Melodikrysset nummer 18 2013

4 maj 2013 11:57 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Serier, Ur dagboken | 4 kommentarer

Jag är stort fan av Tintin: har alla albumen och har sett alla filmer – har även gett dem till först barn, sen barnbarn. Ändå kände jag inte igen det filmledmotiv som spelades i dagens Melodikrysset – men tre ledbokstäver ledde mig till slut till rätt svar.

Lika svår för mig i dag var den fråga som illustrerades med ”All About the Money” med Meja. Jag har förvisso hört henne, men jag hade ingen aning om att hon var så stor i Asien, främst tydligen i Japan har jag nu läst mig till. Men även här ledde mig ledbokstäverna relativt lätt till rätt världsdel.

Och för att också ta den tredje och sista frågan jag hade lite svårigheter med: Chris Rea – i dag med ”Josephine” – är inte någon artist som jag ständigt lyssnar på.

Inte för att jag har massor av plattor med Elton John heller, men ”The One” hade jag betydligt lättare att förknippa med rätt artist.

Resten var rent av lätt, för mig alltså.

”Skomakar Anton” har spelats in av många, men i dag hörde vi den med Alf Robertson.

Lasse Dahlquists ”Jolly Bob från Aberdeen” var lätt att känna igen, även om vi i dag fick höra den på finska med Arvi Tikkala.

Och ”Mamma är lik sin mamma” lät oss Anders Eldeman i dag höra på tyska, dock som vanligt med Siw Malmkvist.

Samma gamla könsroller fanns också i Felix Körlings ”Om pappa ville ge ja en femöring vet mamma”, som skulle leda oss till det försvunna myntslaget öre.

Inte fem utan ”Tre Gringos” har vi hört både med Just D och Thorleifs.

Från gringos är inte steget långt till ”Bröderna Cartwright”, en enkel men ganska rolig västernserie jag gärna såg en gång i världen. Jag har sett någonstans att den här serien tydligen är på väg att göra comeback på bred front.

Enkel, med slående melodi, är också ”Yes We Have No Bananas”, på svenska ”Vi har inga bananer”. Visste ni att Karl Gerhard gjorde en tidig svensk version av den?

Och så avslutar vi dagens svarsredovisning med ”Cabaret”, i filmversionen sjungen av Liza Minnelli. Musiken, för scen och film, skrevs av Fred Ebb och John Kander, men jag skulle vilja rekommendera också originalhistorien, Christopher Isherwoods ”Farväl till Berlin”, en suverän roman om en politisk och kulturell brytningstid.

4 kommentarer

  1. Hört i Göteborg:
    ”Vi har inga bananer är skriven av Mozart”
    Nänä, dom hade väl inga bananer då?
    ”Nej, det är ju det dom sjunger hör du väl!”

    För övrigt tycker jag alla låtar med Chris Rea låter likadant, ingen början – inget slut.

    Comment by Gunnar Bergquist — 2013 05 04 13:49 #

  2. Till Gunnar Bergquist: Kul respektive träffande.

    Comment by Enn Kokk — 2013 05 04 14:23 #

  3. Hur ser du på Tintin i Kongo och debatten som uppstått både i Sverige och i Belgien?

    Comment by Bengt Svensson — 2013 05 04 21:41 #

  4. Till Bengt Svensson: Den speglar sin tid, men jag tror ine på förbudslinjen. Också serier måste bedömas utifrån de sammanhang då de tillkom, och vårt sätt att se (annorlunda) på saker och uttyckssätt måste ju inte leda till att vi utplånar historien.

    Comment by Enn Kokk — 2013 05 04 23:09 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^