Sommar i P1 med Inga Landgré

3 augusti 2013 18:24 | Film, Media, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 4 kommentarer

Inga Landgré, född 1927, är en av svensk teaters och films grand old ladies. Hon har varit knuten till flera av landets teatrar, längst till Stockholms stadsteater. Hon har gjort otaliga filmroller, bland annat i bergmanfilmer som ”Det sjunde inseglet”; hon har också spelat i några av Ingmar Bergmans TV-uppsättningar.

En så framgångsrik skådespelerska kunde ju tänkas berätta om alla dessa framgångar, när hon nu fick göra ett Sommar-program, men vad hon gjorde var att berätta om sin ganska misantropiska livshållning, i och för sig begriplig mot bakgrund av det hon berättade: mormodens självmord, faderns alkoholism och den frånskilda moderns kamp som servitris för att klara sitt och dotterns uppehälle. Den här proletära uppväxten bidrog med all säkerhet till hennes livshållning: hon kallade sig själv för socialist.

En del annat i hennes livshållning, den dragning mot religiositet som fanns som ett tema mot slutet av programmet, känner jag mig själv mer främmande för, men sammantaget var det här ändå ett helt lysande sommarprogram: berörande, distinkt utan att vara snaskigt utlämnande (hon nämnde skilsmässan från Nils Poppe bara i förbigående) och oavbrutet intressant, det kanske bästa sommarprogramemt jag har hört den här sommaren.

Till det senare bidrog också hennes musikval, och då tänker jag faktiskt inte främst på att hon spelade några av hennes och mina meningsfränder, Cornelis Vreeswijk samt Mikael Wiehe i Monica Zetterlunds tappning. Nej, det var fantastiskt att få höra ett sommarprogram, där musiken var avvikande: hon spelade det hon själv lyssnar på. Alltså fick vi höra musik av Dimitrij Sjostakovitj, Franz Schubert, Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Arcangelo Corelli med flera.

Och min landsman, estländaren Arvo Pärt. Pärts ”Spiegel Im Spiegel” valde jag själv att spelas vid min bror Mattis begravning, och när jag i dag satt på vår glasveranda i Öregrund, inbäddad i sommargrönska, fuktades mina ögon. Och det var inte enda gången under Inga Landgrés fina sommarprogram.

4 kommentarer

 1. Jag missade Sommar idag av olika anledningar men jag har faktiskt jobbat med Inga!?
  Jo, på Västernorrlands Regionteater i Härnösand där jag jobbade som scenografelev i början av 1970-talet, alltså 40 år sedan. Skulle sedan söka DI:s scenografutbildning men man tog bara in en elev men jag var en av fem som kom till slutprovet som jag för övrigt hade missförstått, men vad gjorde det då jag såg mig ganska okunnig med tanke på vad man tog som den enda eleven det året.
  Faaaaan vad tiden går man blir rent mörkrädd!!
  Inga var en av de medvetna lätta människor som gjorde att man hade det lätt kring henne, inga divalater bara en helt normal kvinna som hyste stor passion för sitt yrke och hade lite över sig för ryschpysch utan hade en air av mjukhet som jag så väl kommer ihåg.
  En fantastiskt snygg kvinna sett ur mina då unga ögons blyga blickar, kanske också idag då jag fortfarande försöker att vara en man.
  Skall försöka att hör programmet ikväll å välkomna hem förresten.
  Du kommer säkert att berätta om Island bara du får vila ut en smula, Ni som verkar ha all energi som man bara själv saknar!!

  Comment by Urban — 2013 08 03 19:55 #

 2. Till Urban Sjölander: Ja, lyssna – programmet ligger ju kvar på webben ett bra tag till. Diktion, pausering, berättelsens dramaturgi – allt vittnar om att det är ett proffs man lyssnar på, ett proffs utan divalater.

  Överdriv nu inte min ork, men Ísland ska jag återkomma till.

  Comment by Enn Kokk — 2013 08 03 20:11 #

 3. Lyssnade och kommer så väl ihåg hennes milda röst. Ett synnerligen bra Sommarprogram! Balanserat i hennes regi och så vältaligt. BRA!

  Comment by Urban — 2013 08 04 14:10 #

 4. Jag instämmer med Enn Kokk, till fullo.
  Jag funderade på hur jag skulle kunna tacka för programmet. Jag har en personlig hite-lista på sommarpratarna. Inga Landgre är absolut bland de främsta. Så mjuk och tydlig röst, lätt att följa med i alla miljöer, UNDERBAR och bra blandning av musiken.
  Tack!! Inga Landgre

  Comment by veronika schopper — 2013 08 05 11:36 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^