Melodikrysset nr 17 2009

25 april 2009 12:09 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Musik, Politik, Serier, Ur dagboken | 6 kommentarer

Veckans melodikryss innehöll åtminstone några knepigheter, men jag tror att jag ändå har lyckats lösa det rätt.

Till det lättaste för mig brukar visorna höra.

I våra skivhyllor finns allt av och med Olle Adolphson, till exempel ”Sigge Skoog”.

I dag förekom också Evert Taubes ”Sov min arm”, även kallad ”Nocturne”. Den spelade vår son Matti på gitarr i Uppsala domkyrka, när han hade tagit studenten – det var avslutning i domkyrkan.

Och apropå skolavslutningar: inte förvillade det väl någon, att Astrid Lindgrens ”Idas sommarvisa” – ”Sommarsången” var det i själva verket, påpekar en läsare – här framfördes på tyska. Melodin skrevs av den oförliknelige Georg Riedel.

Även barnvisor brukar jag, efter mycket praktiserande i livet, vara bra på. När Anna var liten spelade vi ofta Alice Babs’ LP med sånger av Alice Tegnér; bland dem fanns förstås ”Blåsippan”, som börjar ”Blåsippan ute i backarna står”. Och det stämmer just nu, åtminstone här i Öregrund.

Också ”Kungens lilla piga” är en känd barnvisa, även om vi här hörde den i en annorlunda version, exekverad av den gotländske krukmakaren Göran Ringbom och så konstnären, filmaren, Musse Pigg-samlaren med mera Lasse Åberg. Åbergs röst klarar jag ganska lätt, eftersom jag brukar träffa honom på landshövdingens i Uppsala hedersupplänningsmiddagar; både han och min hustru har utsetts till hedersupplänningar.

Lasse Åbergs vurm för Disney för oss osökt över till den sena disneyfilm, som här eftersöktes. Den (fiktiva) geografiska plats som eftersöktes var Narnia, en skapelse av C S Lewis. Läs gärna böckerna, om ni inte redan har gjort det!

Dagens andra film var av annat slag. ”Hair”, där ”Let the Sunshine In” ingick, skrevs 1967 av James Rado och Gerome Ragni samt Galt MacDonald MacDermot (musik) och tog snart klivet från Off-Broadway till de stora scenerna. 1979 gjorde Milos Forman en mycket sevärd film av den. Själv såg jag den på bio tillsammans med ovan nämnda Anna, vid det laget tillräckligt gammal.

Gamla schlager hör jag gärna i Melodikrysset.

Mjölnarens Irene” spelades flitigt i radion på 1950-talet. Den skrevs 1953 av Leon Landgren (musik) och Åke Gerhard (text) och blev året därpå en landsplåga, bland annat med Thory Bernhards.

Lite yngre, från 1959, är Stikkan Anderssons ”Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?”, som vi som är tillräckligt gamla minns i Lill-Babs’ insjungning.

Inte alls tokig är också ”Ge mig en kaka till kaffet”, som vi i 2006 års melodifestival hörde med Östen med resten. En av medlemmarna i gruppen heter Jens Kristensen.

De artister som tillsammans har gjort ”Nu när du gått” är Orup och Lena Ph, det vill säga Philipsson.

I filmen ”Livet är en schlager” sjöngs ”Aldrig ska jag sluta älska dig” med text av Jonas Gardell av Helena Bergström. Visste ni att Helena är en samhällsengagerad skådespelerska? Hon sitter bland annat i styrelsen för Anna Lindhs minnesfond.

Populärmusikkavalkaden i veckans melodikryss innehöll också ett par bidrag av utländskt ursprung.

Sist i dag hörde vi den döde Dean Martin på en skiva, gjord ganska nyligen. Dean Martin hade här, i ”Please Don’t Talk About Me When I’ve Gone”, genom teknikens under bringats att sjunga duett med Robbie Williams.

Och så hörde vi finska Eeero ja Jussi and the Boys sjunga ”Cadillac”, vilket alltså skulle leda oss till det sökta ordet, bil.

Någon bil har jag inte, har aldrig haft, har inte ens körkort. Så nu blir det till att promenera till Konsum för att handla lunch- och middagsmat – i dag är det min tur att laga mat.

Men turen till Konsum är kort, bara ett par kvarter, och vädret är ljuvligt.

* * *

På jakt efter nåogt svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå in direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. Sedan bläddar du dig i båda fallen ner till aktuell lördag.

6 kommentarer

  1. Hej i sommarvärmen! Astrid Lindgren-visan denna gång var ”Sommaren är min” från Pippi Långstrump. Jag och mina syskon hade den LP’n när vi var små. Svaret blir detsamma ändå, vilken tur!

    Jag fick lösa krysset i efterhand, eftersom vi ville vara ute i tid nu när det är löningshelg. Det kanske inte är någon problem i det idylliska Öregrund?

    Trevlig helg från Sundsvall!

    Comment by Susanne — 2009 04 25 15:22 #

  2. Till Susanne: Jag måste ha slöat till – men jag har rättat nu. Och Riedel var det ju.

    Hälsningar tillbaka till Sundsvall, min gamla hemstad.

    Comment by Enn Kokk — 2009 04 25 15:38 #

  3. Galt MacDermot heter allt den kanadensiske Hair-kompositören. MacDermot är egentligen inte alls någon popkompositör och tillhörde väl inte riktigt den hippiegeneration som musikalen skildrar – han är född i december 1928 och var 37 år när han började skriva musiken till Hair. Fast librettoförfattarna Radomski och Ragni är/var i och för sig bara 4 resp. 7 år yngre än MacDermot.
     
    Jag tror faktiskt att titeln på Georg Riedels visa ur På rymmen med Pippi Långstrump är bara ”Sommarsången”. Den titeln har den i notutgåvorna, och det är den titeln jag finner på originalinspelningen i Svensk mediedatabas också.

    Comment by Magnus Andersson — 2009 04 26 2:42 #

  4. Till Magnus Andersson: När det gäller männen bakom ”Hair”, gick jag till Wikipedia för att kolla namnen och råkade i hastigheten – det här görs ju medan krysset pågår – anteckna fel efternamn för MacDermot.

    Comment by Enn Kokk — 2009 04 26 9:22 #

  5. Tack för ditt trevliga inlägg om Melodikrysset! Jag läser alltid vad du skriver om det, även de veckor jag lyckas lösa det, för du skriver så trevligt och har så bra bakgrundsinformation! Men det blir ju inte av att tacka så ofta.
    Den som skrivit ”Ge mej en kaka till kaffet” är en före detta elev till mig, Thomas G:son. Han var en riktig mönsterelev, glad, snäll, flitig och rejäl på alla vis. Han var också nycket omtyckt av sina kamrater. Jag tycker det är så roligt att det går så bra för honom!

    Comment by Dorothea — 2009 04 26 11:42 #

  6. Till Dorothea: Det är just sådan här bakgrundsinformation som du kommer med som jag själv tycker det är kul att förmedla. Tack själv!

    Comment by Enn Kokk — 2009 04 26 12:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^