Vi (1913-2013) fyller 100 – ros och lite ris

19 mars 2013 21:42 | Barnkultur, Mat & dryck, Media, Prosa & lyrik | 3 kommentarer

Den 20 mars för 100 år sen kom det allra första numret av kooperationens tidskrift Vi eller rättare sagt Konsumentbladet, som den hette i början.

I eller i närheten av lilla Juniskär, där jag växte upp under 1940- och 1950-talen, fanns det inget Konsum, och följaktligen dröjde det ett tag innan jag kom i kontakt med konsumentkooperationens Vi. Det skedde någon gång under läroverkstiden på 1950-talet – jag fick syn på tidningen i kiosken i busstationen i Sundsvall och köpte ett provexemplar. Under gymnasietiden köpte jag lösnummer av Vi regelbundet, och när jag i slutet av 1950-talet flyttade till Uppsala för studier, blev jag konsummedlem och fick hem Vi med posten.

Hade Vi inte övergått till att bli månadstidning, hade jag gärna skrivit att Vi är Sveriges bästa veckotidning.

Innehållsligt har det väl gått lite upp och ner genom åren, men när det gäller layout och bilder har tidningen i dag knappast någon konkurrent att tala om i sin genre. Fototraditionen har Vi för övrigt länge vårdat, under en period till och med i en bild-Vi- edition. Foton ur arkivet ger i det aktuella jubileumsnumret en bild av den reportagemässiga vidden och den konstnärliga kvalitén i det Vis fotografer genom åren har fångat i kameraögat.

På två punkter, båda belysta i jubileumsnumret, finns det dock anledning att påminna om att Vi, hur elegant den än är i dag, i vissa avseenden var bättre förr.

För det första har jag en känsla av att Vi, förr en frestare för oss som gillar mat, inte minst vällagad vardagsmat, var en oumbärlig källa för tips och recept. Riktigt så är det nog inte i dag.

För det andra – och det sörjer jag ännu mer – hittar man aldrig numera regelbundet några skönlitterära inslag i Vi.

De förnämliga skönlitterära inslagen – novellerna, lyriken, även följetonger för barn – var ju förr ett kännemärke för Vi, och det framgår också med all önskvärd tydlighet av den här jubileumskavalkaden. Då tänker jag ändå inte främst på det som är reportagebetonat, sådant som Lubbe Nordströms rapporter om Lort-Sverige eller Jan Fridegårds, Moa Martinsons och Ivar Lo-Johanssons texter om statarna. Men i den här tidningen publicerades också noveller, lyrik och berättelser för barn och ungdomar av till exempel Karin Boye, Nils Ferlin, Evert Taube, Astrid Lindgren, Lars Ahlin, Gunnar Ekelöf, Erik Lindegren, Werner Aspenström, Harry Martinson

Men för det skönlitterära finns i dag Vi läser, invänder någon kanske då.

Jaha, men var finns novellerna och dikterna i den?

3 kommentarer

 1. Tidningar har nog generellt blivit smalare. Ditt och dattidningar kan säkert nå många läsare men annonsörer vill helst ha läsare med tydliga intressen. I slutändan är det näringslivets makt över pressen som är grundproblemet. Der var till exempel inte läsarna som övergav Arbetet i Malmö utan annonsörerna. Om sossarna infört en hög reklamskatt på fyrtio eller femtiotalet, så pass hög att pressens främsta inkomstkälla varit tidningsköparna, hade vi haft en helt annan mångfalld. Både av tidningar, och i tidningarna. I stället för att ha börssidor, som genererar massa dyra annonser, skulle man förmodligen ha konsumentsidor som intresserar fler läsare.

  Comment by Pierre Gilly — 2013 03 20 8:01 #

 2. Till Pierre Gilly: Ägare till Vi är ju KF, som också äger Sveriges näst största förlagsgrupp, Norstedts/Rabén & Sjögren, och dessutom är störst inom bokhandeln med egenägda Akademibokhandeln och snart även majoriteten i Bokia.

  Förra numret av Vi innehöll en mycket bra och stort uppslagen intervju med P O Enquist, en av Norstedts (och även Sveriges) främsta författare – men varför får man inte också läsa smakprov på hans prosa i Vi?

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 20 10:35 #

 3. Hej Enn! Tidningen Vi fanns i barndomshemmet, Bagarmossen. Dag Lindberg som var reporter på tidningen, bodde också i Bagarmossen och skrev långa artiklar. Lars Westman kåserier (bakvagnen) och Unge har jag läst vid flera tillfällen. Jag har själv fått en artikel publicerad i Vi – handlar om Andrées ballongfärd från Göteborg till Gotland (www.guteinfo.com /minnen från fröjel). Jag ogillar att en del av artiklarna i Vi, vänder sig till en välbeställd medelklass.

  Comment by Rustan Rydman — 2013 03 22 20:18 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^