Sommar i P1 med Sara Danius

8 augusti 2013 16:08 | Media, Musik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 3 kommentarer

Jag har med stor uppskattning läst Sara DaniusDagens Nyheters kultursidor, kände också till att denna nya ledamot av Svenska akademien är dotter till Anna Wahlgren.

Modern figurerade förvisso i hennes Sommar-program – i ett ruckel till bostad någonstans i södra Sverige, som maka till en ny man på den egyptiska landsbygden (!) – och jag tyckte nog att hon skildrades med ett mycket välvilligt överseende.

Men fokus i det här programmet låg, kanske mot mångas förväntningar, i stället på fadern, Lars Danius, som förvisso skildrades med sina egenheter men framför allt med stor kärlek – det var hos honom Sara och en syster bodde mellan tio-elvaårsåldern och fram till studenten. Sara Danius’ berättelse var humoristisk och känslomässigt påtagligt behärskad, men det fanns inget tvivel om att det här var ett äreminne över den nu döde fadern – han var mycket äldre än modern, Anna, som var hans elev i gymnasiet.

Det märktes att det här sommarprogrammet var gjort av en person som är van att handskas med ord; Sara Danius är utöver att vara kritiker även litteraturvetare.

Också med musiken i sitt Sommar hade hon god hand. Klassisk musik, aldrig pliktskyldigt inlagd, varvades med mycket dansanta låtar. Flera gånger – ett par exempel är Franz SchubertsDie Forelle” och George GershwinsSummertime” – spelades musiken på precis rätt ställe i programmet.

3 kommentarer

  1. Har ochså uppskattad hennes texter. Och tyckte mycket om hennes program idag. Hon hade talets och språkets gåva, samt en intressant historia att berätta.

    Visste inte, och förstod inte under programmet (lyssnade medan jag jobbade, och kan ha missat något) att Anna Wahlgren var hennes mor.

    Under programmet var jag lite förundrad över hennes undvikande att närmare beskriva sin mamma. Förstår bättre nu.

    Dessutom styrker hennes historia min tes att utveckling sker via erfarenheter utöver normen. I hennes fall mellan mor och far, äldre kontra ung, olike värderingar och poltiska åsikter (antar jag) . Dessutom olika kulturer, sverige kontra egypten.

    Tycker mycket om dina recensioner av sommar programmen, även om vi inte har samma musiksmak:-)

    Comment by Jonna berggren — 2013 08 08 22:12 #

  2. Åh vad jag tyckte om detta sommarprogram. Så ska Sommar vara. Klokt och fint berättat med härlig musik och med eftertanke. Hennes berättelse om pappan var så hjärtetvärmande. Vilket äreminne.

    Comment by Eva S — 2013 08 09 6:22 #

  3. Själv blev jag djupt fascinerad av Sara Danius Sommarprogram. Just därför att det har stormat så mycket kring Anna Wahlgren och hennes uppfostringsmetoder, så blev det så extremt intressant att förstå Wahlgrens oerhört framgångsrika äldsta dotters uppväxt. Sara Danius bodde hos mamma och pappa under sina första tre eller fyra år, och därefter under sju eller åtta år hos en relativt kaotisk mamma. Under perioden med mamma måste Sara ha lärt sig att hantera väldigt många olika problem och klara sig själv. (Personligen älskade anekdoten om hur mamman tvingade Sara och systern Nina att springa i uppförsbacke och niga samtidigt, och hur Sara i programmet tackade sin mor för att hon hade lärt sin dotter att hantera livets uppförsbackar.)

    Och efter den kaotiska, alltid oförutsägbara tillvaron hos sin mor och en växande syskonskara ”räddades” Sara och systern Nina från ett svårt liv i Egypten hem till pappa i Järfälla(?). Här fick flickorna ingå i en trygg liten treenighet, pappa, Sara och Nina, som tillsammans bl.a. gjorde cykelutflykter till Selma Lagerlöfs Mårbacka och gick på Nobelföreläsning med Gabriel Garcia Marques. Flickorna ställde in sitt tonårsuppror, berättade Sara Danius, för de visste att pappa var deras trygghet och att han var så gammal att de snart kunde förlora honom.

    Jag kan tänka mig att det var denna erfarenhet av kaos och trygghet, kombinerad med disciplin och kulturell stimulans, som fick den begåvade flickan Sara Danius att utveckla så mycket ”snille och smak” att hon blev invald i Svenska Akademien.

    Comment by Ann Sidbrant — 2013 08 12 7:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^