Bulgarisk oljeros / Kazanlik

10 juli 2006 12:15 | Trädgård | Kommentering avstängd

Bulgarisk oljeros (Rosa damascena trigentipetala ”Kazanlik”) är en sommarblommande damascenerros. Den blir 180 cm hög och är djuprosa.

Den är den viktigaste rosen för den bulgariska framställningen av rosenolja, av vilket man kan dra den helt korrekta slutsatsen, att blommorna är starkt doftande. Namnet Kazanlik kommer sig av att rosodlingen för rosenoljeframställningen är koncentrerad till dalen Kazanlik. Trigentipetala betyder trettio kronblad.

Sortens existens är belagd från 1850, men den är sannolikt mycket äldre. En inte helt orimlig teori är, att turkarna förde in den i Bulgarien, när man på 1600-talet anlade rosenodlingar där.

Den bulgariska oljerosen är påtagligt lik York and Lancaster men med framför allt en viktig skillnad: den är enfärgat rosa, medan blommorna på York and Lancaster är ömsom rosa, ömsom vita, ömsom tvåfärgade. Kazanlik har också något fler kronblad och är lite fluffigare i blomningen.

Vi har våra exemplar i en rabatt framför bastun. Rabatten var i början lite grund och ligger en del av dagen i skugga. (Vår trädgård finns i zon IV, men den bulgariska oljerosen går att odla upp till zon V.) Efter flera års rabattförbättring och vattning (bastutaket går en bit ut över rabatten) tog den sig så småningom bra. I år, i början av juli med dess starka värme, blommar den ymningt.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^