Coop-ägda Grådö mejeri breddar sortimentet

19 mars 2013 18:35 | Mat & dryck, Politik | 25 kommentarer

Påsknumret av Coops nydesignade medlemstidskrift Med Mera har just anlänt.

Av den frmgår bland annat att Coops inköp av Grådö mejeri i Dalarna är till glädje för inte minst barnfamiljernas plånböcker. Mjölken, som tillverkas i det egna mejeriet, är nämligen 50 öre billigare per liter.

Grådö är ett mejeri som Arla hotade att lägga ner, och just nu är det 28 kontrakterde bönder – inte så många, men med stora djurbesättningar – som levererar den mjölk som blir Coop-märkt, både ekologisk och vanlig. Mejeriet levererar också fil och grädde.

Ambitionen är att utvidga ytterligare. Nåsta steg blir att tillverka gräddfil och crème fraiche. Man kan gissa att mejeriet då kommer att behöva fler anställda än dagens 31, och att fler leverantörsgårdar då också kommer att anslutas.

Ett aber i början har varit att konsumenterna har vant sig vid Arlas skruvlock, men nu ser jag på en av de bilder som illustrear artikeln, att Coops mellanmjölksförpackning har fått skruvlock.

25 kommentarer

 1. Jag är rädd att det blir kortvarigt….

  Comment by Thomas — 2013 03 19 19:51 #

 2. Jag är jätteklen i nyporna och har svårt att öppna burkar med skruvlock. Är Coop:s mjölkförpackning lätt att öppna?

  Comment by waas — 2013 03 19 20:08 #

 3. Till Waas: Det vet jag inte – jag har än så länge bara sett den här förpackningen på bild. Men mjölkförpackningar utan skruvlock är ju faktisk ganska svåra att öppna.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 19 20:14 #

 4. Till Enn Kokk: Apropå mjölkprodukter så åt jag alldeles nyss en mycket god grekisk yoghurt, smaksatt med persika, av märket Valio. Kan rekommenderas.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 03 19 20:57 #

 5. Visserligen är jag en vän av kooperationen men jag försöker alltid välja lokalproducerade varor även om de är något dyrare. Av miljömässiga och lokalpatriotiska skäl. De lokala mejeriföreningarna utgör ju också ett slags bondekooperativ.

  Comment by Jan — 2013 03 19 23:39 #

 6. Jag häpnar lite grann över den exklusiva stilen i nya Mersmak-vilken grupp vänder man sig till egentligen? Internationellt inspirerade menyförslag, de familjer som besöks är skribenter och bankfolk,tidningen ger intryck av att vara producerad för stockholmseliten. Är det verkligen Coops målgrupp?

  Comment by Johan — 2013 03 20 2:04 #

 7. Till Jan: Jag förstår den aspekten, men i det här fallet har Coop räddat ett lokalt, av Arla nedläggningshotat mejeri. Och just Arlas mjölk kan ju också komma lite varstans ifrån.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 20 6:59 #

 8. Till Johan: Kanske berör du här, fast du inte tänkte på just det, det som kan vara ett av Coops problem: Coop försöker göra om inte alla så i alla fall väldigt många olikartade grupper till sina målgrupper.

  Konsums bas var ju ursprungligen den mindre bemedlade arbetarbefolkningen. I motsats till vad många okunniga påstår vänder man sig fortfarande till de många som inte har så gott om pengar genom att tillhandahålla sitt eget Coop-märkta sortiment och de ännu billigare Coop-extra-varorna. Satsningen på eget mejeri, med en prissättning som gynnar barnfamiljerna, är ett led i samma strategi.

  Men för att inte stöta bort dem som har vant sig vid att köpa kända privata märkesvaror, tillhandahåller man även dessa, fast då till ett lite högre pris än Coop-varorna. Jag misstänker att många av dem som hävdar att Coop är så dyrt, bland dem finns många tillfälliga kunder, jämför just vad de här märkesvarorna kostar på Coop respektive ICA.

  Det här plus särskilda kvalitetsanspråk från kundernas sida har då lockat Coop att lansera en egen kvalitetsmärkt och dyrare serie varor, som kallas Coop Prima. Jag köper själv Coop Prima apelsin- och äppeljuice, detta för att den både är mycket god och inte har tillsatt socker – jag är diabetiker – men jag kan ju också förstå att någon som är tillfällig kund i Coop och råkar köpa någon av de här juicerna sen säger att Coop är förbannat dyrt, detta trots att det finns juice där som mycket väl kan matcha prisnivån för juice på ICA.

