York och Lancaster

10 juli 2006 12:17 | Trädgård | Kommentering avstängd

York och Lancaster (Rosa damascena variegata ”York and Lancaster”) är en buskros som blir 150-175 centimeter. Av blommorna, som är starkt doftande, blir en del rosa-vita, en del helt vita, en del helt rosa; ibland kan det rosa bli nästan rött; blomfärgen kan också vara renodlad på enskilda grenar. Som man kan förstå, kommer namnet av att den förenar det vita hos Yorks vita ros med det röda hos Lancasters röda ros, som jag tidigare har skrivit om.

Den spanske läkaren och botanisten Monardes namngav den år 1551, berättar Lars-Åke Gustavsson i ”Rosor för nordiska trädgårdar” (Natur och Kultur, 1998): ”Legenderna om den är många. Alla förknippas på ett eller annat sätt med `rosornas krig´, ett trettioårigt krig (1455-1485) mellan de engelska ätterna York och Lancaster. En av legenderna berättar att `York and Lancaster´ togs som symbol för freden mellan de stridande ätterna!”

York och Lancaster kan odlas upp till zon V.

Jag har York och Lancaster i en rabatt, anlagd i en bergsklyfta mellan huset och gatan (zon IV). I samma rabatt hittar man Yorks vita ros. Lancasters röda ros finns i Birgittas rosenhäck nedanför, mot gatan.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^