Det är förbannat mycket snö i sommarlandet

27 mars 2013 22:58 | Barnkultur, Deckare, Film, Mat & dryck, Media, Musik, Prosa & lyrik, Resor, Serier, Trädgård, Ur dagboken | 11 kommentarer

Vi brukar alltid flytta ut till sommarhuset i Öregrund i veckan före påsk. Av flera skäl passade det oss bäst att göra det söndagen före påsk, och eftersom vi hade födelsedagskalas för barnbarnen Klara och Ella i lördags, packade vi dess förinnan, för min del i huvudsak i fredags.

Det är mycket som ska med: sommarkläder, strumpor och underkläder, högen av olästa böcker, lästa deckare för förvaring i deckarhyllorna i sommarhuset, travar med olyssnade skivor, alla krukväxterna, lådor med leksaker och böcker avsedda för barnbarnen, serietidningar och seriealbum för förvaring i sommarhuset, tidskrifter vi spar på årgångsvis – väska efter väska och kartong efter kartong fylls inför transporten. Vi har inte bil (ja, inte ens körkort), så två gånger per år – en gång före påsk för transporten ut till sommarhuset, en gång på hösten för hemtransporten till lägenheten igen – beställer vi en stor skåpbil från Öregrunds taxi för den här säsongsflyttningen. Vi har båda hjärtfel, så i bilbeställningen ingår att chauffören hjälper oss med allt bagage, dels att bära ner alla våra kollin en halvtrappa och lasta dem i bilen, dels lasta ur bagaget ur bilen och bära in det i stugan i Öregrund. Det här kostar självfallet en nätt summa pengar, men eftersom vi normalt inte har kostnad för bil, tycker vi, att det är väl använda pengar när det verkligen behövs. I övrigt åker vi buss mellan Öregrund och Uppsala – vi har köpt pensionärsårskort, som gäller både i länstrafiken och i lokaltrafiken inne i Uppsala.

Vid det här laget har vi en del känningar i Öregrund, och efter att ha gjort konsultationer om snöläget ber vi en person, som mot betalning gör en del jobb åt oss hjärtsvaga och orkeslösa, att skotta fram grinden och sen göra gången upp till huset gångbar.

Allt det här fungerar som det ska, och också inne i huset är allt som det ska. Vi har inte varit här sen relativt tidigt förra hösten – vi flyttade in till stan, när Birgitta hade fått tid på Akademiska för en relativt omfattande hjärtoperation. Den ändade i en ganska lång konvalescens, och också jag åkte för övrigt in på Ackis för en ganska omfattande hjärt/lungkontroll, som slutade i ändrad medicinering och fler mediciner.

Vi har vid det här laget fått hygglig ordning på allting före påsk – i dag klättrade jag upp på stegen upp till vinden och tog emot de resväskor och kartonger, samtliga nu tomma, Birgitta räckte till mig.

Vi har varit till vårt kära Konsum här i Öregrund och handlat också. Personalen där är våra vänner, och de har genast kommit fram och hälsat oss välkomna och frågat hur vi mår, och vi har berättat. Det här är fortsatt Öregrunds bästa och mest framgångsrika livsmedelsbutik, och det har förstås med varuutbudet att göra – jag har redan köpt hem och serverat rökta laxfenor, och i dag kokade jag fisksoppa på öregrundstorsk – men framför allt tror jag att det har att göra med att personalen inte bara är kunnig utan också personligt trevlig.

11 kommentarer

 1. Välkomna ut i roslagsparadiset, även om snötäcket är ovanligt envist i år och vindarna har varit isande hela mars. Vad jag förstår kan det vara en konsekvens av den snabba avsmältningen av Arktis glaciärer. Det öppna havet absorberar ljuset, vilket påverkar jetströmmarna som i sin tur påverkar hur värmen/kylan breder ut sig på våra breddgrader. Det lär ska fortsätta hela april månad ut. Burr! Jag oroar mig för att insekter och småfåglar hinner dö av köld innan de har gjort sitt för det naturliga kretsloppet.

  Comment by anita l — 2013 03 28 11:43 #

 2. Till Anita Lindblad: Vilka nu orsakerna än är, känns det inte precis som om våren är på väg. Men jag ska masa mig ut en stund och skotta gång till tvättstugan/bastun.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 28 11:53 #

 3. Förutom det Enn berättade om vår packning packade jag alla handlingar som behövs för att sköta hushållets ekonomi i Öregrund – mycket att sortera och hålla ordning på. Och så packade jag min älskade slöjdutrustning – tyger, garner, broderier,skinn till skinnvantar, stickor, mönster och mönsterböcker.

