Serier från Engelsfors

18 april 2013 18:25 | Serier | Kommentering avstängd

Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg har gjort formidabel succé med sina fantasyböcker ”Cirkeln” (Rabén & Sjögren, 2011) och ”Eld” (Rabén & Sjögren, 2012). Den tredje och avslutande delen ”Nyckeln” utkommer hösten 2013.

Den här serien och dess framgångar även utomlands har också lockat till uppföljare inom andra genrer. Ett filmprojekt har havererat – författarna godkände inte ändringarna – men nu ska Ludvig Andersson, med ekonomiskt stöd av sin far, Benny Andersson, ta sig an projektet.

Och redan innan tredje delen av trilogin ens har utkommit, har författarna med hjälp av tre serietecknare, Kim W Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidestam, gjort seriealbumet ”Berättelser från Engelsfors” (Rabén & Sjögren, 2013).

Det här är en intressant men också problematisk seriesatsning. Problematisk i meningen att den innehåller episoder, som inte bara saknas i engelsforstrilogin i bokform utan också ibland ligger både före och efter i tid jämfört med den.

De fans som redan känner till Minoo, Vanessa, Linnéa, Ida, Elias, Adriana, Gustaf med flera kommer att kunna relatera till böckerna men kommer då till exempel att finna, att det här måste ha hänt tidigare eller senare.

Stilen varierar också mellan bokens tre tecknare, två av dem ganska väletablerade med egna serier, Kim W Andersson med ”Love Hurts” och ”Alena” och Lina Neidestam med ”Zelda”. Bäst av de tre lyckas Kim W Andersson, som i sina egna serier har legat någorlunda nära det som skildras i de här serierna. Jag är i och för sig imponerad av att Lina Neidestam också behärskar en annan genre än hennes vanliga – men blev inte en av tjejerna i ”Frestelse” väldigt Zelda-alike?

Den enskilt bästa historien i det här albumet är Kim W Anderssons ”Tornet”, för övrigt tidigare publicerat som ett smakprov på det kommande albumet. Det här avsnittet är inte bara extremt vältecknat utan också fullt begripligt för en serieläsare, som tidigare inte har läst böckerna och alltså inte har något att relatera till. Dessutom är det dramatiskt och spännande.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^