(S) fortsatt störst i Estland men har nu Reformpartiet i hälarna

23 april 2013 18:42 | Politik | 5 kommentarer

Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik erakond, är fortsatt störste parti i Estland i Emors aprilmätning. Partiet får 27 procent (+ – 0 jämfört med marsmätningen).

Det nyliberala regeringspartiet Reformierakond (Reformprtiet) nafsar för andra månaden i följd Socialdemokraterna i hälasrna med ett stöd på 25 procent (+ – 0).

Däremot sjunker stödet för dess koalitionsprtnerf i regeringen, det socialkonservativa, kristna och nationalistiska Isamaa ja Respublika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) från 15 procent i mars till 13 procent i april. Partiet lider av en del inre motsättningar.

Det lätt vänsterpopulistiskz Keskerakond (Centerpartiet) får i den här mätningen 24 procent (- 2).

Av de partier, som inte klarar femprocentsspärren, får i den här mätningen både De gröna (Rohelised) och Konservativa Folkpartiet (Konservativvne Rahvaerakond) vardera 3 procent.

Hela 40 procent uppgav sig inte kunna uppge partisymnpati.

Mätningen genomfördes 27 mars-17 april och omfattade 880 personer.

Dock ger det här ingen säker prognos för kommunalvalet i höst, detta inte bara på grund av de många osäkra tillfrågade. I kommunalvalet har nämligen också de som inte har estniskt medborgarskap, främst en del av ryssarna, rösträtt, och Emors månatliga mätningar handlar bara om medborgarnas partisympatier.

Emor har dock gjort en särskild undersökning som också omfattar icke-medborgarna, alltså främst ryssar i Tallinn och i de nordöstra delarna av landet. Något som säkert också påverkar resultatet i den här undersökningen är det faktum att många i kommunalval väljer lokala partier och koalitioner eller helt enkelt personröstar. Jag saknar närmare data om den här undersökningen, men enligt en tidningsartikel avviker det resultat som redovisas kraftigt från de normala partisympatiundersökningarnas: I landsgenomsnitt stöder här 22 procent Keskerakond (Centerpartiet), som ju är särskilt starkt bland ryssarna, 17 procvent Reformierakond (Reformpartiet), 15 procent Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokraterna) och 6 procent IRL. Men som man kan förstå, kan de nämnda partierna lokalt, där de har starka företrädare och attrasktiva program, få mycket större andel av rösterna.

5 kommentarer

 1. Partiets HK är i upplösning pga Omar Mustafa och du ignorerar?

  Comment by Henrik — 2013 04 23 20:09 #

 2. Till Henrik: Så illa tror jag inte det är. Jag har för övrigt tidigare kommenterat fallet Omar Mustafa. Illa skött ärdet förvisso. Frågan är av vem.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 23 20:26 #

 3. Hej Enn! Jag läser och aterkommer ofta din blogg, det vore intressant om du kunde utveckla de estniska partiernas positionering. Är hur nyliberalt är Reformpartiet? Är Centerpartiet närmast att likna vid socialdemokrati à la 1970-talet? Och är Socialdemokraterna verkligen ett s-parti (eller konservativt som i manga syd- och latinamerikanska länder, Portugal..)

  Vilka är de större sociala, politiska, ekonomiska och kulturella strömningarna i det estniska samhället? (ursäkta för den omfattande fragan, men hoppas du har möjlighet att skriva nagon rad).

  Comment by Mattias — 2013 04 23 22:04 #

 4. Till Mattias: De estniska socialdemokraterna är ett ganska mittenbetonat parti med vänstertouche i sociala frågor.

  Reformpartiet är det stora borgerliga partiet. Det bärs upp av de uppåtsträvande grupper i samhället vilka hellre bekostar sin egen trygghet med egna pengar än låter sig beskattas med syftet att skapa trygghet för breda samhällsgrupper.

  Det mer socialkonservativa Fäderneslandet och Res Publika, som också styrs av kristna värderingar, gör åtminstone då och då försök att tillgodose utsatta gruppers behov.

  Centerpartiet har vissa likheter med sin finska namne. Partiet är ett borgerligt mittenparti men är också småfolkspopulistiskt. Specifikt för det estniska Centerpartiet är att det tidigt började tala också för den ryska minoritetens (stor i Tallinn och i nordväst) intressen.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 23 22:23 #

 5. Mustafa Gate = partipolitisk taktik!

  Comment by Urban — 2013 04 24 15:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^