(S) först på tredje plats i ny dansk opinionsmätning

8 augusti 2013 11:17 | Politik | 6 kommentarer

Danska Socialdemokratiet, vars ledare Helle Thorning Schmidt är statsminister, har nu under lång tid varit extremt impopulärt bland väljarna, och i en ny opinionsmätning frän Greens kommer partiet med 17,3 procent först på tredje plats. (Enligt några andra opinionsinstitut har partiet tidigare under sommaren haft en liten men dock uppgång.)

Största parti är sedan länge borgerliga Venstre med 28,1 procent, men i den här undersökningen är också den närmaste motsvarigheten till vårt Sverigedemokraterna, Dansk Folkeparti, större än (S) och får 17,9 procent.

Små marginaler och resultat i enstaka undersökningar ska inte övertolkas, men det är uppenbart att dansk socialdemokrati befinner sig i en djup och långvarig kris.

Socialdemokratiet har tappat en del av sina traditionella väljare till Dansk Folkeparti – många av dessa ser helt uppenbart invandrare och flyktingar som ett hot mot jobb och trygghet. Till de här väljarnas främlingskap bidrar säkert också den eleganta socialdemokratiska ledaren, som har fått öknamnet Gucci-Helle.

Till Socialdemokratiets kris bidrar också en väljarflykt åt andra hållet, åt vänster. Periodvis har (S) tappat väljare till Socialistisk Folkeparti, ett parti med vissa likheter med svenska Vänsterpartiet.

SF har i sin tur, på grund av att det delar regeringsansvaret med (S), haft ett läckage av väljare till det rödgröna och feministiska Enhedslisten, som står utanför regeringen och ibland opponerar mot dess politik. Enhedslisten är inte ett parti i traditionell bemärkelse utan en valkoalition av mindre partier på vänsterkanten.

Men inte ens om man räknar med Enhedslisten, får vänster-mittensidan enligt Greens ihop mer än 42,5 procent.

De borgerliga oppositionspartiena får sammanlagt 57,3 procent.

6 kommentarer

  1. En intressant dansk kommentar om Gucci-Helle och väljarna:

    ”Helt almindelige danskere”
    Personerne spiller også en rolle for, at Dansk Folkeparti henter så mange stemmer fra Socialdemokraterne. Man kan illustrere det med en lille sproglig ting:

    Et af Helle Thornings yndlingsudtryk er ”helt almindelige mennesker”. Denne vending afslører et medlem af de snakkende klasser, der ser på befolkningen udefra og ovenfra.

    Man vil aldrig høre Kristian Thulesen Dahl (Dansk Folkeparti) bruge denne vending. Det tænker vælgerne måske ikke lige over. Men det bidrager til, at de i langt højere grad oplever ham som ”én af vore”, end tilfældet er med Thorning.”

    Tycker att det danska uttrycket ”De snakkende klasser” är ganska intressant. Det uttrycker ett lött – givetvis populistiskt – förakt mot politiker från alla partier.

    Comment by Thomas Åkerblad — 2013 08 08 15:54 #

  2. ”lätt” ska det förstås vara på sista raden isf ”lött”.

    Comment by Thomas Åkerblad — 2013 08 08 15:56 #

  3. Tja, så här går det när man vinner val på falska löften.”Gucci-Helle” som bara tycks ha velat ha makt har inte infriat sina löften till väljarna och de är nu förbannade.

    Inte heller Norge prisar Arbeiderpartiet och det de har gjort nu när ”utöya-effekten” tycks försvinna.

    S i Sverige med framtida regeringsmaktsambitioner borde lära något av dessa utvecklingar i våra grannländer dvs lova absolut inget du inte kan hålla ty det kommer surt efter. Folk är trots allt inte så dumma. En fokusering på FÖRVALTNING med konkreta mål isf luddig ”visionering” är vad folk i gemen efterfrågar. MVH

    Comment by Kasper Wall — 2013 08 08 17:19 #

  4. Till Kasper Wall: Nja, i Norge finns det snarare ett av oppositionen underblåst missnöje över att den av Arbeiderpartiet ledda regeringen inte har gått med på att sätta sprätt på mer av oljepengarna; Arbeiderpartiet vill samla i ladorna för sämre tider och till tider då oljan sinar.

    Och visioner om samhällets fortsatta färdriktning måste nog varje parti ha, som vill fånga många väljares intresse.

    Comment by Enn Kokk — 2013 08 08 17:34 #

  5. Vem dvs vilket parti vill idag INTE ha frihet, jämlikhet, rättvisa etc? Skillnaderna är alldeles för små för vanlig dödlig väljare att uppfatta. Tänk dessutom på det breda spektrum av åsikter som ryms inom dagens S! Nästan vad som helst kan ju kallas socialdemokrati! Detsamma gäller även andra dvs moståndarsidan. Det visioner.där kan ni därför sluta med.

    Vi väljare skall däremot ha visioner. Ni politiker skall förvalta de resurser som vi jobbat fram så att vi skall kunna förverkliga våra visioner. Men ni skall inte visionera åt oss på 2010-talet. Det leder ju bara till att vi får en ännu större statskuld som våra barn får betala tillbaka. Och det kan knappast betyda ”rättvisa” eller större ”frihet” för dem enligt något vänster- eller högerparti.

    Comment by Kasper Wall — 2013 08 08 18:02 #

  6. Till Kasper Wall: Jag ser inte slöseri med skattepengar som inte finns att tillgå som någon vision. Men inom ramen för sunda statsfinanser kan man, beroende på politiska/ideologiska utgångspunktter, bygga ett samhälle som skiftar ganska mycket längs vänster-högerskalan.

    Comment by Enn Kokk — 2013 08 08 18:10 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^