Gulliga grisar

19 mars 2013 14:42 | Barnkultur | 1 kommentar

Barbro Lindgren och Olof Landström är två av de riktigt stora inom svensk barnlitteratur, och när de förenar sina krafter blir de om möjligt ännu bättre. Ett exempel är bilderboken ”Nöff nöff Benny” (Rabén & Sjögren, 2007).

Barbro Lindgrens historia om två små grisar är till synes mycket enkel: Benny och hans lillebror går ut för att leka, och trots mammas förmaning går de förstås till pölen, där också andra smågrisar håller till med sina lekar. En dum gris knuffar i lillebror, som dock räddas av söta Klara. Benny älskar Klara, och när hans våta lillebror tröstas av henne, ser även han till att ramla i, bara för att också få komma i hennes famn.

Fast hur ska man nu kunna förklara de blöta kläderna för mamma, som ju hade förbjudit dem att gå till pölen?

Det löser sig: Efter diverse kringelikrokar i mörka skogen börjar det regna.

Barbro Lindgrens historia är väl berättad, och i Olof Landströms bildgestaltning blir den rent genial. Landströms bilder får en att stanna till extra länge bara för att se sig mätt på till exempel tröstbilden med Benny och lillebror i Klaras famn och de båda grisbrorsorna i skydd under en stor gran i skogen.

1 kommentar

  1. Väldigt bra bok/böcker. Min dotters favoritbok på kvällen tillsammans med Otis tröstar. Fast just nu verkar hon inte vilja sova, jag hör henne ropa inifrån sovrummet. Kanske läge att avlösa modern och en möjlighet för mig att läsa Nöff nöff…

    Comment by Erik — 2013 03 19 19:53 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^