Melodikrysset nummer 12 2013

23 mars 2013 11:42 | Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 11 kommentarer

Mycket filmmusik bjöd Anders Eldeman på i dagens melodikryss.

Den delen började ganska lätt med ”Kalle på Spången”, en film från 1939 där Edvard Persson hade huvudrollen. Persson var skåning, men titelmelodin hade som en av upphovsmännen Lasse Dahlquist, som ju hörde hemma på västkusten.

Jag har visserligen sett filmatiseringen av J R R Tolkiens ”Sagan om ringen”, men som så ofta har inte filmmusiken fäst sig i mitt musikminne. Så det tog en stund att komma på svaret, trots att jag hade fyra bokstäver av sex.

I mitt fall är det nog så att filmmusik, för att fästa sig i mitt minne, måste slå så att säga separat, spelas mycket. Så ”Aldrig på en söndag” med Melina Mercouri som förekom i Jules Dassins film med samma namn från 1960 känner jag lätt igen, vet också att miljön i filmen är Grekland. Mercouri var förresten också kulturminister i en socialistisk Pasok-regering.

Lite trist tycker jag det är att Anders Eldeman så pass ofta har upprepningar i sitt program.

Ett exempel i dag är ”Up Where We Belong” ur ”En officer och en gentleman”. Den har jag aldrig sett, men jag har ju lärt mig att känna igen melodin, eftersom Eldeman har spelat den flera gånger.

En artist som Eldeman spelar påfallande ofta är Tommy Nilsson. Annars är det väl inget fel på ”Öppna din dörr”.

Svårare för yngre lyssnarfe är det väl att känna igen Trio Me’ Bumba. Men 1968-1969 var deras ”Man ska leva för varandra” en landsplåga, länge på Svensktoppen.

Och sen var det då som vanligt några melodifestivalare.

Själv ger jag inte mycket för ”Skyline” med David Lindgren.

Snäppet bättre är ”Heartbreak Hotel” med Yohio.

Elton John lyssnar jag däremot gärna på, även om han har gjort bättre låtar än ”Sad”.

Men Lou Begas ”Mambo Number 5″ svängde det ordentligt om. Trots namnet är han från Tyskland.

I dag ska vi ha födelsedagsfest för två barnbarn, som fyller år ganska nära varann: Klara blir åtta och Ella ett. Jag har fullgjort mina morfars- respektive farfarsplikter och köpt presenter.

Dessutom har jag packat. I morgon ska Birgitta och jag åtminstone delvis flytta ut till sommarhuset i Öregrund. Men vi åker in till Uppsala varannan vecka för att ta hand om Kerstins barn Viggo och Klara före och efter skolan.

PS Som jag har fått påpekat för mig hade jag helt enkelt glömt bort att redovisa ett svar. Vi hörde Ebbe och Calle Jularbo i Ebbe Jularbos ”Vals i lekstugan” också.

Och så får ytterligarfe en läsarfråga mig att inse, att jag i dag har glömt redovisa ytterligare ett svar: Det Roland Cedermark spelade var ”Två solröda segel”, en stor hit i bland andra Sven Olof Sandbergs och Bertil Boos versioner. I original hette den här låten ”Red Sails In the Sunset”.

11 kommentarer

 1. Angående Elton John-låten så var det en remix signerad gruppen Pnau (2012) av hans fantastiska låt ”Curtains” från 1975. Resultatet blev minst sagt inte lika lyckat, om du frågar en Elton-fanatiker som mig.

  Comment by Patrik — 2013 03 23 11:51 #

 2. Hejsan Enn. Jag har skrivit till dig tidigare, och tackat för dina svar/kommentarer kring melodikrysset. Toppen! Har jag frågetecken som varken min mamma, syster, eller bröder klarar så brukar du räta ut dom. Men i dag stod ingenting i din text kring detta enda som vi alla var osäkra över; V1-musiken som associerar till ” kul miljö för barn”. Vi tror Lekstuga. Vd tror du?
  Med vänlig hälsning, Catharina Lindh

  Comment by Catharina Lindh — 2013 03 23 12:02 #

 3. Visst var det Vals i lekstugan Catharina. Jag hittade detta klipp:
  http://www.youtube.com/watch?v=RA-phrVE6qc

  Comment by Ann — 2013 03 23 12:29 #

 4. Till Catharina Lindh: Jo, visst var det ”Vals i lekstugan”, som Ann redan har skrivit. Också jag hade klarat det men helt enkelt glömt bort att redovisa svaret i mitt melodikrysskåseri.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 23 13:08 #

 5. Tack för allt, jag kan bara lite varje gång i melodikrysset, men vänder mig till dig, och det funkar jämt
  kram från en beundrare
  Agneta Hagström

  Comment by Agneta Hagström — 2013 03 23 14:08 #

 6. Undrar över dagens Melodikryss, ska det vara TVÅ blodröda segel…

  mvh

  Jerry Walter

  Comment by jerry walter — 2013 03 23 18:31 #

 7. Till Jerry Walter: Det Roland Cedermark spelade var ”Två solröda segel”, en stor hit i bland andra Sven Olof Sandbergs och Bertil Boos versioner. I original hette den här låten ”Red Sails In the Sunset”.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 23 18:41 #

 8. Jag håller med dig om melodifestivallåtarna i denna veckas kryss. Jag kanske är lite lokalpatriotisk, men visst är Heartbreak Hotel lite bättre!

  Utflyttningen till ert sommarhus känns som ett härligt vårtecken. Önskar er en härlig vår i Öregrund.

  Susanne i Sundsvall

  Comment by Susanne Norman — 2013 03 24 10:04 #

 9. Jag fick hålla på ett tag innan jag lyckades hitta Ringen-temat på webben. Det var ju inte huvudtemat vi hörde, utan ”The Prophecy” ur just ”The Fellowship of the Ring”, den första delen.

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2013 03 24 17:08 #

 10. Till Stefan H: Själv är jag som sagt usel på filmmusik – den funkar som känsloförstärkande ljudkuliss på mig, men den fastnar sällan i musikminnet.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 28 8:51 #

 11. Till Susanne Norman: I Sundsvall har ni väl ännu mer snö kvar så här en tidig påsk?

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 28 8:52 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^