Partikongressen (S): ett steg fel och man är utslagen

10 april 2013 17:22 | Mat & dryck, Musik, Politik, Resor, Ur dagboken | 26 kommentarer

Medelåldern bland deltagarna i den socialdemokratiska partikongressen i Göteborg var märkbart lägre, men där fanns fortfarande väldigt många gamla bekanta från forna tider att skaka hand och byta några ord med. Dessutom kom det fram ytterligare några och morsade, de flesta av dessa hemmahörande i kretsen av melodikrysslösare.

Jag har ju deltagit i mängder av S-kongresser, men i ett avseende innebar årets kongress en omvälvande nyhet för mig: den var praktiskt taget papperslös. Den digra luntan av kongresshandlingar fanns inte i tryckt form, bara digitalt. Hustrun hade i och för sig skrivit ut handlingar tills färgen i skrivaren tog slut, men eftersom partistyrelsens utlåtanden över motioner och olika programtexter under kongressens lopp ideligen förändrades, skulle man ha behövt en handdator/läsplatta för att kunna följa med. Vi, som bara har våra större skrivbordsapparater hemma, fick därför förlita oss på hörsel och minne – de aktuella texterna, särskilt de som var föremål för debatt med ändringsförslag, lästes ju också upp från podiet. Den här datoriserade världen är, som ni förstår, inte främmande mark för mig, men jag undrar om den faktiskt inte fungerar lite exkluderande – jag är inte bekväm med tanken att det som sedan gammalt betecknar sig som Arbetarepartiet kanske tekniskt sett nu har blivit så modernt, att det exkluderar en hel del människor från att följa med, inte så få från de samhällsskikt vars intressen partiet en gång i världen bildades för att försvara. (Jo, ”Arbetets söner” och ”Internationalen” sjöngs forfarande av kongressen.)

Min status under kongressen var av någon anledning något oklar. När vi anlände till Svenska mässan, fick hustrun ett i förväg iordningställt gästkort, medan jag fick gå till en annan station, där jag fick åhörarkort. Nå, eftersom jag är en företagsam man, gav jag fullständigt fan i det här märkliga försöket att separera oss: satt alltid tillsammans med henne och lyckades till och med ta mig in i den lunchmatsal dit jag egentligen inte ägde tillträde – inte för att jag inte har råd att gå ut på stan och äta utan för att det är lättare att på det här sättet hinna med lunchen under det inte särskilt långa lunchuppehållet och för att jag givetvis vill äta lunch tillsammans med min hustru. Men vid andra tillfällen fungerade det annorlunda: Både hustrun och jag fick till exempel biljett till kongressfesten.

Ingen information hade getts om var vi skulle sitta under kongressfesten, men i slutet av samlingen med en drink blev vi haffade och meddelade, att vi skulle få sitta vid honnörsbordet, där bland andra partiordföranden, Stefan Löfven, och partisekreteraren, Carin Jämtin, satt.

Stämningen var hög, inte minst när kvällens huvudunderhållare Mia Skäringer skojade med Sefan Löfven. Från scenen spelade Augustifamiljen, känd bland annat från ”På spåret”, och en hel rad artister, bland dem Magnus Carlsson, sjöng. Själv gillade jag att få höra Titiyo, särskilt för att hon vände sig till oss i den här jättelika sossepubliken och berättade om sin farsas – Ahmadu Jarrs – heta socialdemokratiska engagemang. (Jo, jag har mött honom både på S-kongress i Stockholm förr i världen och vid en kväll med KSF, Kulturarbetarnas socialdemokratiska förening, i Uppsala.

Festlarmet blev till slut lite för högt för oss – folk dansade till musik för full volym, medan andra försökte samtala genom att skrika – så någon timme innan festen var slut, beslöt vi oss för att gå till vårt närbelägna hotell för att krypa till kojs. Vid det här laget var det mörkt, och även om vi hade gått den här vägen många gånger, fanns det moment som man inte kom ihåg att parera för. Så plötsligt, när jag hade glömt en nivåskillnad, föll jag fullständigt handlöst i gatan. Och det gjorde så fruktansvärt ont att jag hade svårt att resa mig upp. Men jag fick hjälp av hustrun plus ett kvinnligt kongressombud som var på väg hem till samma hotell. De tog mig under var sin arm, och linkande och med svåra smärtor lyckades jag ta mig upp på hotellrummet.

