Sommar i P1 med Jean-Pierre Lacroix

14 juli 2013 18:14 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 6 kommentarer

Det var ganska strongt gjort av Frankrikes amassadör i Sverige, Jean-Pierre Lacroix, att ställa upp i Sveriges Radio och göra ett Sommar-progam, även om det i dag är den 14 juli.

Stormningar av några bastiljer bjöd han väl inte på, men det är ju en ambassadörs främsta plikt att vakta sina ord. När han kom in på brännbara ämnen som ett militärt ingripande i Västafrika, handlade det följaktligen om att tränga tillbaka islamister, och märk väl: han betonade att inte bara Frankrike utan också Sverige deltog.

Personligare var han i avsnitten om sin familjebakgrund och sina unga år, och berättelsen om diplomattiden i Stockholm kryddade han med lite klagan över den svenska punktligheten i samband med mottagningar och middagar och en hyllning till den svenska välfärden, som nog är mer anfrätt vid det här laget än en ambassadör vill klämma ur sig.

Men det hela var småputtrigt trevligt, och när det gällde valet av musik, ansträngde han sig att spela sådant som knöt an till det han berättade om från olika delar av världen, särskiklt förstås då från Frankrike. Roligt att få höra ett musikurval som inte främst bestod av amerikanskt och svenskt material.

Förr spelades franska artister som Charles Aznavour, för att hämta ett exempel ur det aktuella programmet, ganska ofta i svensk radio.

6 kommentarer

 1. Lyssnar just nu, han är väldigt sympatisk att lyssna till tycker jag… Och Paris, det är nostalgi för mig :)

  Comment by Eva S — 2013 07 14 23:09 #

 2. Till Eva Swedenmark: Tänkte väl att du måste lyssna på Frankrikes röst.

  Comment by Enn Kokk — 2013 07 14 23:21 #

 3. Vet inte varför jag kommenterar just på din sida.. MEN, jag är så förbannad!
  Min brorsa ligger på Skogskyrkogården ganska nära Sonja Åkesson OCH VARJE GÅNG JAG SER HENNES GRAVPLATS ÄR BLIR JAG SÅÅÅ FÖRBANNAD. Med så många ”vänner” som det ska föreställa att hon har så kan väl NÅGON ta och gå till hennes grav och göra i ordning. Det finns överhuvudtaget ingenting på den där graven. Den ser bara totalt ovårdad ut!!!
  Jag har försökt att nå Sällskapet som är bildat i Hennes namn, men dom går inte ens att nå via mejladressen som kommer upp via google..
  Du har tydligen också en förkärlek till henne, så kanske du och och hennes andra så kallade vänner kan se till att samla ihop några kronor så Kyrkogårdsförvaltningen kan sköta gravplatsen eftersom ingen av ”vännerna” har ork eller intresse för att göra det.Det kanske är för långt till Skogskyrkogården? Hon borde förstås ligga på Katarina kyrkogård, där Cornelis och andra poeter finns. Det är ju så mycket lättare att ta sig dit för fansen..
  För mig verkar det bara som läpparnas bekännelse att ni gillar Sonja Åkesson så mycket. I själva verket skiter ni i henne!!!!!!
  / Inger Lantz

  Comment by Inger Lantz — 2013 07 15 14:49 #

 4. Till Inger Lantz: Jag har skrivit uppskattande om hennes poesi och hennes visor, men jag kände henne aldrig – har inte ens träffat henne. Inte heller är jag medlem av det där sällskapet. Och jag har, hittills, inte haft en aning om var hon hade sin grav.

  Jag har skrivit om ganska många författare, somliga av dem döda, några av dem sedan mycket länge, utan att jag för den skull har besökt deras gravar.

  Comment by Enn Kokk — 2013 07 15 16:42 #

 5. Hej Inger! Tips Kontakta Gun Qvarzell, hon är enligt uppgift ordförande i Sonja Åkesson Sällskapet, tele 08-715 90 12. Sonjas pappa var typ stins på Gotland, stationen, Buttle.

  Comment by Rustan Rydman — 2013 07 15 21:49 #

 6. Hej Rustan. Tack för tipset. Har ringt några gånger men inte fått ngt svar. Försöker igen så klart. Uppenbart är det fler än Enn Kook som inte har en aning om var hon, Sonja Åkesson, ligger begravd… / Inger Lantz

  Comment by Inger Lantz — 2013 07 17 19:39 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^