Borgerligt övertag i Oslo

14 maj 2013 12:29 | Politik | 2 kommentarer

Det är inte bara i Storstockholm det finns ett borgerligt övertag med stark lutning åt höger. Också Oslo lutar politiskt åt höger.

I några norska opinionsmätningar har det sett ut som om det lilla yttervänterpartiet Rød valgallianse skulle kunna ta ett mandat i Oslo, och det är väl det som har lockat tidningen Klassekampen att beställa en egen opinionsmätning för Oslo. Klassekampen, som startades av den maoistiskt färgade 70-talsväntern, är för övrigt numera en intressant tidning och har också gradvis lyckats öka antalet prenumeranter; tidningen är i dag sexdagarstidning och har en upplaga om 15-16.000 exemplar.

I den här mätningen får RV 3,7 procent (- 0,3) och ser därmed inte ut att klara spärren för att få mandat i Stortinget.

Det ser inte heller så ljust ut för Miljøpartiet de Grønne, som visserligen går upp med 1,4 procent men hamnar på 2,o.

I Oslo backar Arbiderpartiet med hela 5,4 procent och hamnar på 29,5 procent, vilket skulle ge 6 mandat (+ – 0).

Sosialistisk Venstreparti skulle, med 6,9 procent (- 3,4) få 1 mandat och därmed förlora en av sina platser i huvudstaden.

Senterpartiet har aldrig varit starkt i Oslo, och skulle där nu bli ännu mindre (- 0,2) – dess 0,7 procent skulle förstås inte ge något mandat nu heller.

Raketen, också i huvudstaden, på den andra politiska kanten är Høyre. I den här Oslo-mätningen får partiet 35,0 procent, vilket är en uppgång med hela 13,3 procent. Det skulle ge partiet 7 mandat (+ 3).

Det högerpopulistiska Fremskrittspartiet skulle visserlign backa 4,1 procent, men de 13,5 procent partiet då skulle hamna på räcker ändå för att partiet skulle kunna behålla sina 3 osloplatser.

De båda mittenpartier som följer Høyre klarar sig hyggligt och försvarar de platser de har i Stortinget.

Kristelig Folkeparti minskar 0,2 procent och hamnar då på 2,5, vilket räcker för att partiet ska få behålla sitt enda oslomandat.

Liberala Venstre minskar med 0,4 men behåller med 6,0 procent sitt mandat i huvudstaden.

2 kommentarer

  1. Till Enn Kokk: Apropå Stockholm så måste det ju vara en huvuduppgift att vid nästa års val återta makten i Stockholms stadshus. Stockholm skall vara en välskött stad, men det är den inte nu. Stockholm skall vara Sveriges ansikte utåt

    Comment by Bengt Eliasson — 2013 05 14 16:39 #

  2. Klassekampen är onekligen en intressant produkt.Visar att det faktiskt går att göra en framgångsrik tidning med tyngdpunkt på politik, ekonomi och kultur.Förutom din blogg är Klassekampens ledare det jag brukar inleda varje läs- och skrivdag med…
    Synd att det inte gått att etablera en sådan tidning här i Sverige. Och att dess pappersutgåva är så svår att komma över på den här sidan Kölen.

    Comment by Mats Rosin — 2013 05 14 19:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^