När det går undviker jag privata detaljhandelsföretag

17 april 2013 21:36 | Barnkultur, Media, Politik, Resor, Serier, Ur dagboken | 28 kommentarer

Jag har tidigare berättat om kampen för att få behålla vårt Coop Konsum vid Torbjörns torg i Uppsala. Vi har nu lyckats skjuta upp det definitiva beslutet i ett år, men omsättningen måste öka ganska mycket för att butiken definitivt ska vara räddad. Den här veckan, då vi är inne i stan för att skicka barnbarnen till skolan, går både jag och Birgitta i tur och ordning till Konsum och handlar. Men det kommer att bli svårt att nå det uppsatta målet, om inte många andra hjälper till. Går det ändå till slut åt helvete, kommer jag säkert att åtminstone delvis åka buss ner till Uppsala C oh handla i den nya stora konsumhallen där. Och halva året bor vi ju i Öregrund, där Konsumhallen är störst och obestridligt bäst, också har flest kunder.

För mig är det närmast självklart att välja icke-privata detaljhandelsföretag, där sådana finns tillgängliga.

I dag var jag till exempel nere på stan, eftersom jag behövde en vit skjorta inför helgens OD-konsert, och då valde jag att gå till Brothers, som kooperationen är delägare i och där Med mera-kortet gäller. Jag köpte en annan skjorta och tre par kalsonger med gylf också, när jag ändå var där.

Sedan gick jag till Akademibokhandeln/Lundeq, till 100 procent ägd av KF, och fick fler Med mera-poäng: handlade en Rȉga-karta och en S:t Petersburg-karta inför sommarens östersjökryssning och köpte tre seriealbum: ett Smurf-album åt Klara och var sitt seriealbum med historier från Engelsfors åt mig och Viggo.

Dess förinnan hade jag varit på Apoteket, det statliga, där jag alltid brukar handla – jag har bonuskort. Bonus får man, om man handlar kemisk-tekniska varor och receptfria varor där, till exempel schampo, flytande tvål, tandkräm, tandborstar, munskölj, engångsrakhyvlar, bomullstoppar, tandstickor, deodoranter, vitamintabletter – och mängder av basläkemedel som inte fordrar läkarförskrivning.

Naturligtvis handlar jag också, när inget annat står till buds, även i privata detaljhandelsföretag, men jag önskar att det fanns ännu fler kollektivt ägda att gå till, också på andra områden än de nämnda.

28 kommentarer

 1. På Kronans droghandel gäller Medmera-kortet

  Comment by Gunnar Westman — 2013 04 17 21:38 #

 2. Till Gunnar Westman: Det stämmer. Jag har själv använt det i apoteket i Öregrund, som hör till Kronan-kedjan.

  Men Kronan finns inte i affärscentrum i Uppsala, och det statliga Apoteket, som finns där, är bättre så till vida som att det – i motsats till Kronan – har egna märkesvaror på alla de områden jag nämner i texten. Mycket bra såna dessutom.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 17 21:45 #

 3. http://www.di.se/artiklar/2013/4/17/wallstrom-tar-plats-i-icas-styrelse/

  Anders Sundström skall visst vara ordförande i KF. Jag vet inte om politiker är vad varken ICA eller KF behöver.

  Comment by Henrik L — 2013 04 17 22:45 #

 4. Där ideologin går in går vettet annorstädes.

  Comment by Gudmun A. — 2013 04 18 6:23 #

 5. Till Henrik L: Nej, skicklighet som politiker garanterar självfallet inte att man blir lika framgångrik i affärsverksamhet, men du kan ju heller inte automatiskt dra slutsatsen, att människor som har ägnat sig åt politik därmed automatiskt skulle vara olämpliga för värv i näringslivet. Anders Sundström övergav för nu ganska länge sedan politiken för Folksam, och det värvet har han skött utmärkt.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 18 7:17 #

 6. Till Gudmun A: Din tes är fullkomligt vettlös!

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 18 7:19 #

 7. Som jag ser det verkar kooperationen idag helt och hållet på marknadens villkor-det är samma varor som salubjuds till (något) högre priser. Och att handla efter ideologiska värderingar-nja, jag vet inte. Bara böcker utgivna av kooperativa bokförlag till exempel.. Nej, leve mångfalden.

  Comment by Johan — 2013 04 18 9:31 #

 8. Till Johan: Alla dagligvaruföretag verkar på en marknad, men kooperationen försöker också nå andra mål än de vanligaste: lågt pris och vinst åt ägaren. Också kooperationen måste naturligtvis gå med vinst, men denna gåt – utöver till nödvändiga nyinvesteringar – tillbaka till kunderna/medlemmarna som återbäring. Kooperationens lockemedel, utöver återbäringen, är att man söker möta också andra önskningar än lågt pris hos kunderna/ägarna: en hög grad av miljömedvetenhet, kvalitet, rimliga löner och arbetsvillkor för dem som tillverkar varorna och annat sådant.

