Hjärtkontroll på Akademiska

18 juni 2013 17:41 | Politik, Resor, Ur dagboken | 5 kommentarer

I går fick jag åka in till Uppsala – jag hade fått en kallelse till kontroll på hjärtkliniken. Varken EKG eller något annat visade på något nytt och oroande – det är inte på den här fronten mina aktuella propblem finns. Samtalet med läkaren slutade med att vi nästan föll i varandras armar i fråga om apoteksväsendets utveckling,

Nej, det är i stället vänstra ögats gradvis allt sämre funktion som oroar mig. Den ständiga dimma jag numera går omkring i är särskilt påtaglig när det är solsken – men i går, när jag gick från Ackis, var det mulet och regnigt, så eftersom jag inte hade hunnit få någon lunch, skyndade jag mig till Fågelsången vid Svandammen för att få något i magen. En stor köttbullsmacka plus kaffe mättade ordentligt.

Jag gick också en sväng till Apoteket, bara för att finna att en av de mediciner jag hade slut på inte längre fanns på min receptlista. Jag ska ha den – det hade senast bekräftats av läkaren på Akademiska – så i dag har jag försökt ringa till min vårdcentral för att få receptförnyelse. Bara för att flera gånger bli avsnoppad av en automatisk telefonsvarare som hävdar att det inte går att ta emot fler samtal nu. För mig är det helt obegripligt att det kan finnas några tekniska hinder för att ta emot och banda enkla samtal om receptförnyelse – jag kan proceduren: personnamn, personnummer, medicin – och jag brukar också ange namnet på min husläkare. Det här borde ju kunna funka dygnet runt, men jag ringde alltså under kontorstid. Och det här borde ju också kunna göras per mejl, en banalt vanlig kommunikationsväg för de flesta av oss.

Man kan få hjärtinfarkt för mindre!

Märk väl: den här vårdcentralen är inte längre en del av den så kallade offentliga byråkratin.

5 kommentarer

 1. Läkaravgifterna fastställs ju av landstinget ,så
  vill en privat vårdcentral tjäna mer återstår bara att dra ner på servicen. Så enkelt är det.

  Comment by anders thunberg — 2013 06 19 0:34 #

 2. På 1177.se kan du förnya recept. Bra grejer.

  Comment by Sofia — 2013 06 19 9:02 #

 3. Enn: har du e-leg. kan du alltid, från din dator, beställa mediciner på lul.se, gå in på din hemläkarstation, troligen Svartbäcken och klicka dig fram till förnya recept, fungerar alldeles utmärkt för oss. Och skaffa e-leg. skaffar du genom att logga in på din bank. Leta upp skaffa e-leg. Inga konstigheter, bara i början, när man väl gjort det en gång så fungerar det finfint.

  Comment by Urban — 2013 06 19 10:20 #

 4. Enn, apoteksreformen är ju ”en stor framgång” enligt Lena Mellin.
  Skämt åt sidan, man förvånas över både det ena och det andra vid kontakt med apotek och sjukvård. Senast fick jag veta på apoteket att den medicin jag haft i tolv år plötsligt har hamnat utanför läkemedelsförmånen och blivit oerhört mycket dyrare. Tack och lov finns det ersättningsmedicin med identiskt innehåll för en bråkdel av det priset.
  Grattis för resten! Jag är precis tio år efter i steget men pinnar på.

  Comment by HO — 2013 06 19 18:45 #

 5. En sakupplysning: Apoteksreformen och läkemedelsförmånen med sin lista har inget med varandra att göra. Listan anger vilka läkemedel/preparat som subventioneras med skattemedel. De som inte kommer med på listan är antingen inte tillräckligt effektiva eller så finns det lika effektiva men billigare alternativ. Den modellen har sparat åtskilliga miljarder åt åt oss skattebetalare.
  Med apoteksreformen är det en helt annan sak. Där har man privatiserat för privatiseringens egen, oavsett effekterna för medborgarna och skattebetalarna..

  Comment by Jean — 2013 06 19 21:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^