Melodikrysset nummer 11 2013

16 mars 2013 12:13 | Film, Musik, Teater, Ur dagboken | 9 kommentarer

I dag tyckte jag det fanns flera knepigheter i Melodikrysset.

Eftersom jag aldrig ser på TV-såpor, kände jag förstås, i motsats till många andra, inte igen signaturmelodin till ”Skärgårdsdoktorn”, men till slut hamnade jag med hjälp av ledbokstäverna på den här serien eller rättare sagt på den miljö den utspelas i, skärgården.

”Skärgårdsdoktorn” känner jag åtminstone till, men ett par av artisterna i dagens kryss var totalt okända för mig.

En av dessa är den amerikansak sångerskan Gwen Stefani. Hennes namn klarade jag genom att gissa mig fram till förnamnet och sen googla på det plus ”Sound of Music”, som jag hörde sampling ur. På så sätt kom jag fram till att låten vi hörde var ”Wind It Up”.

Katrina and the Wawes hade jag hittills heller aldrig hört talas om, och na-na-na-raddan ledde mig till en början helt fel. Men sen fick vi ju låttiteln, ”Sun Street”.

En dos melodifestival skulle vi förstås som vanligt ha.

Den delen började mycket lätt, med Malena Ernman och vinnarlåten 2009, ”La Voix”. Skönt med vinnarmelodier, som i motsats till årets går att komma ihåg.

En melodi som fastnar i musikminnet är också Jan Johansens ”Se på mig” från 1995.

”Gosa” mindes jag, mest för att den förekom i årets melodifestival, men namnet på den som framförde låten – Mary N’diaye – hade jag redan glömt, så även här fick jag googla.

Jag framhärdar i att schlager, för att få kallas schlager, omedelbart ska fästa sig i musikminnet. Ett par utmärkta exempel förekom i dagens kryss:

Den som en gång har hört Lill-Babs sjunga ”Gröna granna sköna sanna sommar” glömmer den aldrig. Det är förresten inget fel på Nat King Coles original, ”Those Lazy Hazy Crazy Days of Summer”, heller.

Utländskt original, ”Mockin’ Bird Hill”, har också Alica Babs’ succé från 1949, ”Adress Rosenhill”. Fast lika berömd här i Sverige blev väl Povel Ramels parodi på den, ”Småfoglarne”.

Småfåglarna hörs också i trädgården, i dag illustrerat av Dana Dragomir i ”I en klosterträdgård”.

Två filmmelodier fanns det i dagens kryss.

Gamla stan besjöngs i ”Flickorna från Gamla stan” från 1934.

Och så fick vi höra ”As Time Goes By” ur filmklassikern ”Casablanca” med Humphrey Bogart och Ingrid Bergman (som Ilsa Lund) i de båda huvudrollerna.

Till slut återstår då två scenmusikstycken att redovisa.

”Jag är ute när gumman min är inne” är en lätt bedagad text av Ernst Rolf och Gösta Stevens, dock som vanligt med en catchy melodi av Jules Sylvain.

Modernare låter då ”Another Opening, Another Show” ur ”Kiss Me Kate” från 1948. Musiken är av den mästerlige Cole Porter.

9 kommentarer

 1. Alltid intressant att läsa dina kommentarer efter Melodikrysset. Stort TACK!
  Även jag trodde Ingrid B heter Ilse i filmen men det ska vara Ilsa Lund…
  F ö har Katrina and the Waves deltagit i Eurovisionsschlagern 1997 med Love shine a light.

  Comment by Per Wärmegård — 2013 03 16 12:22 #

 2. Håller med om att det var lite knepigt idag. Vi kunde varken Mary, Gwen eller Ilsa så vi tackar för hjälpen :)

  Comment by Maggan — 2013 03 16 12:32 #

 3. Till Per Wärmegård: Tack för påpekandet – jag har genast rättat. Fast det kufiska är att jag i min kladd har skrivit rätt, Ilsa Lund, men sen – kanske förledd av att Ilse låter mycket naturligare, ändå råkade skriva e i stället för a.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 16 12:33 #

 4. Det var som sagt klurigt idag. Och idag kändes det lite konstigt att lösa krysset då vi klev upp 04.30 för att skjutsa svärmor till Arlanda för sin Amerika/Mexicovistelse (hon hälsar ofta på sina vänner där på våren och för att lätta kylans grepp börjar hon med en Florida tripp först) och sedan till Stockholm med sonens bohag som han haft i vår källare. Känner ni igen er kanske, det där med att härbärgera barnens ägodelar mellan flyttar…. så Eldemans Melodikryss kändes som man löste på eftermiddan fast det var 10 på morron.

  Comment by Urban Sjölander — 2013 03 16 12:39 #

 5. Jag har för mig att Povel skrev småfoglarne.
  Vänliga hälsningar

  Comment by Kjell Thörnqvist — 2013 03 16 13:08 #

 6. Till Urban Sjölander: Jo, det här med barnens bohag är väl något som berör de flesta familjer.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 16 13:20 #

 7. Till Kjell Thörnqvist: Gamla män bör aldrig lita till sitt bräckliga minne. Jo, Povel Ramels version ahdnlade om småfoglarne. Jag har rättat.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 16 13:22 #

 8. Se på mig med Jan Johansen är från Melodifestivalen 1995.
  Vänliga hälsningar

  Comment by Hans — 2013 03 16 13:36 #

 9. Till Hans. Det hade jag också skrivit i min kladd, men tydligen blev det fel när jag skrev in svaren på bloggen. Tack för påpekandet – jag har korrigerat nu.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 16 14:13 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^