  Slutligen finns då som mycket stor andel av Coops varusortiment de miljövänliga Änglamarks-varorna plus andra kravmärkta med mera varor. Det säger sig självt att till exempel livsmedel som framställs med speciella miljöhänsyn blir dyrare än varor framställda med det främsta målet att vara billiga.

  För oss som dagligen handlar i Coop är det här egentligen varken något konstigt eller något svårt.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 20 7:29 #

 9. Enn,
  jag delar din uppfattning om bredden i utbudet men mitt inlägg handlade inte om det: det handlade om det fokus på exklusiva råvaror, koncept och mässor som jag menar speglas i Nya Mersmak. Och tidningen, som också är ett led i Coops marknadsföring, går ut till alla kortinnehavare varav merparten torde ha andra konsumtionsvanor.

  Comment by Johan — 2013 03 20 8:16 #

 10. Jag hävdar fortfarande att flertalet av de familjer med mindre resurser inte köper sin matkasse i någon av Coops butikskoncept. Det gör de inte för att de är okunniga dumhuvuden utan för att matkassen är billigare på annat håll. Så enkelt är det! Vi får se om den nya ledningen kan vända skutan. Hoppas det, för att det behövs fler aktörer inte färre i den svenska livsmedelshandeln.

  Comment by Dan — 2013 03 20 8:58 #

 11. Till Johan: I senaste Mersmak finns i vart fall en artikel, om vilken jag delar din kritiska hållnin: kändisporträttet av deckarförfattarinnan Mari Jungstedt. Det är kemiskt rent från alla konsumanknytningar – det enda som nämns om butiksval är att hennes pappa brukade handla på Vivo. Hennes böcker utkommer heller inte på KF-ägda Norstedts.

  När det gäller matrecepten – många och av olika slag – tycker jag däremot du är för kategorisk

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 20 10:58 #

 12. Till Dan: Ordvalet ”okunniga dumhuvuden” är ditt, inte mitt. Men tycker du verkligen att det är en helt orimlig tanke att om någon, som vanligtvis handlar på ICA, i stället tillfälligtvis går in på Coop till exempel för att kompletteringshandla och då finner, att någon vara av något helt vanligt varumärke han/hon brukar köpa är dyrare där än på ICA, av detta drar slutsatsen att alling alltid är dyrare på Coop? Fastän det finns ett billigare alternativ, etiketterat Coop.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 20 11:16 #

 13. Enn, jag tror faktiskt det. Kunder som handlar hos fler kedjor än Coop Konsum konstaterar lätt, alla dagar i veckan, att de är dyrare. Nu jämför jag alltså Coop Konsum mot motsvarande butikskoncept. Inte Willys mot Coop Extra osv.

  Om jag får in på min Konsum för att kompletteringshandla till exempel mina frukostflingor, Multicheerios, så kostar de där 36,50. Däremot kostar de 27,50 på min närmaste Ica som motsvarar Coop Konsum. Detta är EN prisjämförelse bara.

  Handlar du i andra butiker än din Konsum, Enn?

  Comment by Dan — 2013 03 20 12:44 #

 14. Till Dan: Men vad du inte verkar förstå i mitt resonemang är att Coop Konsum försöker styra in kundernas val på egna varor. Följaktligen är det, som jag skrev, dessa som får ett bra pris.

  Frukostflingor/müsli är en vansklig varubransch för mig, eftersom jag är diabetiker, men just nu använder jag – med stor måtta – Coop Müsli, Bran flakes & frukt (63 % fullkorn). Jag råkade ha kittot kvar, och där ser jag att jag har betalat 24:90 för 700 gram.

  Jag handlar nästan alltid på Coop Konsum vid Torbjörnstorg eller på den större motsvarigheten i Öregrund. Också det är ett medvetet val.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 20 14:04 #

 15. Jodå, jag förstår hur du resonerar. Det är bara det att de andra livsmedelskedjorna gör likadant. Förutom märkesvaror har varje kedja sina egna produkter i olika kvalitéer och prislägen. Dessutom miljövänliga och ekologiska alternativ. I det avseendet är inte Coop numera unikt. Priset för att vara ”medveten”, lojal och trogen Coop är för högt. Däremot kanske ett större antal lönsamma större Coop Extra butiker ge bidrag till de mindre och mer lättillgängliga konsumbutikerna så att de slipper nedläggning. Hursom, ska det bli mycket intressant att följa hur den nya ledningen ska få Coop på fötter. Om alla kunder vore lika lojala som dig är det inga problem. :)

