Det ser illa ut för den norska regeringen

8 augusti 2013 12:55 | Politik | 2 kommentarer

Norge har stortingsval i höst, och trots sommaren görs det därför opinionsmätningar. Sommarmätningar är alltid mer osäkra, men i den mätning, som InFact har gjort för VG har över 3.000 personer intervjuats, vilket borde minska osäkerheten.

Det ser illa ut för den sittande rödgröna koalitionsregeringen under ledning av Jens Stoltenberg (AP).

Hans eget parti, Arbeiderpartiet, backar med 2 procent och hamnar på 27,5 procent.

Senterpartiet håller ställningarna med 5,3 procent (+ 0,1), medan Sosialistisk Venstreparti med bara 3,3 hamnar under spärrgränsen.

En del av förklaringen till det senare är ett par småpartiers framryckning i Oslo, där de båda skulle kunna tänkas ta var sitt mandat. Det gäller dels Miljøpartiet De Grønne, som i den här mätningen får 2,9 procent (+ 0,8), dels det socialistiska Rød Valgallianse med 2,0 proccent (+ – o).

Överlägset störst är Høyre med 31,9 procent (+ 0,7).

Fremskrittspartiet, med 14,2 procent, lider fortfarande av utøyaeffekten, men dess framgång med o.6 procentenheter får kammen att växa på partiet, och om det ställer alltför extrema krav på en kommande høyreregerings politik, innebär väl detta åtminstone ett litet hopp om att ett regeringsskifte inte blir av.

Särskilt om Fremskrittspartiet också ska ingå i regeringen, hamnar nämligen de två mittenpartier, som lutar åt en høyreledd regering, i svåra själskval – jag talar här om Kristelig Folkeparti med 6,6 procent (+ – 0) och liberala men relativt gröna Venstre med 5,6 procent (+ 0,4).

I en given situation skulle de ju, likt Senterpartiet, också det ett mittenparti, kunna tänkas byta sida.

2 kommentarer

  1. I Norge och Danmark har de socialdemokratiska syskonpartierna ”lyckats” devalvera sitt förtroendekapital bland väljarna. Och det svenska partiet har ganska länge ägnat sig åt samma verksamhet.
    Det återstår att se om Juholtperioden var ett tillfälligt bottennapp eller om Lövenuppgången bara är ett kort avbrott i den långsiktiga nedgångstrenden.

    Comment by Jean — 2013 08 08 17:49 #

  2. Till Jean: Ägnar du dig kanske åt önsketänkande?

    Det finns naturligtvis vissa likheter mellan de socialdemokratiska partierna i Norden, men de är – tro en gammal nordisk sekreterare! – långt ifrån identiska. Också erfarenheterna visar, att valresultaten i de olika nordiska länderna kan skifta beroende på politik och lokala förhållanden.

    Comment by Enn Kokk — 2013 08 08 18:04 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^