Partikongressen: några försiktiga steg åt vänster. Partiet: tydligare vänstervind

9 april 2013 14:55 | Politik | 17 kommentarer

Mitt under den socialdemokratiska partikongressen i Göteborg (3 april 2013) publicerade Expressen en Demoskop-undersökning av viss relevans för socialdemnokratins fortsatta kurs.

Den första frågan i den här undersökningen löd: ”Anta att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i riksdagsvalet 2014 skulle får mer än hälften av rösterna. Av följande alternativ, vilka tycker du då borde ingå i en regering?” Bland S-väljarna fördelade sig svaren med 55 procent för S+Mp+V, 28 procent för enbart S och 17 procent för S+Mp.

Nästa fråga berörde en av kongressens stora stridsfrågor: ”Vad av följande tror du är bäst för den totala kvaliteten inom vård, skola och omsorg?” Här svarade 54 procent av S-väljarna ”Att tjänsterna utförs enbart av kommuner och landsting”, medan 44 procent av S-väljarna föredrog ”att tjänsterna utförs av såväl privata företag som av kommuner och landsting”; 1 procent tyckte att de här tjänsterna borde utföras enbart av privta företag, och 1 procent kunde inte svara.

Av stor relevans för debatten på kongressen var också denna fråga: ”Det finns en debatt om utdelning av vinst till aktieägare i skattefinansiserat välfärdsföretagande. Vad av följande anser du är bäst?” Här föredrog 42 procent av S-väljarna alternativet ”Att utdelning av vinst förbjuds”. 34 procent valde alternativet ”att utdelningen inte får överstiga en viss nivå.” 18-procent av S-väljarna valde alternativet ”att utdelningen inte regleras men kräver att bestämda kvlitetskrav uppfylls”. 5 procent valde alternativet ”att man inte gör någon skillnad mellan välfärdsföretagande och annat företagande”, och 2 procent kunde inte svara.

Mitt intryck, allmänt, av S-kongressen var, att den hade några starka vänsterbastioner i främst den stora skånedelegationen, men att den också präglades mer generellt av en lust att gå till roten med det onda, det vill säga en radikal stämning. Men här fanns det främst två faktorer, som höll tillbaka kongressens lust att gå fullt så långt som den nog ibland hade lust att gå. Dels insikten hos ombuden om att vunna slag med partiledningen som förlorare skulle leda till publicitet om splittring, dels partiledningens ibland nästan akrobatiska manövrerande för att med hjälp av kompromisser och reträtter nå enhälliga beslut. Och det senare lyckades, i så stor utsträckning att den borgerliga pressen i stället började angripa detta.

Min, åtminstone till namnet, gamla tidning Aktuellt i politiken rubricerade på sitt omslag de mödosamt sammanförhandlade viljorna i blocket om välfärdspolitiken som ”Festräddaren” – rubriken syftar på kongresfesten. På det här omslaget sammasnfattas välfärdskompromissen i följande meningar: ”Vinstintresset ska inte vara styrande i välfärden.” ”Möjligheten för riskkapitalister att plocka ut privata vinster ska avsevärt begränsas!” ”Kommuner och landsting avgör om valfrihetssystem ska riktas enbart till non profitaktörer.” ”Kommunerna ska ges ett avgörande inflytande vid nyetableringar.” ”Lagen om valfrihet ska inte vara obligatorisk och bör dessutom förändras så att fri etablering inte är möjlig.”

Daniel Suhonen, som jag talade med efter beslutet, var ganska nöjd med den här kompromissen, som han hade medverkat till, och även jag, som inte tyckte att man nådde ända fram, kan hålla med honom. Kompromissen räddar fortsatt samarbete, nu förhoppningsvis i regeringsställning, med det Miljöparti jag personligen inte är särskilt förtjust i men som kanske behövs som regeringsunderlag, och å andra sidan måste socialdemokratin som ledande regeringsparti, på allvar och inte på låtsas, hålla fast vid den restriktiva linje, som kongresskompromissen står för.

Dock, det fanns ställningstaganden vid S-kongrfessen, som var ännu djärvare.

Stefan Löfven, som nu till slut även formellt blev utsedd till partiledare, gjorde redan i kongressens inledning ett ställningstagande, som det kommer att krävas både idérikedom och ansträngningar för att förverkliga. Under perioden 2014-2020 ska Sverige nå den lägsta arbetslösheten i EU. För att nå dit måste vi då klara att gå ned från dagens 8,2 procent till 4,7 procent. I dag ligger vi på tolfte plats i den här arbetslöshetsligan.