Jag hade fått ett par små blödande sår på vänster hand, och dem gjorde jag rent, men trots en värktablett ville den där förbannade värken i bröstet inte släppa. Så jag gick till sängs men sov inte mycket den natten.

Nästa morgon lyckades jag i alla fall klara morgonbestyren och klä på mig och sen, i långsam takt, gå till kongresshallen. När jag sen var på en utflykt till toaletten – jag måste dess värre ta urindrivande tabletter – träffade jag min gamla kompis och forna arbetskamrat Eva Marcusdotter, numera partiombudsman i Jämtland, och berättade vad som hade hänt, också att jag – om det inte blev bättre – skulle uppsöka läkare. Men Eva är en handlingskraftig kompis, så i ett huj hade hon hämtat en läkare och en sjuksköterska, som fanns bland kongressombuden. Sköterskan kollade pulsen och konstaterade, att det i varje fall inte föreföll vara hjärtfel, och läkaren, som kollade vad som hade hänt med revbenen, sa kallt, att om det nu fanns något brutet revben, så kunde man ändå ingenting göra, bara invänta läkning.

Så jag tackade dem och lyckades sen, med viss hjälp av Birgitta och inte minst en mycket hjälpsam taxichaffis, ta mig till tåget. I Stockholm valde vi sen ett tåg mot Uppsala som kom in på samma perrong, och sen blev det ny taxi hem till lägenheten.

Efter ett uppehåll där har jag sen med hjälp av taxi, buss och ytterligare en taxi tagit mig till sommarhuset i Öregrund. Chauffören bar upp väskan ända upp till huset.

Värken i bröstet? Jo, den har vid det här laget lagt sig hyggligt, men jag kan fortfarande inte ligga i en viss sovställning.

26 kommentarer

 1. ..”men trots en verktablet ville den där förbannade värken i bröstet inte släppa”, – där skrämde du oss Enn Kok! Ta det lugnt nu för nästa vecka kommer våren och värmen! Ha det bra!

  Comment by waas — 2013 04 10 18:42 #

 2. Till Waas: Jag tar det lugnt – hoppar över en del evenemang, dit jag var bjuden, till exempel distriktskongressen för vårt parti i Uppsala län.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 10 20:03 #

 3. Krya på dig Enn!

  Comment by Roger Jönsson — 2013 04 10 20:15 #

 4. Till Roger Jönsson: Tack, partikamrat!

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 10 20:17 #

 5. Den av kongressen från partistyrelsen petade Ylva Johansson gjorde verkligen en stark insats i debatten mot arbetsmarknadsminister Engström i kvällens Aktuellt. Bravo, Ylva!

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 04 10 21:26 #

 6. Till Bengt Eliasson: Det är svårt att se något speciellt mönster i stockholmspetningarna. Ylva Johansson är, trots sitt förflutna i Vänsterpartiet, inte någon vänstersosse. Till den senare kategorin får man däremot kanske hänföra den likaledes petade Anders Ygeman, som bland annat var med i Socialdemokrater mot EMU. Kanske var det helt enkelt några andra som stockholmssossarna ville ha in, och Stockholm kan ju inte få hur många platser som helst.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 10 22:06 #

 7. Sveriges första Icke-Politiska Parti landar i Stockholm i Juni 2013.
  En talman för partiet har låtit meddela att sändningsrättigheterna har tilldelats Sveriges Television
  Partiledaren Ture Sjölander, ex-artist in-exile ankommer till Arlanda International Airport runt tiden för Prinsessan Madeleine’s bröllop och redogör för omständiheterna kring Ex-gratia definitionen i landet.
  Övriga frågor besvaras här:
  http://sjolanders.homestead.com/

  Riksstaben
  Marskalken
  http://www.carlbildt.wordpress.com

  Comment by Ture Sjölander — 2013 04 11 3:07 #

 8. Ture Sjölander, en stilla undran:
  vill du ha Madeleine som svensk eller amerikansk president?

  Comment by Johan — 2013 04 11 11:36 #

 9. Jag följde TV-sändningarna från kongressen och fick intrycket att det var en välorganiserad tillställning. Men det var inte kul att höra journalisternas besvikelse över att mycket avgjordes i de s.k. temagrupperna och att det därmed inte blev uppslitande strider i kongresshallen. Dom vill förstås ha sånt att ”gotta” sig åt, oseriöst av Mats Knutsson och andra duktiga journalister tycker jag. Sen var det synd att inte Ylva Johansson kom med i partstyrelsen, en mycket duktig kvinna som föll offer för någon sorts regional rättvisa av platserna i styrelsen.
  Krya på dig Enn !