  Comment by Birgitta Dahl — 2013 03 28 13:43 #

 4. Jag läste att du skrivit vid ett tillfälle att du tyckte att samhället skulle stötta dig och din fru ekonomiskt så att ni skulle kunna bo på ert landställe med mindre av egen ekonomisk insats.
  Är det verkligen din uppfattning?

  Comment by Joakim — 2013 03 28 14:44 #

 5. Till Joakim: Något sånt har jag verkligen inte skrivit. Det det här kan syfta på är en mer generell uppfattning, att gamla och sjukdomsdrabbade behöver olika former av samhällsstöd – formerna kan alltid diskuteras – för att i görligaste mån kunna fortsätta sina liv, vare sig nu dessa tillbringas i stan eller på landet.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 28 15:09 #

 6. En sak jag jag undrar;-hur gör Ni med posten? Det finns ju idag 2 ”postar” Bring å ”posten”.
  Tycker att det är väldigt tjorrvigt med den delen själv. Vi har nu passerat i tid en vecka i Ångermanlands skogar och planerar för ytterligare några till men dottern få fixa posten under tiden. Erfarenheten sedan några år då vi skulle ha eftersändning var bedrövlig, när jag efterlyste vår post sa man att det finns ingen sådan på Sollefteåadressen fast vi både har låda och PL nummer. Man tog sig då för pannan och ringde kompisen på Sollefteåposten som fick tillrättalägga egendomligheten. Sedan dess har vi aldrig vågat eftersända utan åker hem de 42 mil varje slut på månaden för att sköta räkningar.
  E-faktura fungerar inte heller tillfredsställande då man inte kan vara riktigt spontan i sina inköp över nätet. Det var bättre förr!!!!
  Ha det nu så kallt och vanskligt vädermässigt så länge så kommer Ni att uppleva en vår utan dess like. Det är värre att komma ut till en redan prunkande trädgård och hinna knappt se fägringen.
  Vi är som i en sorts igloo här uppe 25 grader varmt i solen och knappt plus mitt på dagen i skuggan, men njuta får man väl ändå nu när vargen gick förbi oss häromdagen på väg in livsfrågetecken……..mer ved in i spisen!!!

  Comment by Urban Sjölander — 2013 03 29 17:37 #

 7. Till Urban Sjölander: Vår eftersändning av post brukar funka, och vi ställer om tidningarna också – vi har köpt en stor, stående postlåda med sänkbar botten vid tillfällen då vi är borta en hel vecka. Den har lås också.

  Hustrun använder giro, och jag betalar mina ströräkningar när jag är inne i Uppsala och kan gå till Handelsbanken, där jag också tar ut kontanter för löpande behov.

  Det finns brevlåda utanför Coop Konsum, och inne i butiken finns också en postexpedition för de begränsade tjänster sådana i dag erbjuder.

  När vi en gång i världen byggde om huset, ursprungligen med vedspis som främsta värmekälla, var direktverkande el högsta mode och el förhållandevis billigt, så vi installerade elradiatorer, som fortfarande är i bruk. Det kostar skjortan numera, även om vi förstås bara har på nödvändig grundvärme, när vi själva inte är i huset, så vi har kompletterat med en luftvärmepump, som funkar si så där.

  Den ena av våra ursprungligen två vedspisar – vi har byggt ihop två små stugor – har vi ersatt med en öppen spis, som verkligen ger härlig värme när vi eldar i den. Men den är belägen ganska långt från vårt sovrum.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 29 18:12 #

 8. Hej Birgitta och Enn!

  Kul med era roliga Påskkort! Tacktack!
  Hoppas ni är krya och på Go.
  Vi far nu till fjälls, Stora Blåsjön. 90 mil, puh!

  GLAD LÅNGFREDAG
  Jonas & Inger

  Comment by Jonas Sima — 2013 03 29 21:03 #

 9. Till Jonas Sima: Hälsa Blåsjöbarnen!

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 29 22:00 #

 10. Jag har läst dig i ganska många år nu, och det blir mer vår när ni har flyttat ut till stugan. Vi har haft galet solsken och kalla nätter i två veckor, likaså idag, så jag har redan fått en frisk solbränna. Jag har redan plantor på gång, men idag ska jag ägna mig åt fina tomatfrön, pyttesmå röda och lite större ”svarta” (egentligen bruna. Jag önskar er god hälsa, mera värme och en prunkande trädgård i år.

  Comment by Ann Kristin — 2013 04 02 11:20 #

 11. Till Ann Kristin Sandlund: Än så är det långt till vårens grönska.

  Men framför allt Birgittas hälsa och ork är mycket bättre i år, så jag tror nog att det blir mer trädgårdsarbete i vårt liv i Öregrund.

  Comment by Enn Kokk — 2013 04 02 11:26 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^