Suverän Beck-film av Bo Widerberg

20 juni 2013 17:19 | Deckare, Film, Politik | 7 kommentarer

Per Wahlöös och Maj Sjöwalls kriminalroman ”Den vedervärdige mannen från Säffle” (1971) filmades 1976 av Bo Widerberg. ”Mannen på taket”, som filmversionen kallades, är den överlägset bästa filmversionen av någon av de sammanlagt tio beckromanerna: hela persongalleriet är fångat på pricken, filmen behåller bokens samhällskritiska ton och framför allt är filmen minst lika spännande som boken.

Senarfe har det ju gjorts mängder av beckfilmer, men i nytillskotten, som alltså inte har någon bokförlaga, har det ursprungliga persongalleriet krympt. Kvar finns framför allt Martin Beck, men fortfarande känns Widerbergs grepp att låta Carl-Gustaf Lindstedt spela Beck djärvt och nydanande. Också för de andra poliskaraktärerna har Widerberg hittat utmärkta uttolkare: Sven Wollter som Lennart Kollberg, Thomas Hellberg som Gunvald Larsson, Håkan Serner som Einar Rönn.

Och Karl-Axel Heiknert fångar i rollen som Harald Hult på pricken den polisbrutalitet och den sociala ignorans som kritiseras i Sjöwall-Wahlöös deckare. Genom honom (plus en del i arkiv undangömda dokument) blir det också uppenbart varför Stig Nyman (Hadar Johansson) under sjukhusvistelse på Sabbatsbergs sjukhus mördas på det mest bestialiska sätt. Men Nyman, liksom hans baneman, den före detta poliskollegan Åke Eriksson (Ingvar Hirdvall), får vi bara skymta – Widerbergs liksom Sjöwall-Wahlöös fokus ligger på vad det är som har framkallat mördarens raseri.

Widerberg bygger bilderna av sina rollkaraktärer också på de beteenden som utmärker personer som är dem närstående: Birgitta Valberg som offrets änka samt Gus Dahlström och Bellan Roos som mördarens föräldrar. Faktum är att deras rollkaraktärer känns lika autentiska som Bo Holmström i rollen som TV-reporter.

Också de viktigaste miljöerna, filmade i trakten av Odenplan, känns realistiska och autentiska.

Slutscenerna, där mördaen, den förorättade polismannen Åke Eriksson, försedd bland annat med ett avancerat automatvapen, från ett tak på Dalagatan börjar skjuta poliser, hör till de mest spännande jag har sett inte bara i svensk film. Mannen på taket blir förstås själv till slut skjuten, men dess förinnan har han skjutit och skadat många, bland dem Martin Beck som försöker ta sig upp till honom (Beck är illa däran men räddas, också det en nervpirrande opeation på hög höjd). Till det kommer den spektakulära men mycket spännande sekvensen där mördaen lyckas skjutga ner en polishelikopter.

Och ändå lyckas Widerberg, liksom Sjöwsall-Wahlöö, få oss som ser filmen att begripa att roten till det onda, det som har utlöst de här vanvettsdåden, är ett svinaktigt och brutalt beteende från andra polises sida,

7 kommentarer

 1. Hej Enn! Trevlig Midsommar! Jag är ingen expert på filmer, men måste framföra att ”Mannen på taket” ligger i tio-topp på min skala. En ruskig bra film, spänning och dramatik. social-realism? Helikoptern som kraschade över Odenplans t-bane uppgång. Dalagatan. Kommissarie Martin Beck bodde i höghuset i Bagarmossen, en förort där jag är uppvuxen, därför kändes filmen gripbar. Filmen hade biopremiär när jag var 20-år gammal.

  Comment by Rustan Rydman — 2013 06 20 20:48 #

 2. Till Rustan Rydman: Glad midsommar själv!

  Comment by Enn Kokk — 2013 06 20 22:39 #

 3. Jag å filmer, som brukar säga att den senaste filmen jag sett är Barnen från Frostmofjällen…….skämt å sido jag såg faktiskt Ett päron till Farsa i Las Vegas häromdagen. Snacka om filmnördar, vi alltså, frun å jag!! Har svårt att se filmer eller höra en hel LP, det finns liksom inte den där ”tålamodsaten” i mig eller frun. Läsa böcker , jovisst hela tiden men filmer finns det få som stannat min värld.
  Det är väl ADHD nörden som kommer fram ur garderoben? Jag kommer faktiskt ihåg inspelningen av Mannen på taket, framförallt helikoptern som kraschade på Odenplans tunnelbanenedgång. Gick förbi Odenplan den dagen och trodde att det var en äkta olycka, oförstående om filmhistoriens vingslag, som vanligt alltså. Inte ens då förstod jag mig på att det var en film.
  Har fått ett till barnbarn upp till skogstorpet som sätter en helt annan morgonagenda! Vaknar före sju och frågar varför alla sover fast de satt uppe hela natten och diskuterade till 3. Politik förståss, lever i en politisk familj som alltid varit Socialdemokratisk, hustrun har ju varit aktiv i yngre år i Gottsunda och drivit Unga Örnar med mera. Vi kom snabbt och lätt fram till svagheten i partiet; -bristen på kontinuitet, de självklara ledargestalterna och bristen på dessa men framförallt den veliga ledningen. Inte ordförande rollen i sig utan den odiskutabla ledarsocitens respektlösa historieförfall där man inte tagit till vara rollen som förbättrare och tappat taktpinnen till Reinfeldts teoretiska stöld av idealets grund i allmänpolitiska diskussioner. Vi kom fram till att det behövs ett stopp i veligheten i partiet och att man slutar att alliera sig och står för den egna politiken och titta tillbaka till solidaritet och medborgaranda istället för populärsökande i väljarkåren digra register där en hundrings skattelättnad kan köpas för en krona. Med andra ord ta för sig ur djupet, vända blad å stå för politiska generalmönstringar och inte vara rädd för det. Helt enkelt sluta försöka hitta kryphål i motståndarledens medborgarfientliga verklighet och/utan vara sig själv utifrån historiens sossementalitet och värna medborgarens väl. Sluta att vela om vinstuttag i vården utan stå på sina fötter och enkelt presentera den basala politik som detta land har haft som signum. Skolans värld skall vi inte tala om…..sluta att se den som en vinstmaskin och inte få Allianzen att försöka sno frågan igen. Slut på pengahämtningen och tillbaka till det”grå”!!! Nu blev det mycket men vad gör man när lilla D. väcker en vid sjutiden på morron och undrar varför man ligger där och inte verkar vilja springa runt huset, hon som med nya springskor ska visa hur fort det går….livet är en chokladbit, som han sa i filmen. Life is a piece of chochlet, eller hur det stavas på amerikanska?

  Comment by Urban — 2013 06 21 8:31 #

 4. Till Urbam Sjölander: Med små fötter springandes runt ens egna större blir midsommaren säker lyckad. Ha en trevlig helg!

  Comment by Enn Kokk — 2013 06 21 9:16 #

 5. Glad midsommar från ett strålnde vackert Dalarna. Härligt att få en dag till.

  Comment by Ann Kristin — 2013 06 21 11:26 #

 6. Till Ann Kristin: Också här på upplandskusten är vädret nådigt denna midsommar. Glad midsommar själv!

  Comment by Enn Kokk — 2013 06 21 17:55 #

 7. Harald Hults (Karl-Axel Heiknerts)köksmonolog; svåröverträffad!!!!

  Comment by Mats Rosin — 2013 06 21 22:43 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^