Svenskan bantar – men gör också ett ansiktslyft

15 april 2013 13:15 | Barnkultur, Film, Konst & museum, Media, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Serier, Teater, Ur dagboken | 9 kommentarer

Jag är inte särskilt upphetsad över nedbantningen av Svenska Dagbladet från tidigare tre till nu två tidningsdelar. Den särskilda näringslivsdelen, som också innehåller sporten, kunde jag för min del också avstå från.

Jag grundlade mina tidningsvanor under den tid, då dagstidningar regelmässigt bestod av en enda del. Vitsen med flera delar är väl främst att delar av samma familj ska kunna läsa var sin tidningsdel och sen byta med varann, men i vår familj, som prenumererar på tre morgontidningar, finns inte just det problemet.

Det första i nya Svenskan som får mig att hicka till visar sig dock vara ett skrämskott. Inte så att jag ogillar Niklas Erikssons – jag känner tidigare till honom som skapare av ”Carpe Diem” – ”#Sverige”. Tvärt om är det kul att se en serie sticka ut politiskt. Men när jag i söndagstidningen fann att den hade trängt ut ”Baby Blues” och trodde detta gällde beständigt, blev jag besviken, inte bara för att jag hade hoppats att Svenskan skulle bryta stockholmstidningstrenden och få ytterligare en daglig serie. Men sen blev jag lugnad: ”Baby Blues” av Rick Kirkman och Jerry Scott går övriga dagar. Jo, det är en familjeserie med mycket traditionella amerikanska könsroller, men den innehåller mängder av träffsäker vardagskomik.

För övrigt borde Svenskan ange serieskaparnas namn ovanför stripparna.

Tidningens nya huvuddel är hyggligt uppdelad i avdelningar som Ledare, Brännpunkt, Nyheter och Världen – om något, och i så fall vad, sorteras bort från papperstidningen till webben får väl tiden utvisa. Själv vill jag ha allting tryckt i papperstidningen.

En redigeringsmiss noterar jag som gammal tidningsmakare. Dödsrunorna, som många berörda klipper ut, börjar ofta nederst i en spalt och fortsätter överst i en intilliggande.

En del sån här textredigering med tratt kan man också se på kultursidorna, vars öde särskilt intresserar mig. Själv tycker jag inte att kultursidorna ännu har funnit sin ideala form.

Generellt vill jag som läsare ha mer av recensioner av böcker, teater, musik, konst, film et cetera. Detta betyder också, att jag – speciellt i söndagstidningens särskilda kulturbilaga – reagerar mot alltför långa och uppblåsta essäer. Också de monumentalt tilltagna neddragen i kulturbilagan förefaller mig slösaktiga, inte minst när det gäller en tidning som är piskad att spara.

Sammanfattningsvis: Som mina läsare förstår, finns det knappast något jag är enig om med Svenskans ledarsida, men det hindrar inte, att jag önskar att tidningen ska överleva – det behövs flera röster på den stockholmska tidningsmarknaden. Och kan en moderat tidning bjuda mig som läsare på korrekta och allsidiga nyheter, bra serier och ett läsvärt kulturmaterial, är jag för egen del gärna beredd att fortsätta prenumerera.

9 kommentarer

 1. Vad rolig du är när du säger uppblåsta essäer.
  Jag håller med dig i stort men att bläddra sig fram i livet på en pappershög är väl ändå det mest uppblåsta jag kan tänka mig.
  Det är pretantiöst att Svd skall vara en dagstidning. En gång i kvartalet borde räcka mer än väl för att upptäcka deras dubbelspel.

  Comment by Ture Sjölander — 2013 04 15 14:58 #

 2. Vet du att kirurgiska operationer genomförs numera, och det kallas RöstLyft.
  Man ändrar tonen och färgklangen en aning och plötsligt låter folk mycket yngre och trevligare.
  (Tror de.) Kanske något för trötta och utslitna nyhetsuppläsare i Radio och TV.
  Stråken till stämbanden kanske dessvärre är den samma.

  Comment by Ture Sjölander — 2013 04 15 15:05 #

 3. Och vad har det här sista med Svenskans nya format och layout att göra?

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 15 16:50 #

 4. Svenskan gör som tidningar brukar nuförtiden. Möblerar med buller och bång. Skryter sedan med att nu ska läsarna få något bättre. I själva verket pågår ju nedmonteringen av redaktionen, vilket gör tidningen svagare.
  Även om man kan förstå ändamålet med Svenskans skryt är detta motsatsen till den kvalitetsjournalistik man i övrigt påstår sig eftersträva. Man gör ett undantag för sin egen skull.
  Det ser dystert ut för tidningen. Men låt oss för läsarnas, medarbetarnas och mångfaldens skull hoppas att ett under inträffar. De norska ägarnas tålamod är ju begränsat.

  Comment by Börje Andersson — 2013 04 15 20:15 #

 5. Till Börje Andersson: Som du påpekar döljer sig, bakom den nya redigering jag kommenterar, en redaktionell nedrustning, som ju för övrigt i dagens tidningsvärld dess värre inte är unik för Svenskan.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 15 22:05 #

 6. Nyheter på papper är gammaldags i dagens snabba nyhetsflöde. Se bara på den bedrövliga UNT som jag snart tror går i graven som ortstidning, iallafall med dagen utseende och innehåll.
  Bedrövlig tidning som bara för 10 år sedan var en av landets bästa både på innehåll och layout….men idag, fyf-n.
  Jag gillar nya SvD då jag är en sån där som gillar korta notiser och längre ”uppblåsta” essäer, det tillför min helg lite extra.
  Troligen får vi allt vara glad att vi har en tidning som någon bär ut fysiskt, snart är det ett minne blott..
  Tro mig så är framtiden.
  Snart finns vi inte länger heller å då får dä väl bli som det bli när det inte blev som dä vörte.

  Comment by Urban Sjölander — 2013 04 16 18:06 #

 7. Man kan bara hoppas, för debattens skull, att SvD överlever som tidning. Vad som sedan är mycket tråkigt är att socialdemokratin saknar en tidning i huvudstadsområdet. En tidning som vi sympatisörer skulle kunna känna stolthet över. Jag håller med Urban Sjölander att UNT inte håller måttet. Därför läser jag sedan flera år bara SvD och DN. Om jag av någon anledning skall läsa något i UNT räcker nätupplagan.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 04 16 21:49 #

 8. Mycket skrik för lite ull och uppblåsta essäer var ordet sa Bull:
  http://www.karinenglund.com/2013/04/mycket-skrik-for-lite-ull/

  Comment by Karin — 2013 04 16 23:02 #

 9. För min del tycker jag att svenskan är den bästa dagstidningen just nu. Omgörningen tyder heller inte på kommersialisering och utslätning, tvärtom.

  Comment by Johan — 2013 04 17 11:08 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^