17 kommentarer

  1. Demoskop-undersökningen anger ju endast S-väljarnas uppfattning. Det skulle vara intressant att även undersöka uppfattningen i bl.a.regeringsfrågan bland alla osäkra väljare och alla som S tappat till allianspartierna. Jag tror inte att så många bland dem vill ha med V i en regering om det blir en röd-grön valseger. Här får man hoppas att Stefan Löven slipper bli pressad att ta med V som ju Mona Sahlin blev inför förra valet.

    Comment by Kjell Bostedt — 2013 04 09 18:25 #

  2. Intressanta reflektioner. En annan reflekterar över både S-kongressen och framför allt medias fixering vid enighet. Trots att Socialdemokraterna, eller kanske just därför, är ett av de partier som innehåller störst bredd vad gäller uppfattningar i olika frågor, så är det oerhört viktigt att få det att framstå som att alla tycker lika. Jag tycker det vore sundare om man bara kunde acceptera att det finns olika uppfattningar inom partiet, debattera och rösta. Visst är det bra om man når kompromisser, men det får ett löjets skimmer när man ska framstå som om man tycker så lika.

    Målet om arbetslösheten är radikalt och bra. Jag har svårt att se hur man ska nå dit utan att i grunden ifrågasätta dagens ekonomiska ramverk. Det har hittills S varit väldigt obenägna att göra, men vi får väl hoppas på det bästa. I övrigt är det svårt att se så många vänstersteg. Vinstfrågan innebär i sak inget nytt. S var redan 2009 för det som i media kallas veto och emot obligatoriskt LOV. Det är möjligen några skarpare formuleringar, men det blir den inte särskilt radikala partiledningen som så småningom ska tolka dessa skarpa formuleringar…

    En seger för Löfven och partiledningen alltså. Frågan är om deras linje att likna de borgerliga så mycket som möjligt för att vinna valet är den bästa taktiken – och varför man ska vinna om man har samma politik? Magdalena Andersson sa i nån intervju att man ska rösta på S för att de kan ”hantverket bättre”. Ett infantilt svar som jag inte ens är säker på stämmer…

    Comment by Fredrik — 2013 04 09 18:37 #

  3. Till Kjell Bostedt: Undersökningen innehåller i och för sig en kolumn till, där man redovisar samtliga väljasres åsikter i de här frågorna, men där är inte anhängarnas till de enskilda partierna, alltså till exempel de som själva definierar sig som moderater eller vänsterpartister, åsikter särredovisade. Alltså tyckte jag inte det fanns tillräckligt mycket vägledning i de svaren.

    Comment by Enn Kokk — 2013 04 09 19:08 #

  4. Två saker slås man av när man betraktar den just genomförda partikongressen: dels att partiet framstår utåt som enat, dels, inte minst viktigt inför valet, att Stefan Löfven är mer statsmannalik än tidigare. Han verkar ha fått en helt annan säkerhet i mötet med de politiska journalisterna. Han svarar på frågorna med en helt annan tyngd, ja även på detaljnivå. Hans båda tal var överlag mycket bra och visar att han är en helt annan typ av människa än herr Reinfeldt.

    Och sedan denna fråga om regeringsmakten. Jag tycker att Socialdemokratin skall i första hand gå till val på som ensamt parti. Ja, jag vet att i sådana lägen brukar Enn Kokk påminna om det parlamentariska läget, men det tycker jag kommer i andra hand. Låt oss i valet få möta väljarna med ett ambitiöst program och sedan får väljarna säga sitt. Om det sedan kräver förhandlingar med andra partier får vi ta det EFTER valet. Men då kanske en vän av ordning säger att Alliansen kommer att hela tiden kräva svar av S i regeringsfrågan. Men Alliansen har ju visat att ett bildande av en allians INNAN valet inte nödvändigtvis är till fördel för Sverige. Alliansens år vid makten kan ju lättast beskrivas som vanstyre och ett fruktansvärt slöserie med offentliga medel.

    Comment by Bengt Eliasson — 2013 04 09 19:09 #

  5. Till Bengt Eliasson: Jag har här faktiskt inte pläderat för den ena eller den andra koalitionskonstellationen, men naturligtvis är det intresant att, som i den här undersökningen, få veta, vilka samarbetspartners våra egna väljare föredrar, om den sittande regeringskoialitionen hamnar i minoritet i nästa val.

