Sommar i P1 med Maria Sveland

22 juli 2013 19:15 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 4 kommentarer

Maria Sveland är född 1974, således året efter vår yngste, en son. Hon har blivit ett stort namn i den feministiska debatten och fått mycket uppmärksamhet för sina böcker – som jag dock inte har läst. Jag delar självfallet hennes värderingar i de här frågorna, har till och med ett eget förflutet i kampen för jämställdhet – jag var aktiv i de här frågorna redan på sextiotalet och satt i sekretariatet för Alva Myrdals jämlikhetsgrupp 1969. Jämställdheten har tagit kliv framåt också sedan dess, och inte minst mot den bakgrunden blir jag ganska förstämd, när jag i hennes Sommar-program i dag hör, vilken förföljelse hon har fått tålar.

Kanske har det att göra med att hon i debattens hetta själv ibland har en tendens att ta i, men det ursäktar ju ändå aldrig den sortens angrepp hon har utsatts för.

Hennes sommarprogram var i mycket ett polemiskt debattprogram, men utan att vilja polemisera mot hennes syften, tycker jag nog att det blev som bäst när det innehöll personliga erfarenheter, allt från porträttet av mamman till bilden av hur den lille sonen försöker skydda sin mamma genom att kika ut genom titthålet i dörren ut i trappen.

Elegant var historien om den snygge grekiske medbadaren som visade sig vara anhängare av ett politiskt parti, som Sveland inte ens skulle vilja ta i med tång.

All musik hon spelade var väl inte min, men mycket av den, från ”Bloody Mother Fucking Asshole” med Martha Wainwright till ”Inte vackrast i världen” med Emil Jensen, bidrog till att göra programmet hörvärt.

4 kommentarer

 1. Nu heter ju låten bloody mother fucking asshole och handlar om hennes pappa och inte om amerika

  Comment by Nils johnsson — 2013 07 23 14:19 #

 2. Till Nils Johansson: Om du regelbundet läser min blogg, vet du, att jag för närvarande har ett helvete med synen. I det här fallet läste jag helt enkelt fel på låtlistan – jag har ändrat nu.

  Jag ska genomgå två ögonoperationer i augusti, och då hoppas jag det blir bätre. Om inte fär jag kanske lägga av med bloggandet.

  Comment by Enn Kokk — 2013 07 23 17:03 #

 3. Jag har inte lyssnat så mycket på Sommar denna sommar, men Maria Svelands program tycker jag var bra, välformulerat, rappt och bitvis rörande. Och naturligtvis upprörande när hon berättar om det hat hon och andra utsätts för.

  Comment by Eva S — 2013 07 24 22:26 #

 4. Problemet med MS är ju att hon själv har hotat folk och då de som inte stödjer feminismen:

  http://www.newsmill.se/artikel/2012/03/28/sanningen-om-maria-svelands-pubkv-ll

  OCH:

  http://www.jmg.gu.se/digitalAssets/1449/14497…

  JMG sa:
  Av de manliga journalisterna hotades 35 procent medan 32 procent av de kvinnliga fick ta emot hot någon gång under de senaste tolv månaderna. 81 procent av männen och 74 procent av kvinnorna kränktes någon gång genom nedsättande kommentarer. Skillnaderna är statistiskt säkra.

  Comment by Krister — 2013 07 26 22:50 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^