En bilderbok i ordets egentliga bemärkelse

28 maj 2013 9:56 | Barnkultur | 3 kommentarer

Thé Tjong-Khing (född 1933) är en mycket särpräglad skapare av barnböcker. Han verkar numra i Nederländerna men kommer ursprungligen från Indonesien, som ju har varit holländsk koloni; hans namn avslöjar dock, att han kommer från en kinesisk familj.

Thé har illustrerat barnbokstexter av andra, men hans ”Var är tårtan?” (En bok för alla, 2013, i original ”Waar is de taart?”, 2004, , första utgåvan i Sverige Bonniers, 2007) är något så unikt som en bilderbok utan ord.

Den är också svår att återberätta, eftersom den innehåller så mång sidospår och detaljer.

Men där finns ändå en grundhistoria: Herr och fru hund har ställt fram en tårta på trädgårdsbordet. Den stjäls av två råttor, och så får vi följa hundparets jakt på råttorna och tårtan – i slutet av boken är råttorna bundna vid en palm och tårtbitarna fördelade mellan en mängd figurer (djur) som har förekommit i historien.

Vi har sett dem i olika, ibland ganska perifera, situationer på bokens stora och generösa bilduppslag, och vitsen är förstås att det barn man ”läser” för eller som själv bläddrar ska hitta mängder av sidohistorier och sidofigurer att tyda och fantisera kring.

Bildmässigt förenar Thé detaljrikedom och tydlighet med en ovanlig konstnärlig skönhet.

3 kommentarer

 1. Boken finns numera som teveserie och sänds då och då på Barnkanalen. Och i samband med sändningarna även på SVT Play. Håll utkik efter Picknick med tårta!
  För övrigt är råttorna oskyldiga. Det är (spoiler alert) grodan och ödlan som stulit tårtan. Men alla får smaka på den på slutet!

  Comment by Jan Erik W — 2013 06 11 16:50 #

 2. Till Jan Erik: Då skiljer sig filmversionen från boken. I boken är det råttorna som snor tårtan, och de är också i slutet av boken bundna vid en palm. Grodan räddar tårtan som under den vilda jakten har hamnat i vattnet.

  Jag har kvar voken och har dubbelkollat.

  Comment by Enn Kokk — 2013 06 11 17:12 #

 3. Jag medger att jag hade fel. Teveserien Picknick med tårta bygger på en annan bok av Thé Tjong-Khing som följdriktigt heter Picknick met taart. I Holland kom den ut året efter Var är tårtan. Den är gjord precis samma stil, dvs helt utan text. Det är i den som grodan och ödlan är tårttjuvarna. Picknick med tårta har aldrig givits ut i Sverige.
  Som du skriver är författaren född i Indonesien (på Java) och av kinesisk härkomst. Om detta verkar alla vara eniga – utom Bonnier Carlsen, som uppger att han är född i Vietnam.

  Comment by Jan Erik W — 2013 06 13 22:54 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^