Melodikrysset nummer 20 2013

18 maj 2013 11:59 | Musik | 7 kommentarer

Man kan väl inte hävda att dagens melodikryss var särskilt svårt. Det innehöll visserligen en ljudillustration som låg helt utanför det jag över huvud taget inte hade hört talas om, men jag rullade upp det här, eftersom svaret såg ut att bli Adam. Jag googlade på Adam och American Idol, som nämnes, och fick upp Adam Lambert, och så testade jag några ord som kunde utgöra titeln, och den visade sig vara ”What Do You Want From Me”.

Gyllene Tider hör i och för sig inte heller till det jag brukar lyssna på stup i kvarten, men här var det lättare att komma på namnet. Och sen fick vi ju också låttiteln, ”Juni, juli, augusti”.

En del melodifestival- och eurovisionsschlagerlåtar blev det förstås också i dagens kryss, som sändes från Malmö.

Norske (från början vitryske) vinnaren 2009 Alexander Rybak var ju lätt att känna igen – hans ”Fairytale” är en sån där låt som genast sätter sig i ljudminnet, alltså en riktig schlager.

Från Norge kom också Nick Borgen, som 1993 tävlade i den svenska Melodifestivalen med ”We Are All the Winners”. Borgen kom tvåa.

1990 kom Loa Falkman sist i den svenska delen av tävlingen med ”Symfonin”. Att den förtjänade bättre har senare bevisats av att den blev ganska populär.

I Melodifestivalen 2006 tävlade Rednex med ”Mama Take Me Home”, en frejdig låt som jag tyckte var värd en bättre plats än den sjätteplats den fick.

Peter Lundblads ”Ta mig till havet” har fått en helt privat innebörd för mig. När min kusin Kreete hade dött, var jag på hennes begravning nere i Skåne, och i kyrkan sjöng ett av hennes barnbarn ”Ta mig till havet”, eftersom den var en av Kreetes favoritsånger. Hennes aska fördes sedan av familjen till hennes och min egen estniska hemby Juminda och ströddes där – på Kreetes egen begäran – i Finska viken utanför vår lilla kustby.

Tvärs över Finska viken ligger Finland, dit vi flydde i februari 1944 och där vi bodde i åtta månader det där krigsåret – estniskan och finskan är ju släkt med varann, och den där krigssommaren lärde jag mig en hel del finska ord, som inte är identiska med motsvarigheterna i estniskan. Långt, långt därefter hade vi här i Uppsala en finsk dagmamma för våra barn, och jag minns att jag under en period ofta, när jag var och hämtade barnen, hörde ”Kaunis nainen” spelas på gammofon eller sjungas av barnen. Vad har nu det här med dagens melodikryss att göra? Jo, den låt jag hörde heter i original ”Pretty Woman”, stor hit 1990.

Fast våra barn har förstås också hört och sjungit hela den mer normala barnviseskatten, till exempel ”Bä, bä, vita lamm”, en av dagens ljudillustrationer.

Pensionärskategorin – som jag själv hör till – fick sitt den också: Förr hörde vi ofta ”Vill ni se en stjärna” sjungas av Zarah Leander i radion. Det är en sång från sent tjugotal, till ursprunget tysk: ”Wenn der weisse Flieder Wieder blüht”.

Den som kan tyska förstår då att den har en sommarasocciation, och då passar det väl bra att avsluta dagens svarsredovisning med ytterligare två somriga låtar.

Vi hörde den ljuvliga ”Summertime” ur George Gershwins ”Porgy and Bess” från 1922.

Och så ett mer hotfullt budskap, signerat Tomas Ledin: ”Sommaren är kort”.

7 kommentarer

 1. Hej Enn!
  Ett förtydligande om Pretty Woman. Oh, Pretty Woman är en sång som Roy Orbison skrev ihop med Bill Dees, och spelade in och släppte på singel i augusti 1964, med ”Yo Te Amo Maria” som B-sida. Låten blev en hit, och toppade Billboard Hot 100 i tre veckor från den 26 september 1964. Den är med i filmen Pretty Woman från 1990.

  Comment by Pelle — 2013 05 18 13:46 #

 2. Hej!
  Nick Borgen blev tvåa i svenska finalen, Arvingarna vann med Eloise och blev sjua i europa-finalen.
  Mvh
  Göran Appell

  Comment by Göran Appell — 2013 05 19 7:08 #

 3. Till Göran Appell; Då mindes jag fel – tack för påpekandet.

  Comment by Enn Kokk — 2013 05 19 8:15 #

 4. Edin-Ådahl representerade Sverige 1990 med Som en vind. Loa kom sist i den svenska uttagningen.

  Comment by Hans W — 2013 05 19 14:03 #

 5. Till Hans W: Även du har alldeles rätt – jag har korrigerat.

  Comment by Enn Kokk — 2013 05 19 20:19 #

 6. Det var väl ALEXANDER som var med och inte Rybak?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2013 05 21 23:38 #

 7. Till Gunnar Bergquist: Visst var det förnamnet som efterfrågades – jag hade ju skrivit ut förnamnet men inte markerat det utan efternamnet. Jag har rättat nu. Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2013 05 22 9:28 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^