En dag med liljekonvalj och förgätmigej, smörgåstårta, deckarpaket och blommande krikonträd i trädgården

26 maj 2013 12:32 | Deckare, Mat & dryck, Trädgård, Ur dagboken | 6 kommentarer

Mor i huset är av och till rätt så skraltig men kämpar på så gott hon kan. Så skam vore det, om inte far månade om henne på Mors dag.

I morse vaknade jag halv sju och mindes genast vad det var för dag. Jag var på Coop Konsum i går och förberedde mig: handlade ingredienser till den väldiga smörgåstårta som hör till våra morsdagstraditioner: ekologiskt fullkornsbröd, potatissallad, gräddfil och lättmajonnäs, rostbiff, hamburgerkött, pepperrotsvisp och riven pepparrot, ett par goda ostmixer, grön och gul paprika att tärna, tomater och rädisor att skiva och kanske något mer som jag har glömt. Av det här byggde jag, lager för lager, upp en väldig smörgåstårta. Jag är rädd att vi inte kommer att göra slut på den ens till lunch, trots att vi åt den till frukost tillsammans med apelsinjuice, hälsofil och två sorters kaffe, bryggkaffe åt mor och kokkaffe åt far.

På frukostbordet hade jag ställt de två buketter jag hade varit och plockat i trädgården: en med tulpaner och en med liljekonvaljer och förgätmigej.

Fast innan jag tog ut mor i huset i köket, uppvaktade jag henne med några deckarpaket. Bland dem fanns tre återutgivna böcker av Maria Lang, ursnyggt formgivna på femtiotalsvis. Innehållsligt har den här nyutgivningen fått ganska sval kritik, och inte heller jag anser Maria Lang – Dagmar Lange – höra till de bästa svenska deckarförfattarna, men kanske kan gamlingar som Birgitta och jag läsa de här böckna med ett nostalgiskt igenkännande, som man inte kan begära att dagens unga recensenter ska ha.

För övrig fanns det bland presenterna också ett skriftligt löfte om att jag, när vi åter kommer in till Uppsala, ska köpa den nyutkomna andra delen av Sigrid Kahles memoarer åt mor i huset.

Mor själv har tagit ett första varv ute i trädgården bland de blommande krikonträden.

6 kommentarer

 1. Jag håller med dig i dina synpunkter på detektivromanerna från 40- och 50-talen. De håller en helt annan kvalitet är dagens kriminalromaner. En annan favorit från den tiden är Stieg Trenter. Jag har precis läst hans Eld i håg från 1949, klart läsvärd. De stora skillnaderna mellan den tidsepoken och dagens är framför allt språkhanteringen som ofta är undermålig i de nutida samt persongalleriet. Numera är gärningsmannen en psykopat som i seriemordform skall hämnas någon oförrätt som drabbade hans familj för några generationer sedan. Handlingen måste då hoppa mellan nutid och en eller flera tidpunkter bakåt i tiden. Huvudpersonen, polisen är en halv nedgången operaälskare med korkade chefer. När man gör film eller TV-serie av dessa alster så utspelas de nästan uteslutande i i dåligt upplysta lokaler där man pratar och pratar. Utomhus är det mörkt även när solen skiner från en molnfri himmel. Ingen ler och det finns det heller ingen anledning till då dessa romaner är komplett humorfria.
  Då känns det uppfriskande ett få ägna sig åt Maria Langs Kung Liljekonvalj av dungen.

  Comment by Gunnar Westman — 2013 05 26 12:54 #

 2. Till Gunnar Westman: Själv tycker jag Trenter är en bättre författare än Maria Lang, men man kan nog läsa även Maria Lang av skäl som både du och jag själv har anfört.

  En annan läsvärd småstadskildrare i deckargenren är H-K Rönblom.

  Sen hör jag faktiskt också till dem som uppskattar Henning Mankells Wallander-böcker. Böckerna är bättre än de filme som du uppenbart riktar din kritik mot.

  Comment by Enn Kokk — 2013 05 26 13:07 #

 3. Flera av H-K Rönbloms deckare utspelar sig i min hemstad Härnösand. Höstvind och djupa vatten är en av höjdpunkterna i hans produktion där händelserna utspelar sig i Härnösand.
  Av Mankells Wallanderböcker var de tre-fyra första OK men sen föll också han in i den psykopatiska seriemördartrallen och där fastnade han sedan.
  Håkan Nesser är min favorit land de nu aktiva.

  Comment by Gunnar Westman — 2013 05 26 15:34 #

 4. Till Gunnar Westman: Jag gillar också Nesser. Våra brn hade honom för övrigt som lärare på högstadiet, så vi har också träffat honom.

  Comment by Enn Kokk — 2013 05 26 18:52 #

 5. Jag tror att det man läste som ung går att läsa om, fast man nu kanske ser bristerna. Jag gillar både Maria Lang och Agatha Christie, och läser ibland den senare på somrarna. Nya läsare blir kanske inte intresserade, men min 25-åriga dotter har läst Christie sedan bokslukaråldern.

  Just nu lyssnar jag på Jan Guilliou som ljudbok, och har faktiskt omvärderat hans språk, som irriterade mig förr. Det är numera uthärdligt, om än inte lysande. Den duger att somna till.

  Jag har det senaste decenniet läst norska thriller- och polisromaner. Särskilt gillar jag Anne Holt och Jon Nesbø, helt olika men intelligenta författare.

  Comment by Ann Kristin — 2013 05 27 9:56 #

 6. Till Ann Kristin Sandlund: Anne Holt har jag både läst och stött på personligen, det senare på den tiden då hon var justitieminister och vi båda deltog i Arbeiderpartiets kongress, jag som svensk gäst.

  Jag har en jättestor christieavdelning i deckarbiblioteket i Öregrund – hon har ju skrivit åtminstone några böcker som hör hemma bland deckarklassikena. Men hon skrev också mycket på rutin.

  Comment by Enn Kokk — 2013 05 27 10:16 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^