  Comment by Dan — 2013 03 20 17:50 #

 16. Det är inte min erfarenhet att Coop Konsum eller Coop Forum är dyrare än motsvarande Ica-butiker. Snarare något billigare. Det som framförallt påverkar matkassens pris är dock de val konsumenten gör i butiken. Alltså huruvida man utnyttjar de erbjudanden och extrapriser som alltid finns. Coop ger dessutom upp till 5 % kontant återbäring för medlemmar. Inte att förakta…

  Comment by Jan — 2013 03 20 23:11 #

 17. Själv är jag inte priskänslig. Jag handlar i den butik som är närmast och är fräschast. I Malmö där jag befinner mig nu blir det en ICA, hemma i Stockholm är det Konsum som gäller. Igår fick jag en bonuscheck från ICA på 25 kr, så Konsum är inte unik på den punkten heller förutom att de är dyrare. Då pratar jag inte i första hand inte om Coop Forum eller Coop Extra. Utan om just Coop Konsum. Det skulle vara mycket intressant att få höra ett exempel på någon vara som på Coop Konsum har ett billigare ordinarie pris än på Ica. Om inte Icabutiken heter Esplanad och ligger på Karlavägen i Stockholm så tvivlar jag starkt på att du hittar någon vara som är billigare.

  Comment by Dan — 2013 03 21 8:50 #

 18. Coop gör stora förluster, ICA stora vinster. Något fel är det uppenbarligen på ”Coop-andan”. Som jag ser det har man lämnat de gamla idealen för att nischa in sig på en ekologiskt medveten , prisokänslig storstadspublik som föredrar andra kedjor.

  Comment by Johan — 2013 03 21 11:54 #

 19. Man kan bara spekulera i varför Enn Kokk med så stor emfas slåss för Coop. Den rörelsen är lika död som papegojan i sketchen med John Cleese. Att hävda att Coop har konkurrenskraftiga priser är ett påstående som strider mot bättre vetande. Man kan tycka vad man vill om ICA-rörelsen, men den är billigare än kooperationens butiker i alla de prisjämförelser som gjorts. Dessutom är en enskild handlare mycket mer mån om sina kunder. Att alltid vilja erbjuda det kunderna efterfrågar. Man kan bara uppmana de som idag leder KF att gå tillbaka till de rötter som en gång vägledde den spirande konsumentkooperationen i Sverige. En butik jag uppskattar mycket är Cajsa Warg, så skulle Coop-butikerna se ut. Och CW-butikerna är ju avknoppningar från kooperationen.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 03 21 12:38 #

 20. Var inte så tvärsäker. I Öregrund där vi bor halva året är Coop Konsum den butik som drar kunder. Där finns både vänlig service och ett bra sortiment. Under en period slog Coop Konsum helt ut den lokala ICA-butiken – den senare gick i konkurs.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 21 13:29 #

 21. Det är så det fungerar i en marknadsekonomi. Olönsamma företag avvecklas på ett eller annat sätt. Det är därför som Coop-ledningen måste stänga ner alltfler olönsamma butiker eftersom det inte fungerar att gå 100-tals miljoner i förlust år efter år.

  Comment by Dan — 2013 03 21 13:45 #

 22. Coop:s grundläggande tanke var nog god, även om man idag lämnat den till viss del och det inte finns samma klasskänsla och sammanhållning inom klassen idag.

  Problemet med Coop, socialdemokratin och den reformistiska rörelsens övriga projekt är att det inte går att skapa socialistiska lösningar i ett kapitalistiskt system. Kapitalet sätter gränser och gör att socialdemokratiska lösningar bara kan nå till en viss gräns, men inte längre. Om vi vill ha solidaritet på allvar behöver vi visioner och idéer som sätter kapitalismens grundvalar i gungning. De finns tyvärr inte i någon större utsträckning inom dagens socialdemokratiska rörelse.

  Comment by Fredrik — 2013 03 21 14:18 #

 23. Nu har vi kommit väldigt långt från ämnet, som var ett Coop-ägt mejeri, som gör mjölken billigare.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 21 14:27 #

 24. Hej! Det är väl bra om man kan konkurrera med ARLA men ett stort problem är att varje dag läggs svenska mjölkgårdar ner pga den dåliga lönsamheten.´Avräkningspriset till bönderna är detsamma som för 20 år sen. Jag tror inte någon skulle jobba en sån lön idag! Idag importerar vi mat och jag tror inte det är bra varken för miljö eller djurskydd. Jag tror också att EU-stödet till jordbruket är felaktigt i grunden. Om man vill följa hur det är att driva en mjölkgård, ÅSÄNG MJÖLKGÅRD AB.

  Comment by Pelle — 2013 03 22 22:19 #

 25. Till Pelle: Kloka synpunkter! Coops insats i det här fallet består också i att ha räddat ett lokalt mejeri.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 22 22:26 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^