Melodikrysset nummer 16 2013

20 april 2013 12:10 | Deckare, Film, Musik, Politik, Resor, Trädgård, Ur dagboken | 7 kommentarer

Jag tycker det är kul när Anders Eldeman blandar genrer hej vilt. Det ger utmaningar, olika för olika kategorier av lyssnare/melodikrysslösare.

De som lätt känner igen den musik av Franz Schubert som Hasse och Tage använde i sin ”Spader madame” – i dag ”Du går an” med Tage Danielsson och Grynet Mollvig – är kanske till exempel inte lika slängda på John Fogerty.

Det är nämligen han och inte Status Quo som är upphovet till ”Rockin’ All Over the World”, som vi i dag dessutom fick höra med en finsk grupp.

Melodifestivalkunskap brukar det däremot finnas bland melodikrysslösarna. I dag fick vi höra några av de musikaliskt bättre bidragen från senare år: ”Underbrt” med Kalle Moraeus (2010) och ”Spring för livet” med Sara Varga (2011) – och kanske får man räkna också ”Samba Sambero” med Anna Book (2007) till de bättre bidragen.

Själv gillar jag inslaget av äldre musik i Melodikrysset. ”Säg det i toner”, ur filmen med samma namn från 1929, är en schlagerhöjdare, signerad paret Jules Sylvain och Karl Ewert. Och dansken Jacob Gades ”Tango Jalousie” är praktiskt taget outslitlig.

Men jag gillar mycket av den nutida musiken också. Det gäller till exempel Annika Norlin och Säkert, som vi i dag hörde i ”Vi kommer att dö samtidigt du och jag”.

TV-serier brukar inte vara min grej – sålunda har jag aldrig sett på ”Rederiet”, som i dag skulle ge oss ordet färja. Men ”Helgonet” med Roger Moore brukade jag se på. Och ”Den tatuerade änkan” med musik av Ted Ström älskade jag. Jag gillade över huvud taget Lars Molins filmer – Molin lärde jag förresten känna en smula: Jag mötte honom först på en socialdemokratisk kulturarbetarkonferens, och han hade också kommunalt uppdrag för (s) i Östhammars kommun, i vilken vårt Öregrund ingår. Jag har träffat honom i Öregrund också i samband med inspelningen av ”Baddjävlar”.

Jag har mycket Jacques Brel på skiva, men jag gissar att många i dag blev överraskade över att han också är upphovsman till ”Seasons In the Sun”. ”Moribond” heter den i hans original.

Det kanske vackraste som spelades i dagens kryss var nog ”Nu grönskar det i dalens famn” – vi hörde visserligen bara melodin, men också texten är underbar.

Underbart – för att åter igen anknyta till Kalle Moraeus – vore det också, om vårens grönska snart kunde ta över i vår trädgård i Öregrund. Jag återvänder dit i natt, efter kvällens OD-konsert.

7 kommentarer

 1. Hej,

  Vart tog Anna, Säkert och Färja vägen? Du brukar väl ändå ha med alla svaren?

  Comment by Fredrik — 2013 04 20 17:49 #

 2. Jag tar tillbaks två tredjedelar, jag läste tydligen för snabbt. Anna (Book) var det iaf som sjöng Samba Sombero.

  Comment by Fredrik — 2013 04 20 17:51 #

 3. Till Fredrik: Jag är säker på att jag själv kom på att jag hade glömt nämna Anna Book vid namn och också förde in namnet i textren, men jag glömde uppenbart att lagra ändringen.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 20 20:18 #

 4. Hej igen ENN! Å tack för all hjälp! Annas låt stavas ”samba sAmbero”. Ha de´ sa enKrister

  Comment by enKrister - norr om Nyland — 2013 04 20 22:32 #

 5. Till Krister: Tack. Ibland har jag inte koll på fingrarna.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 20 23:06 #

 6. Jag vill inte verka alltför besserwisseraktig, men när nu en annan Krister har rättat en detalj, så törs jag påpeka, att filmen ”Säg det i toner” kom redan 1929. Den räknas som den första svenska ljudfilmen, men endast sången (och musiken, förstås; inte dialogen) var i form av ljud och synkad med filmbilderna.

  Comment by Krister Holmgren — 2013 04 22 15:09 #

 7. Till Krister Holmgren: Det är bara bra när läsare påpekar sånt. Som du ser blev en siffra fel, vilket indikerar att jag själv hade slgit upp rätt årtal. Som du förstår går allt sånt här fort, och iband kan jag ha svårt att tyda mina egna kladdanteckningar.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 22 15:19 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^