  Och så verkar du ha missförstått en sak. Att jag handlar böcker i kooperationens bokhandelskedja betyder inte att alla böcker jag köper kommer från kooperationens bokförlag. De här bokhandlarna tillhandahåller böcker från alla bokförlag.

  Den KF-ägda Akademibokhandeln, mycket stor redan i dag, ska för övrigt eventuellt gå samman med Sveriges andra stora bokhandelskedja, Bokia, varefter KF får ett dominerande inflytande i en nästan oslagbart stor kedja inom segmentet bokhandel. Båda kedjorna har också stora nätbokhandlar, men själv föredrar jag gammaldags bokhandlar, där jag kan strosa runt bland hyllorna och göra fynd, ibland med hjälp av kunnig personal som jag har lärt känna genom åren.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 18 12:14 #

 9. Och Margot Wahlström den ständigt nej-tackande ordförandekandidaten för Socialdemokratiska partiet har tackat ja till en styrelseplats inom ICA-sfären…

  Comment by Jean — 2013 04 18 13:48 #

 10. Till Jean: Margot Wallström heter hon, och det är nog rätt länge sen hon nämndes som en ordförandekandidat för Socialdemokraterna.

  Ett av hennes mål i livet tycks vara att tjäna pengar – en gång i världen hade konsumentkooperationen som paroll ”Tjäna varandra – inte tjäna på varandra”.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 18 14:00 #

 11. Men du Enn och framförallt din fru, ni har det bra förställt med feta pensioner.

  Politikeröverklass, hu-jeda-mig.

  Comment by Gudmun A. — 2013 04 18 16:13 #

 12. Till Gudmun A: Du vet inte vd du talar om. Jag har en högst normal tjänstepension, och min hustru hör inte till kategorin politiker, som tar ut dubbla pensioner.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 18 17:36 #

 13. Det är så synd om före detta riksdagspolitiker, eller hur, det är knapert …

  Comment by Gudmun A. — 2013 04 18 17:49 #

 14. Till Gudmun A: Det har jag aldrig hävdat. Men det betyder heller inte att alla sådana lever ett Joakim von Anka-liv.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 18 18:17 #

 15. Jag antar att du är positiv till att kommande generationer politiker inte ska ha de gyllene förmåner som din generations politiker skaffade sig på vanliga arbetares bekostnad.

  Comment by Gudmun A. — 2013 04 18 18:46 #

 16. Till Gudmun A: Jag har alltid, alltså även tidigare, varit emot systemet med dubbla ersättningar. Däremot bör heltidspolitiker – vilket är ett svårt och ansvarsfullt uppdrag – ha hygglig ersättning för sitt arbete. Var ersättningsnivån exakt ska ligga kan man diskutera, men ligger den väldigt lågt, kommer det att finnas många välkvalificerade människor som inte åtar sig politiska uppdrag. Det betyder inte heller att jag förordar några fantasiersättningar. Det bästa är väl om man utgår från den lönenivå människor med ungefär lika kvalificerade jobb har på den övriga arbetsmarknaden.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 18 18:57 #

 17. Jovisst, en rejäl lön ska de givetvis ha, dagens ersättning i riksdag är väl inte orimlig även om det finns många stolpskott i riksdagen men det finns det ju inom det privata näringslivet med.

  Jag tänker mer på förmåner som infaller när de slutar i riksdag, pensionsförmåner etc.

  T.ex A-kassan ska väl räcka även till en politiker och en politiker ska väl inte kunna gå i pension/betalt utan att arbeta så extremt fördelaktigt som dagens system som man byggt upp på folkets bekostnad.

  Alla dessa privilegier rimmar illa med synen på jämlikhet.

  Sedan har vi det där med likhet inför lagen, något t.ex Juholt kunde klara sig undan med eftersom de regler som gäller oss vanliga arbetare (skyldighet att upopge rätt uppgifter vid ansökan om bidrag och ersättningar) inte gällde honom.

  Comment by Gudmun A. — 2013 04 18 19:14 #

 18. Till Gudmun A: Så vitt jag vet görs också en åtstramning av ersättningsreglerna för ledamöter som lämnar sin plats i riksdagen.

  Men nu börjar du komma en bit bort från den text du skriver kommentarer till.

