(S) framåt bland ryssarna i Tallinn

20 mars 2013 17:42 | Politik | Kommentering avstängd

Tallinn-tidningen Eesti Päevaleht (Estniska Dagbladet) har i dag, den 20 mars 2013, publicerat en artikel om opinionsläget i Estlands huvudstad Tallinn.

Detta är exceptionellt så till vida som att Keskerakond (Centerparteit) på grund av stöd från de många ryssar som bor i huvudstadens betongförorter där sedan gammalt har en unikt stark ställning – i Tallinn är Edgar Savisaar kung.

Eesti Päevaleht publicerar nu data om opinionsmätningar, gjorda i Tallinn av TNS Emor dels i juni, juli och augusti (ett genomsnitt) 2012, dels i december 2012 och januari och februari 2013 (också ett genomsnitt):

Keskerakond (Centerpartiet) 27 respektive 32 procent
Sotsiaaldemokraatlik erakond (Socialdemokratiska partiet): 20 respektive 22 procent
Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika): 16 respektive 21 procent
Reformierakond (Reformpartiet): 30 respektive 18 procent

Det här liknar gallupmätningarna för hela riket så tillvida att det nyliberala och skandalskakade Refoempartiet har gått starkt tillbaka också i huvudstaden.

Det nationalistiska, kristna och socialkonservativa IRLs uppgång är här lika väl som som i riket i övrigt en spegeleffekt av koalitionspartnerns (i regeringen) genomklappning.

Men på två andra punkter är Tallinn ett särfall.

Edgar Savisaars Centerparti är fortfarande störst i Tallinn – men märk att man för närvarande har egen majoritet i fullmäktige där. Uppgången runt årsskiftet torde ha att göra med att Keskerakond håller på att positionera sig inför kommande kommunval, med förslag om gratis kollektivtrafik och en del annat.

Också Socialdemokraterna har en uppåtgående trend i huvudstadsregionen. Savisaar och hans Centerparti har forfarande en mycket stark ställning bland de många ryssarna i Tallinn, men Socialdemokraterna ökar stadigt sin väljarandel, också bland ryssarna, och när det gäller kommunvalet kan de mycket väl komma att avgöra, vilket styre Tallinn ska ha härnäst.

I de kommunala valen har också de ryssar, som inte är estniska medborgare, rösträtt, men den i EPL publicerade opinionsmätningen redovisar inte hur de ryssar som bara har rösträtt i kommunvalet skulle rösta där. I vart fall inte fullständigt.

Om stödet för Keskerakond i Tallinn får vi dock veta, att de senaste opinionsmätningarna där tyder på att stödet, då inbegripet ryssar utan medborgarskap, ligger på 43 procent.

Men till de 22 procent (inklusive ryssar med medborgarskap) som i Tallinn i riksdagsval stöder Socialdemokraterna, kommer ytterlgare ett tiotal procent ryssar, som alltså har rösträtt i kommunval och där skulle rösta (S).

Har jag förstått den socialdemokratiska partiledningens intentioner rätt, tänker man inte i Tallinn gå i koalition med Centerpartiet.

Fast då är förstås problemet, att man i stället måste söka stöd hos de två stora borgerliga partierna.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^