Just ingen riktig jävla schlager

15 maj 2013 11:19 | Media, Musik | 7 kommentarer

Så har då den första delfinlen i Eurovision Song Contest genomförts, men än har jag inte hört någon låt som får mig själv att utbrist i lovsång.

Danmarks upphaussade bidrag, ”Only Teardrops” med Emmelie de Forest, är väl hygglig, men den gör mig heller inte entusiastisk.

Emmelie har dansk mamma och svensk pappa och har bott i Stockholm, läser jag om henne, och det leder mig in på ytterligare ett spår. Vitrysslands bidrag ”Solayoh” hade faktiskt schlageregenskaper, som sångerskan, Alyona Lanskaya, lyckades framhäva, men det som gör mig tveksam är i det här fallet inte den vedervärdiga regimen i Vitryssland utan att upphovsmännen till låten heter Martin King och Marc Paelinck, namn som inte låter särskilt vitryska i mina öron.

Det här. liksom annat, tyder på att Eurovision Song Contest inte längre är en tävling mellan Europas olika länder och dessas olika musikkulturer utan allt mer ett slags Idol på alleuropeisk nivå. Mitt gamla hemland Estlands bidrag ”Et uus saaks alguse”, i och för sig en inte helt oäven ballad, sjöngs av Birgit Õigemeel, som har gjort sångkarriär via estniska Idol. Artisterna från flera olika länder har deltagit i för mig okända tävlingar som The Voice.

Den här alltså inte slumpmässiga avslipningen av allt som kunde tolkas som nationell identitet gör, att jag för egen del lyssnar lite extra noga, när det någon gång kommer något avvikande. Ett exempel är Kroatiens lite folkmusikinfluerade bidrag ”Mižerja”, med sex operasångare som kallar sig Klapa S Mora.

Andra försöker skilja ut sig från mängden genom klädsel (Moldavien) eller märklig scenshow (Montenegro). Båda dessa slogs ut, men vidare till final gick den serbiska tjejtrion Moje 3 med ”Ljubav Je Svuda”. De här tre tjejerna slog rekord i fråga om vulgär klädsel.

7 kommentarer

  1. Musiken är vulgär, kläderna fula och missklädsamma. Och den kvinnosyn, som förmedlas, är avskyvärd. Det borde vi diskutera!

    Comment by Birgitta Dahl — 2013 05 15 12:12 #

  2. Att ni orkar titta!

    Comment by Bengt O. — 2013 05 15 16:25 #

  3. Det går alldeles utmärkt att avstå från Eurovision lördag afton och i stället spisa Wagner hela kvällen. Anar jag en avsikt bakom SvT:s programval?

    Comment by Björn Kumm — 2013 05 15 17:00 #

  4. Jag tittar egentligen inte. Jag gör Enn, som är intresserad, sällskap och broderar ett krävande yllebroderi under tiden. Men då kan jag ju inte undgå att höra och glimtvis också se artisterna.

    Wagner har jag alltid haft svårt för – både musikaliskt och för hans onda tankar.

    Comment by Birgitta Dahl — 2013 05 15 17:08 #

  5. Jag gillar som bekant att lösa Melodikrysset. Där kommer det då och då frågor som illustreras med musik ur Eurovisionsschlager-tävlingen eller den svenska uttagningsomgången.

    Här är problemet dock att mycket av den musik som spelas i de här tävlingsprogrammen är så usel, att den går in genom ena örat och ut genom det andra utan att det fastnar något där emellan.

    Comment by Enn Kokk — 2013 05 15 17:59 #

  6. Låt mig än en gång påminna om att ”Eurovisionsschlagerfestivalen” är ett perfekt anagram på ”Uslaste visval och en ren fisorgie”.

    Comment by Olof Öberg — 2013 05 16 8:05 #

  7. Någon citerade: ”Du har föslösat din substans.”
    Det förde tanken till public service-TV.

    Det ligger en medial klokskap i att sända lättköpt underhållning i form av substanslöst tingeltangel. Annars kan det gå som för Molanders, programmet med musik som visat sig hållbar – till skilnad mot programserien i sig. Den kuperas efter första avsnittet till kanske 700 000 tittares/lyssnares besvikelse.

    Nu betyder sågningen inte så mycket om jag uppfattat TV-ansvariga rätt: Molanders följdes av tittare i det övre ålderssegmentet.

    De fria kanalerna kalkylerar med reklamnyttan och sätter en stor del av befolkningen på undantag. Där finns åtminstone ett sakligt – om än inte invändningsfritt – skäl till ”åldersdiskrimineringen”.

    Comment by Hans G Eriksson — 2013 05 16 12:43 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^