En strålande konsertkväll

22 mars 2013 19:04 | Mat & dryck, Musik | 1 kommentar

Torsdagskvällens konsert med Uppsala kammarorkester i Konserthuset i Uppsala rubricerades i programmet ”Mendelsohns italienska” efter kvällens avslutande stycke ”Symfoni nummer 4 i A-dur” (1833) av Felix Mendelssohn (1809-1847).

Det är intressant musik, och den framfördes med stark känsla av orkestern, för dagen under ledning av Daniel Blendulf.

Ändå låg konsertens tyngdpunkt före pausen, då vi fick höra en glänsande version av Pjotr Tjajkovskijs (1840-1893) ”Rokokovariationer för violoncell och orkester” (1877). Den som med virtuos instrumenthantering framförde de här variationerna var cellisten Erik Wahlgren – när han var klar, ville publikens jubel aldrig ta slut.

I det inledande stycket, ”Dumbarton Oaks”, konsert i Ess-dur (1938) av Igor Stravinsky (1882-1971) spelade en lite mindre ensemble ur kammarorkestern. Det är en komposition i Bachs anda, mycket hörvärd även den.

En mycket lyckad konsertkväll!

* * *

Annas tåg från Stockholm var försenat, så Birgitta och jag bestämde oss för att även den här gången äta middag i Konserthusets restaurang och beställa mat, så att den kom in så snart Anna hade anlänt.

Den här gången valde vi att äta kalvytterfilé med palsternackspuré (god!), konfiterad smålök, morötter och syrad dillsås. Och så delade vi på en flaska rödvin.

1 kommentar

  1. I november 1971 skulle var jag bjuden på ett födelsekalas i Marielund utanför Uppsala. Jag hade ingen bil utan lånade av en kompis som hade köpt en begagnad Jaguar, direktimporterad från England. Den var alltså högerstyrd och instrumentbelysningen tändes separat, inte när strålkastarna tändes. Jag hade svårt att hitta knapparna till belysningen, men bilen var försedd med en bandspelare vilket var ovanligt på den tiden. Det låg några kassetter och jag tog en på måfå och satte i spelaren. Då kom plötsligt tonerna ur första satsen från Mendelsohn 4e symfoni ur högtalarna när jag satt där i mörkret någostans vid Gunsta. Symfonin startar med en enorm frenesi och det blev en fantastisk musikupplevelse. Jag har älskat den symfonin sedan dess och även upptäckt andra av Mendelsohns symfonier. Den skotska symfonin är en annan favorit. Den fanns på andra sidan på den LP jag köpte veckan efter med Cladio Abbado som dirigerar Londons symfoniorkester. Tyvärr missade jag dock konserten i UKK.

    Comment by Lars Jansson — 2013 03 23 15:30 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^