktan på den här boken kan du ju skaffa och läsa ”Var blev ni av, ljuva drömmar” (Ordfront, 2002), där både hon och jag själv skriver om det här.

    Comment by Enn Kokk — 2013 08 22 12:04 #

  5. Det ser jag fram emot. Genom många källor får man fram en riktigare bild, är min erfarenhet. De ”sanningar” som cirkulerar är lika ofta lögn som sanningar. Det räcker att bo i en liten by för att inse hur lätt man förvanskas av sin omgivning. Om det handlar om kvällspressens ”sanningar” bör man ha en stor skopa salt i beredskap.

    Ingen ser sin nutid med förstoringsglas, just nu funderar jag över de kostråd som presenterades som ”sanningar” och som verkar göra folk allt sjukare. Jag läser forskningsrapporter och ser till hela 1900-talet, och hur kostråden har varierat. I alla fall var jag och läkaren i dag överens om att jag troligtvis hade blivit diabetiker, om jag inte hade valt bort kolhydraterna. Tur att jag kan dricka rödvin, trots allt ;)

    Comment by Ann Kristin — 2013 08 22 13:45 #

  6. Jag träffade Tor-Ragnar Gerholm ganska ofta under de år Birgitta var energi- och miljöminister. Jag minns hur han vid ett tillfälle framhöll att han och ministern hade helt olika uppfattning i sak, men att han hade den största respekt för hennes kompetens och integritet.
    Ska bli intressant läsning!

    Comment by Mats Larsson — 2013 08 22 14:28 #

  7. Till Mats Larsson: Det blir långa kapitel om både miljö och energi.

    Comment by Enn Kokk — 2013 08 22 15:05 #

  8. Åh! Jag minns fortfarande hennes Sommar, det gjorde stort intryck på mig (fast jag vet inte vilket år det var) när hon bland annat pratade om glädjen i att leva och arbeta tillsammans med den man älskar. Ser mycket fram emot hennes memoarer!

    Comment by Terés — 2013 08 25 13:19 #

  9. Till Terés: ”Sommar” med Birgitta Dahl sändes den 3 juli 1997.

    Comment by Enn Kokk — 2013 08 25 14:29 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^