Melodikrysset nummer 21 2013

25 maj 2013 12:28 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Trädgård, Ur dagboken | 10 kommentarer

För min del fick jag anstränga mig en del för att lösa dagens kryss. Men det som är svårt för den ene kan vara lätt för den andre och tvärt om.

David Bowies ”Space Oddity” hade jag till exempel inte hört, men ledbokstäverna pekade på att svaret borde bli David, och det lät som han.

Yngre krysslösare kan ha haft svårt att känna igen Martin Kochs ”Lyckan”, men sen fick de ju både titeln och artisten som sjöng in sången, Karin Juel.

Också Bee Gees, i dag med ”My Destiny”, var lätta att identifiera med hjälp av de ledbokstäver man så småningom fick, alltså om man inte redan är förtrogen med deras musik.

Elvis Presley är däremot så stor och fortfarande så ofta spelad, att de flesta nog genast förknippar ”Please Release Me” med hans namn. Och väldigt många vet säkert också, att hans residens hette Graceland.

Själv är jag också ganska slängd på gamla svensk schlager.

Charlie Norman gjorde till exempel en jazzig version av Stikkan Anderssons ”Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?”, bakom vilken det inte var purlätt att känna igen låten så som Lill-Babs ursprungligen gjorde den. Därmed inget ont sagt om Charlie Norman.

Ibland konstruerar Anders Eldeman kryss där samma artist eller upphovsman förekommer två gånger. Magnus Härenstam förekom i och för sig inte som svar i någotdera fallet, men han fanns med i en TV-serie och en film, som gav svaren till två av frågorna.

Självklart har jag, eftersom jag har haft barn i rätt ålder för det, sett honom i ”Fem myror är fler än fyra elefanter”.

Och jag har också sett honom i Lasse Hallströms film ”Tuppen” från 1981. Ur den hörde vi i dag ”Världen är full av violer”, signerad Nils Perne och Sven Paddock.

Låtar som ”Vill ha dig i mörkret hos mig” – det förekom flera stycken – förknippar vi med paret Christer Sandelin och Tommy Ekman.

Gyllene Tiders ”Flickorna på TV 2″ var också lätt att känna igen – märk dock att det sista sökta ordet för att passa in i krysset måste skrivas med bokstäver, två.

I Melodifestivalen 2008 sjöng Christer Sjögren ”I Love Europe”. För egen del älskar jag Europa mer än Christer Sjögren, men min kärlek omfattar mera dess särpräglade kulturer och olika språk än den byråkratiska överbyggnad som kallas EU.

Tält är ju också ett slags överbyggnad fast av en trevligare sort, särskilt när där spelas Knäpp upp-revy. Två klssiska knäppuppare, Povel Ramel och Gunwer Bergkvist, hördes i dag i det ljuvliga numret ”Tänk dig en strut karameller”.

”Nu är den förbannade sommaren här” sjöng Bengt Sändh i sin klassiska ”Vals om sommaren”. Bengt har faktiskt varit här i Öregrund, i samband med inspelningen av Lars Molins ”Baddjävlar”, men vore han här nu och såg vår trädgård, med körsbärs- och plommonträd i full blom och äppelträd och syrener på väg att slå ut, skulle han nog revidera sin uppfattning om sommaren.

10 kommentarer

 1. Release Me var ju en jättehit med Engelbert Humperdinck 1967 (hindrade enl. Wikipedia Beatles´ Penny Lane/Strawberry Fields Forever att nå förstaplatsen på englandslistan). Jag personligen har aldrig förknippat den låten med Elvis Presley. Skönt att man minns olika. Jag hade också problem med att känna igen Klas-Göran i Charlie Normans version, annars tyckte jag det var lätt idag.

  Comment by Hans W — 2013 05 25 13:53 #

 2. Till Hans W: Jo, också jag minns ”Release Me” med Engelbert Humperdinck, men här handlade det ju om Elvis Presleys residens och alltså hans version av låten.

  Comment by Enn Kokk — 2013 05 25 14:22 #

 3. Elvis hade ju många hit-låtar, men inte med ”Release me”. Förstår inte varför man valde den låten, det finns ju massor av bättre elvis-inspelningar att välja mellan nu när låtvalet var fritt. Man kunde nästan höra hur trött hans röst var. Vad gäller Christer Sjögren tycker jag att han borde få mer uppskattning. Han är en artist som alltid uppträder trevligt och generöst och har dessutom en bra röst. Även om man ogillar en viss musikgenre (dansbandsmusik omfattar ju liksom alla musikgenrer både bra och dåliga alster) bör man kunna urskilja goda artister.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2013 05 25 14:48 #

 4. Till Gunnar Bergquist: Jag har svårt att sätta fingret på vad det är hos Christer Sjögren som gör mig kallsinnig, men han har aldrig vunnit mitt gillande. Det har i vart fall inte med min dansbandsskepsis att göra.

  Comment by Enn Kokk — 2013 05 25 15:13 #

 5. Jag håller med dig, Enn, om Christer Sjögren. För mig är han en, låt vara mycket duktig, karaokesångare, sympatisk men som artist tämligen slätstruken.

  EU är ju det alternativ till europasamarbete vi har idag, på gott och ont. Det gäller bara att använda alla krafter för att dra det åt rätt håll. Om föregångaren, ECSC, kommit till på 30-taler eller tidigare, hade vi med största sannolikhet sluppit andra världskriget.

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2013 05 25 15:30 #

 6. Är det bara jag som hörde att Anders Eldeman sa fel siffra efter Elvis Presley hade sjungit? Anders frågade ”Men var bodde den här artisten?. Vågrätt 6.”

  Comment by Sören Forslund — 2013 05 25 15:49 #

 7. Jag hörde också att eledeman sa fel, men fel gör vi ju alla!

  Comment by Pelle — 2013 05 25 16:59 #

 8. Hej Enn!
  Det var ju faktiskt ”Hon har ett sätt” vi hörde med Christer Sandelin.
  Mvh Gunnar.

  Comment by Gunnar Lindqvist — 2013 05 27 23:38 #

 9. Till Gunnar Lindqvist: Det var ett potpurri med flera låtar.

  Comment by Enn Kokk — 2013 05 28 7:02 #

 10. Aha! Då förstår jag, hörde bara snabbgenomgången.

  Comment by Gunnar Lindqvist — 2013 05 28 10:03 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^