  Comment by Kjell Bostedt — 2013 04 11 11:40 #

 10. Till Enn Kokk: Din uppfattning kring ”petningen” av Ylva Johansson äger nog sin riktighet. Det torde inte ha varit någon misstroendeförklaring från valberedningens sida gentemot Johansson. Som sagt: Ylvas insats i Aktuellt var mycket imponerande i frågan om det fruktansvärda slöseri med offentliga medel som vi ser på arbetsförmedlingens område, där Alliansregeringens ansvar för den misslyckade arbetsmarknadspolitiken är mycket tungt. Så skall vi socialdemokrater debattera fram till valet 2014! Stefan Löfven får en sådan chans den 5 maj i programmet ”Agenda”, då han möter Fredrik Reinfeldt.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 04 11 13:03 #

 11. Tillsättningen av Omar Mustafa på bekostnad av Ylva Johansson tyder på osedvanligt dåligt omdöme från stockholmssocialdemokraternas sida. Petningen saknar logik, och ersättaren erbjuder inte på någon punkt en förstärkning, tvärtom.

  Comment by Johan — 2013 04 11 19:39 #

 12. Omar Mustafa har ingenting att göra i den socialdemokratiska ledningen!

  Comment by Bengt — 2013 04 11 20:33 #

 13. Men nu sitter han i alla fall i partistyrelsen som representant för socialdemokraterna i Stockholm.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 11 23:44 #

 14. Man kan hoppas, för partiets skull, att det bara är en tidsfråga innan herr Mustafa lämnar sitt uppdrag i den socialdemokratiska partistyrelsen.

  Comment by Bengt — 2013 04 13 17:26 #

 15. Men nu sitter han i alla fall i partistyrelsen som representant för socialdemokraterna i Stockholm, längre.
  Hela partistyrelsen borde skämmas och lämna in utan dröjsmål, just för Partiets skull!!!
  Dett är en oerhörd skandal, måste alla förr eller senare inse.

  Om jag var i Löfvens skor skulla jag vara den första att avgå och visa ett föredöme för resten av alla dessa sneseglare.

  Comment by Ture Sjölander — 2013 04 14 10:41 #

 16. Har Enn Kokk drabbats av en partiell moralisk härdsmälta då han uppenbarligen försvarar Mustafa och dennes rätt att sitta i partistyrelsen? Nu har dock Mustafa lämnat den socialdemokratiska partistyrelsen och kvar är uppenbarligen bara det dåliga omdöme som gjorde att han kunde föreslås av Arbetarkommunens valberedning. Det är för mig, och säkert många andra, en mycket svårlösta gåta hur man kan avpolletera så erfarna och duktiga politiker som Ylva Johansson och Anders Ygeman, särskilt sett i ljuset av den viktiga arbetsuppgift som nu ligger framför oss, nämligen att återvinna Rosenbad 2014.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 04 14 16:16 #

 17. Till Bengt Eliasson: Jag har faktiskt inte försvarat invalet av Mustafa i partistyrelsen,. bara konstaterat faktum. Har han de värderingar han tycks ha, har han naturligtvis inte något att göra i socialdemokratins partiledning.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 14 22:04 #

 18. Till Enn Bengt Kokksson:
  Va hemska ni är med er dubbel moral, och otroliga barnslighet.
  Kurragömma med verkligheten?
  Det handlar inte om ”Mustafa”. Det handlar om ert ständiga gottande med dessa fraser om partiexpedition, valberedning, partiledning,avpolletera, erfarna,rörelsen, arbetere, socialdemokratiska ledningen…
  vi som varit med förut…
  Ni kan väl skicka epost till varandra istället och bedriva er gamelmodiga hösäckspolitik!
  Ni har ingenting i partiet att göra!
  Ta med er resten gänget också när ni lämnar förödelsen ni skapar, och i god tid innan valet.
  Sluta att leka er introverta kvarterspolitik, och besservisser game, ni så klart ”tycks ha”.
  Ni båda spelar och dansar under bordet.
  Gubbtjyvar!

