Geografisk och annan förvirring

17 maj 2013 16:08 | Musik | 5 kommentarer

Andra semifinalomgången av Eurovisionsschlagern led delvis av samma brister som den första omgången, men den rymde också några inte helt ointressanta bidrag.

Jag har ingenting till övers för den politiska utvecklingen i Ungern, men landets bidrag – ”Kedvesem” med Byealex (Alex Márta) var faktiskt ganska bra akustisk pop. Íslands bidrag, ”Eg á lif” med Eythor Ingi tyckte jag själv var betydligt bättre än Norges upphaussade ”I Feed You My Love” med Margaret Berger, men det kan ju ha att göra med att jag föredrar artister skolade i musik från musikalvärlden framför sådana som har skördat lagrar i Idol.

De flesta av de låtar som fann nåd inför mina öron kom med, till exempel Maltas låt med akustiskt komp och Finlands glada popdänga med Krista Siegfrids, ”Marry Me”” – detta trots att hon har medverkat i ”The Voice” – men Lettlands bidrag ”Here We Go”, som det var lite fart på i alla fall, lyckades inte ta sig till finalen.

Varför i helvete Greklands bidrag gick vidare – jag tänker då inte främst på den märkliga titeln ”Alcohol Is Free” utan på den röriga musiken – liksom falsettsången från Rumänien övergår mitt förstånd.

Och sen förstår jag inte hur det här kan anses vara en tävling mellan nationerna i Europa. Varför accepterar man att Georgiens bidrag är skrivet av två svenskar, att musiken i Azerbajdzjans bidrag är skriven av en grek och att musiken i Armeniens bidrag är skriven av en gammal medlem av Black Sabbath?

Och hur kan Israel anses vara en del av Europa?

5 kommentarer

 1. Israel anses inte vara en del av Europa. Men Israel är medlem i EBU och ESC är en tävling för EBU;s medlemmar.

  Comment by Gunnar Westman — 2013 05 17 23:51 #

 2. ”Varför accepterar man att Georgiens bidrag är skrivet av två svenskar, att musiken i Azerbajdzjans bidrag är skriven av en grek och att musiken i Armeniens bidrag är skriven av en gammal medlem av Black Sabbath? ”

  Visst är det märkligt, ett konstigt jippo detta har blivit.

  Samma sak med t.ex fotboll där spelare köps in från andra länder och regioner …

  Comment by Gudmun A. — 2013 05 18 8:48 #

 3. Till Gunnar Westman: Jo, jag vet det. Men frågan kvarstår: varför är Israel med i en europeisk organisation?

  Min invändning är här geografisk.

  Comment by Enn Kokk — 2013 05 18 8:58 #

 4. Den viktigaste orsaken är att Israel inte får vara med i Asiatiska sammanslutningar. De muslimska länderna tillåter inte att Israel upptas som medlem. Det innebär att Israel också i all idrott deltar i de europeiska mästerskapen. I tex VM och OS avstår de flesta muslimska länder att ställa upp i matcher eller lopp där det deltar israeler. För att Israel ändå skall kunna delta i idrott på internationell nivå har de upptagits som medlem i de europeiska idrottsorganisationerna på samma sätt som i EBU.

  Comment by Gunnar Westman — 2013 05 18 11:05 #

 5. EBU har många medlemmar. T ex större delen av Nordafrika är med, men de väljer att stå utanför ESC. Se karta för alla medlemmar:
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:EBU_Member.svg

  Comment by Erik F — 2013 05 18 11:11 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^