När scillans blå blommor och öarna av vitsippor tar över i gräsmattorna

10 maj 2013 8:57 | Trädgård, Ur dagboken | 11 kommentarer

Kristi himmelfärds-veckan hör erfarfenhetsmässigt till de vackraste i vår trädgård i Öregrund. Nu har också vädret till slut blivit mildare – det känns inte längre obhagligt att i bara skjortärmarna gå runt i trädgården.

I fjol höst fick vi, på grund av Birgittas hjärtoperation, flytta in till Uppsala tidigarfe än vi normalt brukar, och senare blev även jag inlagd. Vi kom helt enkelt inte ut mer till vårt sommarställe, ens för att ta in trädgårdsmöbler och redskap inför vintern.

Birgitta har nu, med sammanbiten energi, dag för dag bidragit till att utplåna tufsigheten och blottlägga gräsmattan och delar av rabatterna. Glasmästaren var här och reparerade några trasiga rutor i hennes växthus, och hon har redan gjort i ordning såbäddarna där och ansat vinrankorna; i gången i mitten står små krukor med luktärter som ska gro inför senare utplantering. En tidig morgon var Eva-Lotta från Eds trädgård här för att leverera sättpotatis och till exempel de nya riddarsporrar som Birgitta redan har planterat i sitt land längst ner i trädgården. I den andra änden av trädgården, i rabatten längs Håkanssonsgatan, har Birgitta också planterat några nya rosor och perenner. Rosorna är gallicarosor, Tuscany respektive Violacea. Och så har hon i den här rabatten, inte bara för deras skönhets skull utan också för att rådjuren inte gillar dem, satt plantor av Violruta och Klockruta, den senare också känd som Skuggviolruta.

Jag har tagit en runda runt trädgården, dels för att beundra det Birgitta har åstadkommit, dels för att fundera över vad jag själv borde göra. Mitt stora stenparti längs gången upp till huset har klarat sig hyggligt trots den långa bortovaron, men mitt äldsta land är fullt av gräs och ogräs, även om det sticker upp blommande narcisser i det.

Det som just nu är vackrast – nästan hjärtskärande vackert – av det jag åstadkom under mina mer rörliga år är gräsmattan längs gången ner till grinden och framför allt gräsmattan ner mot vägen. De här partierna av trädgården lyser blått av scilla, smålökar som jag har satt där, tätt, tätt, och som sen har spridit sig ännu mer. Mitt i allt det där blåa, bland annat i slänten mellan huset och vägen, finns också öar av blommande vitsippor.

O försommar, måtte jag få ynnesten att uppleva dig ett antal gånger till!

11 kommentarer

  1. Scilla, det är verkligen ljuvligt …

    Comment by Eva S — 2013 05 10 11:43 #

  2. Jag har planterat Aklejruta och Klockruta. Violruta gick ej att få tag på hos trädgårdsmästaren. Mern det är framförallt Aklejruta som rådjuren skyr.

    Comment by Birgitta Dahl — 2013 05 10 12:21 #

  3. Vi har också öar av gulsippor i ett par rabatter och gräsmattan.Jag minns inte nu hur och när de landade där.

    Comment by Birgitta Dahl — 2013 05 10 13:28 #

  4. Ja, rutorna är bra. Leta efter en namnsort som som heter ”Elin”, helt makalös. Det är en svensk hybrid (Rune Bengtsson i Alnarp, uppkallad efter hans mamma eller dotter, jag minns inte), som till en början med var svår att hitta i Sverige. Holländarna däremot insåg omedelbart vilken fin Thalictrum det är, där köpte jag mängder när jag hade en plantskola. Nu finns den i varje välsorterad handelsträdgård. Stabil i växtsättet, över 2 meter, vacker under hela odlingssäsongen. De två gallicorna Tuscany (finns en T superb också) och Violacea tillhör också mina favoriter, lilaröda i blomman, härdiga och bra. Blir lite upplivad när jag tänker på allt vackert.

    Comment by kjell eriksson — 2013 05 10 15:27 #

  5. Vi får tyvärr vänta med fägring i rabatterna i Ångermanland men snart smäller det till i skog och mark……

    Comment by Urban — 2013 05 10 17:07 #

  6. Till Urban Sjölander: När det smäller till i skog och mark är det redan älgjakt, och du har missat hela sommaren.

    Comment by Enn Kokk — 2013 05 10 17:18 #

  7. Roslagen är ljuvligt nu! Även om scillan redan slokar i Östhammar, skulle tro att vi ligger någon vecka före här, eftersom vi ligger längre från havet. Själv har jag inhandlat sex plantor blå karpaterklocka hos Eva-Lotta nu i vår. Namnet Ed lär ska vara en förkortning av Eden så följdriktigt säger vi inte Eds Handelsträdgård utan i stället Edens lustgård, och Eva och Adam i stället för Eva-Lotta och Gerrie. Och nog är det är fröjd att besöka den personliga lustgården, med frigående höns över hela anläggningen! Mina hundar är omåttligt intresserade av de där lurviga fåglarna, ja de ser ut att ha pälsbeklädda ben men det är förstås fjädrar.

    Comment by anita lindblad — 2013 05 10 18:08 #

  8. Till Anita Lindblad: Eds trädgård har, trots avståndet mellan Öregrund och Östhammar, kommit att bli den främsta leverantören av växter till vår trädgård, och hon har också ställt upp som vi vore hennes pesonliga vänner, även – fastän givetvis mot betalning – gjort jobb åt oss i vår trädgård i Öregrund.

    Comment by Enn Kokk — 2013 05 10 18:15 #

  9. Jag kan förstå ert val, både ”Adam” och ”Eva” är mycket tillmötesgående och sympatiska!

    Comment by anita lindblad — 2013 05 10 18:36 #

  10. Enn: -Älgjakt!! Då är man med och upptäcker att björnrackarn har varit där innan och drivit iväg alla älgar till grannjaktlaget!
    Senast jag jagade rådjur i höstas fanns inte en enda i skogarna och när jag kom hem, sa hustrun att jag skulle göra en Runar, (skjuta genom fönstret) för alla rådjuren med en kalasbock stod på vår gräsmatta och betade.Där hade de varit hela morronen, typiska djur det där.
    Men inte hann jag med den grejen för vi har fastskruvade fönster i köket. Sprang runt huset med bössan i högsta hugg och fick se den vita bakdelen på den stora bocken rusa genom björkslyn nedanför huset. Sedan fick jag inte en enda skymt av djuren men fann ett sagolikt kantrellställe. Inget för veklingar med andra ord, bara för matfrossare!!!

    Comment by Urban — 2013 05 10 19:58 #

  11. Vacker text, bilderna blir till av sig själva…Jag saknar våren på Hästhagen, när narcisser, scilla, vitsippor, luktviol, gullvivor m fl presenterar sig efterhand, och de vackert gröna musöronen kunde avnjutas rätt länge. Här i Jämtand har vi den underbara ”femte årstiden” vårvinter i mars-april, med sol och gnistrande snö, alla är utomhus och njuter. Men själva våren är för kort. I år inträffade den fredag 17 maj…:)

    Comment by Eva Marcusdotter — 2013 05 23 21:09 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^