    Comment by Enn Kokk — 2013 04 09 19:19 #

  6. Tack Enn Kokk för din samnmanfattning av S:s kongress. Allt tyder idag på att den sittande regeringen även efter nästa riksdagsval är i ”minoritet” som ett regeringsalternativ. Men om S får 32-34% av rösterna och nuvarande Alliansen får 41-44% VEM skall talmannen be att bilda en ny regering? Löfven eller Alliansen? Om inte Löfven tydligt inför valet uttalar sig om vem eller vilka han är beredd att bilda en ny regering med, så måste väl talmannen välja mellan 32¤ och 42%? Eller?

    Comment by Lars Rudström — 2013 04 09 23:27 #

  7. Till Lars Rudström: Sittande regering avgår numera automatiskt efter ett val (men sitter förstås kvar som expeditionsministär). Talmannen gör sen konsultationer hos de olika partiernas ledare för att göra sig en föreställning om vilken majoritet som skulle kunna formeras bakom en ny regering. Grundregeln är att låta ledaren för det största partiet försöka först.

    Comment by Enn Kokk — 2013 04 10 10:20 #

  8. En banal fråga, om än så viktig. Enligt tidningsuppgifter fanns det endast två bartenders i baren på kongressfesten, stämmer det?

    Comment by Dan — 2013 04 10 10:57 #

  9. Till Dan: Jag räknade dem inte, men det kan nog stämma. Kön till den enda baren var oändligt lång.

    Comment by Enn Kokk — 2013 04 10 15:04 #

  10. Inte bra. Elaka tungor kan då med rätta ifrågasätta den nuvarande organisationsförmågan i Sveriges största parti. Hur ska man kunna styra ett land om man inte kan organisera en fest. Eller?

    Comment by Dan — 2013 04 10 15:18 #

  11. Till Dan: Nja, barverksamheten var knappast organiserad av partiet utan av Svenska mässan där vi höll till.

    Comment by Enn Kokk — 2013 04 10 16:22 #

  12. Det är väl en sanning med modifikation. Precis som i politiken när man beställer välfärd får man det man betalar för. Köer inom sjukvården känner vi ju till…

    Comment by Dan — 2013 04 10 17:37 #

  13. Till Dan: Fast vi lider nog mer av sjukvårdsköerna än av barköerna.

    Comment by Enn Kokk — 2013 04 10 20:06 #

  14. Visst är det så. En liten iakttagelse bara från en som spelar i samma lag som dig. Hoppas att din kropp har återhämtat sig och inte ömmar efter fallet i helgen.

    Comment by Dan — 2013 04 12 12:10 #

  15. Tack Enn Kokk för ditt svar ovan. Det ordnar sig nog eftersom Löfven har utlovat att han inför valet ska ge ett koncist besked om hur hans tilltänkta regeringskonstellation ska se ut. DET beskedet ser jag och majoriteten av väljarna fram emot i september 2014! Alliansen har redan tydligt förklarat sin linje.

    Comment by Lars Rudström — 2013 04 13 20:32 #

  16. ”Löfven får chansen av TV att tala med Reinfeldt i television” sa någon.
    Vadå ”chansen”?
    Vad handlar det om…
    Har man en stark ledare är det media som får chanserna. Men så förhåller det sig inte längre.
    Socialdemokraterna kan själva vinna nästa val 2014 om tar bort den här inavlade lilla politiska familjen, som skapat dessa underliga köbildningar inom rörelsen.
    Hela systemet är sanslöst!

    Comment by Ture Sjölander — 2013 04 14 10:56 #

  17. Eller som Duke Ellington sa efter 30 års success:
    Man måste vara på rätt plats, i rätt tid och med rätt människor, för det.
    Jag kan inte se Löfven fylla något av de kraven efter sitt totala fördömande av Islamiska Förbundet och samtidigt räkna med deras röster i ett val.
    Konsekvenserna, hur odemokratiskt det än må låta, blir att han förbjuder detta förbunds verksamhet.
    Hela bunten av Stockholms distriktets styrelse bär skulden till detta synnerligen oansvariga hanterande.
    Styrelsen i sin helhet bör därför bli omvald omedelbart!

    Comment by Ture Sjölander — 2013 04 14 11:55 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^