OD med vårsånger och en hyllning till den bortgångne Eric Ericson

22 april 2013 14:45 | Film, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Resor, Teater, Ur dagboken | 8 kommentarer

I lördags var jag och BirgittaODs vårkonsert. Plötsligt kändes också begreppet vårkonsert berättigat, inte bara för att den innehöll ett knippe sånger som Carl Wilhelm Böttigers och Frederik KahlausMajsång” (”O, hur härligt majsol ler”) och Herman Sätherbergs och Prins GustafsVårsång” (”Glad såsom fågeln i morgonstunden”).

Våryra, fast i en annan bemärkelse, fanns också i Francis PoulencsChanson à boire”, således en dryckesvisa, musikaliskt ett både svårt och roligt stycke.

Också körens mångårige ledare Eric Ericson skulle förvisso ha gillat det här vårliga och uppsluppna anslaget, om han hade funnits kvar bland oss. Eric, som dog för inte så länge sedan, hyllades med minnesord och ett par verk av två av sina föregångare i värvet som ODs chefdirigent: Hugo Alfvéns och Herman SätherbergsAftonen” och Wilhelm Peterson-BergersPå fjället i sol”. Jag har träffat Eric vid ett antal OD-middagar, också insett hur stor han var i den internationella körvärlden, till exempel när jag såg honom på affischer på Metropolitan i New York.

ODs konserter utmärks av högt som lågt och av geografisk spridning.

Sålunda förekom tre kända musikalsånger i programmet.

Arthur Freeds och Nacio Herb BrownsGood Morning” minns vi här i Sverige främst som signatur till Frukostklubben (1946-1949 och 1955-1978; jag minns den fortfarande med Sigge Fürst som programledare och sångledare). Ursprungligen dök den upp i en amerikansk film med Judy Garland och Mickey Rooney, ”Babes In Arms” (1939), men en riktig hit blev den 1952 genom ”Singin’ In the Rain” med Debbie Reynolds, Gene Kelly och Donald O’Connor.

Senare, från 1973, är ”Send In the Clowns”, som är hämtad ur Stephen SondheimsA Little Night Music”, som i sin tur bygger på Ingmar BergmansSommarnattens leende”. Den här sången har sjungits in av många artister, till exempel Frank Sinatra, Judy Collins, Sarah Vaughan och Barbra Streisand.

Sist i sviten av musikalmelodier låg Jerry HermansI Am What I Am” ur ”La Cage Au Folles” (1983).

Det var nog ändå ”Send In the Clowns” som tog andan ur oss i publiken, detta inte minst på grund av Magnus Lindgrens medverkan.

Lindgren var konsertens gästsolist och var det med bravur på såväl saxofon som flöjt och klarinett. Hans solonummer hade en dragning åt jazz, men som så många begåvade jazzmusiker visade han, i ”Visa från Rättvik”, att han kan ge speciellt liv också åt traditionellt material. Lindgrens stämspel med sig själv gjorde mig också intresserad – jag måste köpa några av hans skivor.

För oss som söker det utstuderade och överraskande fanns i programmet vidare uruppförandet av Hans EksOrpheus Overdrive” med en Wikipedia-text om flöjt som sångtext, också med den nämnde Magnus Lindgren som instrumentalist.

Ännu svårare, sedd ur körens perspektiv, var mog Otto Franz Gensichens och Max RegersAn das Meer”.

Därmed är vi inne på det i övriga Europa skapade körmaterialet.

Programmet avslutades med ett slovakiskt körverk, ”Slovenská pieseň” av Ján Smrek och Eugen Schoň.

Andligt innehåll hade också ”Gloria” av min landsman Andres Lemba.

Estnisk körsång och körsånger av estniska upphovspersoner är ju i dag något mycket stort i körvärlden, och det är roligt att få höra nya exempel, men av den här kvällens två estniska körverk sätter jag ”Meie varjud” (”Våra skuggor”) vida högre, dels för musiken av mästaren Veljo Tormis, dels för texten av Jaan Kaplinski. Den som vill veta mer om Kaplinskis böcker – en rad av dem finns översatta till svenska – rekommenderar jag att gå upp under Kulturspegeln, Prosa och lyrik, och där klicka på Kaplinskis böcker. Jag har också träffat Kaplinski personligen. Utöver att vara Estlands nu kanske främste författare är han också politiskt engagerad, socialdemokrat.

I samband med OD-konserten passade jag på att köpa två CD med kören. Dels en BIS-skiva med inspelningar av sånger av Veljo Tormis, bland annat den nämnda, dels nummer 4 i serien av Capricer med OD och Eric Ericson (BIS). Den sist nämnda rymmer bland annat den berömda medverkan av Tage Danielsson.

Efter konserten skildes mina och Birgittas vägar. Jag tog bussen till Öregrund, medan Birgitta, som är moster i OD, tog sig till OD-borgen för middag och fortsatt sånglig och annan samvaro.

Också Birgitta är här i Öregrund nu, och hon har berättat, att Cecilia Rydinger Alin, ODs kvinnliga dirigent och en riktig stjärna som ledare för denna manskör, hälsade till mig.

8 kommentarer

  1. Såg du Dame Judi Dench tolka ”Send in the clowns” under BBC Proms 2010? Inte mycket till sångröst, men vilken känsla.

    http://www.youtube.com/watch?v=yvZex3Qf7QQ&feature=share&list=FLUo8hvwvLD-4sKklRoRQdbw

    Comment by Dan — 2013 04 22 15:39 #

  2. Till Dan: Nej, det hade jag inte. Ganska speciellt.

    Comment by Enn Kokk — 2013 04 22 16:53 #

  3. Enn, gå in på öppetarkiv;
    http://www.oppetarkiv.se/video/1060453/nyheter-och-bulletiner-fran-mosebacke-monarki
    och se Mosebacke från -68.
    öppet arkiv är en guldgruva , tror Ni kommer att ha mycket sebart ute i Öregrund nu när ”vintern” inte släpper greppet.

    Comment by Urban Sjölander — 2013 04 22 18:02 #

  4. Till Urban Sjölander: Så mycket skräp som sänds i dagens TV är det ju tacknämligt att få tillgång till ett gäng äldre sevärda program.

    Comment by Enn Kokk — 2013 04 22 18:17 #

  5. Fast SVT har missat att stava fel på det medvetet felstavade ”bullentiner …”

    Comment by Magnus Andersson — 2013 04 22 21:27 #

  6. Till Magnus Andersson: När jag rannsakar mitt eget mediaminne, kommer också jag på att det är du som minns rätt.

    Comment by Enn Kokk — 2013 04 22 21:59 #

  7. Det var bättre förr! Ju förr desto bättre!

    Comment by Urban Sjölander — 2013 04 23 10:29 #

  8. Lindgren, Magnus. För mig o mina vänner är han helt outstanding. Vi benämner honom ”Nyponrosen”. Varför har jag glömt. Men honom glömmer jag aldrig. Sett o hört live i Trosa, huvudstaden, glömt var, men tillsammans m Peter Asplund. Konserthuset troligtvis.

    Comment by Linnea — 2013 04 24 0:40 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^