  Och jag kan tillägga att min hustru, liksom jag själv, gick i pension vid ordinarie pensionsålder, 65. Vi är födda samma år, fyller 76 i år.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 18 20:06 #

 19. Till Enn Kokk: Kronans Droghandel finns såväl i köpcentret Kvarnen som i Gränby Centrum. Och vad det gäller de s k märkesvarorna är KDs produkter lika bra som Apoteket ABs produkter. Att använda Apotekets ABs förmånskort för att få sig tillsänt en värdekupong är bara dumt, då det torde ta lång tid för en normal konsument att nå den fastställda inköpsnivån. Då är det mycket bättre att använda Med mera-kortet på KD och få poäng, eftersom det kortet torde många använda dagligdags för matinköp. Och på så sätt snabbt få återbäring på gjorda inköp.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 04 19 11:27 #

 20. Jag råder er att göra prisjämförelser mellan de olika apoteksbolagen, priserna skiljer sig mycket åt mellan aktörerna på receptfria produkter. Kronan är i många fall betydligt dyrare än Apoteket.

  Comment by Johan — 2013 04 19 14:56 #

 21. Till Bengt Eliasson: Ibland kommenterar du på ett sätt som visar att du inte har läst till exempel tidigare kommentarer. Kronan finns inte i det centrum av Uppsala, dit jag kan ta mig med buss – jag har ingen bil. Däremot handlar jag i ett Kronan-apotek, när vi bor i sommarhuset i Öregrund.

  Dock inte kemisk-tekniska varor. På det statliga Apoteket finns – i motsats till på Kronan – Apotekets egna märkesvaror, kallade Apoliva eller Apotekets. Och de är utmärkta.

  Och eftersom jag handlar alla varor av den här typen på Apoteket, får jag faktiskt ofta den kundrabatt du talar om.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 19 15:04 #

 22. Skiljer sig Margot Wallströms syn på pengar på någon avgörande punkt från andra aktiva och tidigare aktiva socialdemokratiska politiker? Fru Wallström torde vara den svenska arbetarrörelsens mest överskattade politiker.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 04 19 23:21 #

 23. Till Bengt Eliasson: Jag tror nog att också du vet att det finns många socialdemokratiska politiker, som inte har gått in för att sko sig själva maximalt.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 20 12:28 #

 24. TACK Enn Kokk för många härliga skratt denna lärdagslunch (20/4) för Dina enormt roliga pressklipp.
  Önskar en trevlig helg till Er/Ulla L.

  Comment by Ulla Lindblom — 2013 04 20 12:41 #

 25. Självfallet är det så, Enn. Det kanske bästa exemplet är ju Olof Palme.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 04 20 14:26 #

 26. Jag å.k till detta inlägg som jag minns att jag läste. Nu så är ju COOP aktuellare än på länge. Jag är uppväxt med Konsum och samlandet av kvitton som räknades ihop och stoppades i en påse en gång om året för att få återbäring. Mina föräldrar var som du lojala mot rörelsens företag.
  Men nu 2013 när de är pensionärer så har de övergett KF. Mor handlar på ICA och far går på Lidl eller Ica. Själv går jag runt och scannar av extrapriser i alla kedjor. Varför har vi övergett COOP? Priserna är högst på de varor som vi köper mest av. I min COOP butik är det urplockat på söndagen när jag har tid att handla. I de andra butikerna är det inte så. Det är alltså för mig en fråga om pris och tillgång. Jag har inte råd att vara lojal heller. Eller rättare sagt så vill jag inte betala extra för nåt som borde vara billigast om man ser på den bakomliggande ideologin. Hur det kan vara så är en gåta.

  Comment by Krister Rosengren — 2013 05 28 11:26 #

 27. Till Krister Rosengren: Visst spelar priset en roll, men jag kan faktiskt inte förstå att människor helt tycks låta sig styras av lägsta pris – för mig finns många andra faktorer som spelar roll för valet av butik.

  Förmodligen kommer jag att skriva ett nytt inlägg om konsumentkooperationens aktuella läge.

  Comment by Enn Kokk — 2013 05 28 12:21 #

 28. För varje ofrånkomlig omorganisation av konsumentkooperationen ingjuts en förhoppning. Någon har sagt något mindre smickrnde om strategin att efter varje misslyckat försök upprepa sig och hoppas på annat utfall nästa gång.

  Det som saknas i konsumentkooperationen är det geniuna vinstintresset, förutsättningen – men ingen garanti – för kombinationen kvalitet och lönsamhet. Överlåt IKEA, eller för den delen ICA, till Anders Sundström och KF till Ingvar Kamprad och vi kan handla på gamla Konsum utan lojaliteten som främta orsak. Höjer Kamprad priset så kommer han ändå att ligga under Sundströms.

  Idén med ”Inte tjäna på andra men tjäna varandra” är naturligtvis vällovlig. Men det är inte tillräckligt för att det också ska fungera i praktiken.

  Apropå Kamprad: Vilken möbelhandlare har de lägsta priserna. Gissningsvis den som har den högsta vinsten.

  (Det hindrar inte att jag känner en viss beundran för Enn Kokks grudinställning i den här typen av frågor och hans uppskattande ord om trevliga insatser på det lokala planet.)

  Comment by Hans G Eriksson — 2013 05 28 12:47 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^