Melodikrysset nummer 24 2013

15 juni 2013 12:19 | Barnkultur, Film, Musik, Resor, Teater, Ur dagboken | 9 kommentarer

I Melodikrysset förekommer ibland sångtexter och musik som jag är mycket förtrogen med. Så också i dag.

Som regelbundna läsare av min blogg vet, ägnade jag en mycket stor del av förra sommaren åt att lyssna på en Evert Taube-box och då också skriva om några av hans inspelningar av egna (och ibland lånade) sånger. När jag nu kollar bloggavdelningen Kulturspegeln, Sångtexter, ser jag att jag där inte har med Taubes ” skimrande var aldrig havet”, som utgjorde den första ljudillustrationen i dagens kryss.

Två andra av de låtar som spelades i dag hittar man dock i den nämnda bloggavdelningen.

Dels ”Jag hade en gång en båt”, där Cornelis Vreeswijks svenska text skulle ge oss segel och köl.

Dels ”Sjörövar-Jennys visa” ur Bertolt Brechts och Kurt Weills ”Tolvskillingsoperan”, i dag sjungen av Naima Wifstrand.

Jag är för all del inte religiös, men jag skulle mycket väl kunna tänka mig att på samma ställe också publicera texten till den gamla frikyrkodängan ”Han har öppnat pärleporten”.

Jag har över huvud taget ett öppet sinne för all slags populärmusik, bara den är bra.

Melodifestivalen innehåller för all del mycket skräp men ibland också sådant som är värt att lyssna på.

Ett exempel på det senare ur årets upplaga är ”Only the Dead Fish Follow the Stream” – jag gillar särskilt dess budskap. men Louise Hoffsten gjorde ett gott jobb med den också.

Däremot är jag – det vet ni som regelbundet följer den här bloggen – ingen anhängare av Anton Ewald och ”Begging”.

I någorlunda nutid är ABBA i en klass för sig i populärmusikbranschen. Så jag har på plats sett broadwayföreställningen med deras låtar, däremot inte – väl mest en slump – filmen med Meryl Streep och Pierce Brosnan, ur vilken vi i dag hörde ”SOS”.

Inte heller har jag – för att fortsätta på filmtemat – sett Twin Peaks i TV.

Det plus ”Cornflake Girl” med Tori Amos var svårast för mig i dag.

Alla har vi våra luckor.

Men Kent förekommer så pass ofta i Melodikrysset, att även de som, i motsats till mig, inte har några skivor med dem nog kommer på att det måste vara de som sjunger ”Ismail”.

Jamaica har jag faktiskt varit en vecka, på semester mitt i vintern. Och Bob Marley, i dag med ”There She Goes”, har jag också lyssnat på en del.

I ett helt annat tempo går barnvisan ”Lilla snigel, akta dig”, som jag har sjungit tillsammans med mina barn – några av dem, fast då större, var förresten med på Jamaica.

Och så slutar vi kryssredovisningen med ”Who‘s Sorry Now?”, i dag i Roland Cedermarks version.

På den frågan är jag för närvarande benägen att svara ”Me”. Det är ingen rolig upplevelse att gå in i sommaren och dess fägring med av gråstarr beslöjad blick.

9 kommentarer

 1. Hej Enn! Du har skrivit fel nummer i rubriken.

  Comment by Sören Forslund — 2013 06 15 15:30 #

 2. Till Sören Forslund: Ytterligare ett utslag av mina tilltagande synproblem. Men tack – jag har rättat nu.

  Comment by Enn Kokk — 2013 06 15 16:24 #

 3. Det är väl inte bara negativt med grå starr. Man kan ju operera in plastlinser och med rätt brytning återfå synskärpa.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2013 06 15 20:41 #

 4. Till Gunnar Bergquist: Mitt problem är att jag redan är gråstarropererad på höger öga, med den relativt ovanliga påföljden att jag visserligen ser med ögat men att ögat inte har lässkärpa. Som du förstår bävar jag för att den nödvändiga operationen på vänster öga ska ända i samma sak.

  Comment by Enn Kokk — 2013 06 15 22:00 #

 5. Förstås inte helt kul med denna bävan inför kommande operation. Men vad vet jag – läkarna måste väl ha kommit med en teori varför förra operationen inte blev helt lyckad. Är ju en rutinoperation sedan ett flertal år. Håller tummarna att allt går vägen och ser fram emot en strid ström av fortsatta läsvärda krönikor!

  Comment by Hans — 2013 06 16 17:13 #

 6. Till Hans: Den teori jag har hört på Akademiska är att ögat var extra känsligt på grund av min diabetes. Den håller jag nu, liksom då, i schack genom medicinering, numera sprutor, Men vad vet jag – jag är inte medicinskt utbildad.

  Comment by Enn Kokk — 2013 06 16 17:19 #

 7. Har också diabetes (sen 35 år tillbaka)och är gråstarropererad på båda ögonen. Men vad hjälper det när det är problem med gula fläcken. Det blev något bättre när man tappade ur glaskroppen och fyllde ögonen med saltvatten.Kan det vara någotför dig Enn?/arne

  Comment by arne engkvist — 2013 06 16 20:40 #

 8. Hoppas det ordnar sig med ögonproblemen! Tack för hjälpen med det jag inte kunde!

  Comment by Dorothea — 2013 06 17 12:31 #

 9. Lite sen replik. Även jag diabetes typ 2 sen två år tillbaka. Numera medicinfri tack vare anpassad kost. Återigen hoppas allt ordnar sig

  Comment by Hans — 2013 06 17 17:41 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^