  Comment by Ture Sjölander — 2013 04 15 2:40 #

 19. Till Ture Sjölander: Som normala läsare säkert har noterat, är Bengt och jag, som du behagar bunta ihop, ganska ofta oense i olika frågor. Meningsutbyte ingår i så väl politisk aktivitet som i att skriva inlägg på bloggar.

  I ditt fall har jag varit mer än tolerant, när det gäller reglerna för inlägg på någon annans blogg: Du har ofta skrivit inlägg och bifogat länkar utan samband med de av mina egna texter du har fäst dem vid.

  Du får gärna vara av annan mening än jag, men du får lov att hålla dig till de ämnen jag avhandlar, och uppkräkningsmetoden i ditt senaste inlägg hör inte hemma på den här bloggen.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 15 13:30 #

 20. SAVED
  till eftervärlden!

  1. Jo, jag har noterat det också. Bara på en fråga buntade jag ihop er.

  2. Ge mig exempel på dessa ”inlägg och länkar”.

  3. Alla ”ämnen” hör faktiskt ihop, för mig och så tycks det mig göra för dig också, minsann.

  Dessutom meddelar man sig ju inte till en enda enskild person på en allmän blogg sida som alla läser.

  Jag har också varit mer än tolerant under längre tid att studera strukturen i din blogg. Kanske mer än du kan säga om mina tiotusentals ”bloggar” på samma nät, eller skall vi kalla det för självterapi eller propaganda istället?
  Många samtal vi haft hör i varje fall hemma numera på mina nätväggar, fortfarande.

  Snart är det 1 Maj och vår atrial fibrillation kommer säkert i takt igen när solen börjar lysa.
  .. och den sommartid nu kommer.

  ”i ditt fall” sa du. Jag är inget ”fall”…det var du som föll.
  Du, är som bäst när du visar din flagranta style!

  Comment by Ture Sjölander — 2013 04 15 14:24 #

 21. Till Ture Sjölander: Om nu alla ämnen hör ihop för dig, kan jag ju på ett sätt förstå ditt sätt att skriva kommentarer. Men för mig är en kommentar något som är knutet till något som finns i min aktuella bloggtext – det är den och inte något helt annat kommentarsfunktionen är till för.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 15 14:47 #

 22. Från Ture Sjölander:
  På ett villkor!
  Skriv vad jag skall skriva så skriver jag det.

  Annars får du öppna möjligheten att du publicerar en visuell kommentar från mig.
  En bild i detta ordets rike!
  Alltså, inte en länk.

  Det låter nästan militärt; Kommentarsfunktionen.
  Alternativt får jag väl ge upp forsatt underhållning och leka på min gård, där du inte får vara heller. Heller ur?

  Comment by Ture Sjölander — 2013 04 15 15:29 #

 23. Till Ture Sjölander: Lek på din egen gård, du!

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 15 16:46 #

 24. Till Ture Sjölander: Eftersom du inte respekterar att kommentarer uttryckligen ska vara kommentarer till mina bloggtexter – således inte fristående essäer – har jag nu raderat de senaste inläggen från dig och kommer att så göra i fortsättningen.

  Ingen hindrar dig ju från att i egen regi publicera vad du vill. Men här får du inte göra det.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 16 7:11 #

 25. Som tidigare betong-och därnäst gråsosse tvekar jag. Omar – vad har han gjort för fel? Jag är homofob och får jag rösta på SAP?

  Comment by putte dahlberg — 2013 04 16 22:39 #

 26. Hej Putte! Nu är det väl inte rätten att rösta på Socialdemokraterna debatten handlar om. Röstar gör man utan insyn i valbåset.

  Diskussionen handlar i det här fallet om vilka som är lämpliga att sitta i Socialdemokraterans ledning, dess partistyrelse. I fallet Omar tycks det finnas olika åsikter om den saken. Själv har jag ingen berättigad uppfattning, eftersom jag aldrig ens har träffat honom. Somliga andra verkar övertygade om att han i vissa frågor har åsikter som bryter mot det socialdemokratin företräder, medan andra – speciellt i det som förr kallades Broderskapsrörelsen – är av en annan uppfattning.

  Oavsett vilka som har rätt borde det här ju ha retts ut långt innan han föreslogs få en plats i partistyrelsen.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 17 7:16 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^