Socialdemokraterna näst störst i estniska parlamentet utan mellanliggande val

14 mars 2013 12:56 | Politik | Kommentering avstängd

Efter förra riksdagsvalet har det gått stadigt uppåt för de estniska Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik erakond. I opinionsmätningarna har de kappats med det lätt vänsterpopulistiska mittenpartiet Keskerakond (Centerpartiet), först om att vara parti nummer två i storlek, numera – efter det nyliberala regeringspartiet Reformierakonds (Reformpartiets) krasch – parti nummer ett.

Till de estniska Socialdemokraternas styrka hör att de, i motsats till Centerpartiet, är ett väl sammanhållet parti. Keskerakond styrs med järnhård hand av den lite maffiabossliknande Edgar Savisaar, och detta har bland annat lett till att för något år sedan fem medlemmar av partiets grupp i Riigikogu (Riksdagen) lämnade Centerpartiet och bildade en grupp av formellt partilösa – den här gruppen antog efter en tid namnet Demokraadid (Demokraterna), men i Riigikogu betraktas de fortfarande formellt som partilösa.

Somliga hade nog trott att de här avhoppade centerpartisterna skulle ansluta sig till Socialdemokraterna, detta inte minst eftersom SDEs partiledare Sven Mikser också är en avhoppad centerpartist.

Men den här fusionen uteblev alltså, och de avhoppade centerpartisterna bildade en egen riksdagsfraktion. Till detta kan man hitta flera förklaringar. Edgar Savisaars och Centerpartiets strategi har hela tiden varit att förhindra, att Socialdemokraterna skulle bli den ledande vänsterkraften i estnisk politik, och de fem ledamöter som hoppade av Centerpartiet kan mycket väl själva ha deltagit i buskpropagandan mot (S), och då är det kanske inte så lätt att gå direkt över till just detta parti.

Till att börja med hade gruppen som lämnade Centerpartiet nog också hopp om att deras revolt mot Savisaar skulle utlösa en bred revolt inom stora delar av deras gamla parti och att de skulle kunna återvända dit efter att ha bidragit till att välta Savisaar.

När detta inte lyckades, försökte de etablera ett nytt mittenparti, Demokraterna, men det verkar inte ha funnits marknad för något sådant – Demokraterna syns heller inte i de estniska gallupmätningarna.

Under tiden har de estniska socialdemokraterna tagit det varligt med de här utbrytarna, allt oftare också lyckats samarbeta med dem i parlamentet. Och den här linjen verkar nu ha gett resultat.

I ett gemensamt uttalande den 14 mars, undertecknat av Socialdemokraternas partiledare Sven Mikser och Demokraternas ledare Rainer Vakra, deklarerar de båda parlamentsfraktionerna nu, att de i fortsättningen ska uppträda som gemensam grupp i riigikogu.

Det här beslutet åföljs också av en gemensam politisk deklaration, som faktiskt inte bygger på luftiga principer utan på löften om att göra allt för att skapa fler jobb och för att inga barn ska behöva gå hungriga till sängs, klassik socialdemokratisk politik skulle jag vilja säga.

Än så länge handlar det här inte om att Demokraterna upplöser sitt eget organisationsembryo och går in i socialdemokratiska partiet, men det borde rimligen bli nästa steg, särskilt om det här leder till att Socialdemokraterna ytterligare går upp i opinionsundersökningarna.

Några frågetecken återstår också att räta ut. Till den grupp som lämnade Centerpartiet hörde också partiets båda ledamöter i EU-parlamentet, bland dem Edgar Savisaars före detta hustru Vilja Savisaar. Kommer de nu också att ansluta sig till socialistgruppen i Bryssel?

Två av de fem avhoppade centerpartisterna i Riigikogu är ryssar. Kan deras närmande till socialdemokratin ytterligare bidra till att erodera Savisaars och Centerpartietrs järnhårda grepp om de ryskspråkiga väljarna i Tallinn och nordöstra Estland?

Hur som helst ökar det nära samarbetet i riksdagen socialdemokratins slagkraft. Socialdemokraterna har 19 platser i riigikogu, och nu tillkommer alltså Demokraternas 5. Sammantaget blir det här, med sammanlagt 24 ledamöter, en större grupp än Centerparteits – till dess partigrupp hör 21 ledamöter.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^