Livsstilsmagazin om planekonomi

11 mars 2013 16:30 | Media, Politik, Serier | 3 kommentarer

Galago kallar sig numera för Sveriges enda livsstilsmagazin om planekonmi, och vänsterkroken är det inget fel på; jag citerar ur en dödsannons med en fyrklöver i stället för ett kors överst:

Centerpartiet
(född Bondeförbundet)

* I deember 1910
+ I februari 2011

har idag insomnat efter en
tids idédebatt. Centerpartiet
efterlämnar sig tiotusentals
otydliga politiker.

Annie Lööf förekommer även i Henrik BomandersTillfällig lösning”, en serie om hur det är att jobba på ett bemanningsföretag. Det här är en serie som jag i hög grad sympatiserar med, politiskt vill säga – men den lider, som så många andra serier i dagens Galago, av att mer vara ett illustrerat debattinlägg än en serie.

Serier har, när de är som bäst, genrens speciella balans mellan bilder och ord, i det senare fallet bara nödvändiga sådana, och handlingen bör helst ha en tydlig slutpoäng.

Och serierna i Galago bryter nästan generellt mot det här.

Den ganska rutinerade Malin Billers ”Mönster” är en självanalys, mest i ord (med lite illustrationer, ofta av ansiktsuttryck, till).

Karolina BångsBestäm din egen ålder” är ett illustrerat debattinlägg.

Intressantare gestaltad är Pontus LundkvistsUtanförskapet”, och jag gillar också dess påhopp på Fredrik Reinfeldt, men jag tycker faktiskt att det väl fantasifulla groteskeriet i den här serien förtar effekten.

Då gillar jag, som serie, bättre Daniela Wilks’ episka ”Pappan som sparade för mycket

Annat i det här numret av Galago (nummer 1 2013) lever främst genom sitt konstnärliga uttryck.

Lisa EwaldsHej tjejor” består av en serie cartoons snarare än serier, montage lite i Jan Stenmarks anda, men egensinnigare.

Anna EhrlemarksÖverflöd” bestrår bara av uttrycksfulla svart-vita bilder utan ord.

Och så medvekar en av de gamla galagomästarna, John Andersson, med ”Loire Chablis 3”, som kunde ingå i kursplanerna både för blivande psykoanalytiker och blivande konsthistoriker.

* * *

Det är ju utmärkt att Galago finns som kanal för annorlunda serier, också politiska serier, även om man där också hittar en hel del som inte riktigt håller måttet.

Till exempel Sara Granér, som medverkar i det här numret, har ju hittat vägen från Galago till en mycket stor tidning, Aftonbladet – men det är på Aftonbladets kultursidor, inte tidningens seriesida, hennes ganska textberoende samtidskommentarer går.

Tendensen i dagspressen i dag är ju att antalet publicerade serier blir färre och färre.

När publicerade Galago sist comic strips av någon ny serieskapare, som den här vägen kunde bli upptäckt av någon av de stora drakarna? När såg man i Galago sist en ny och originell svensk äventyrsserie, lämplig att också publicera som fortsättningsserie i lite större format i någon söndagstidning?

3 kommentarer

 1. Hej ENN Kokk
  Socialdemokraterna vill att alla ska bli akademiker i sossarnas skolpolitik. Har ni inget lärt alla vill inte bli akademiker det sossarna nu gör är att skapa ett A-lag dom som lyckas bli akademiker och ett B-lag som inte lyckas bli akademiker som hamnar i ett utanförskap tack vare att sossarna inte satsar på yrkesutbildning för de som inte klarade sossarnas flumskola. Skatt på jobb är skadlig om den är för hög för inkomsttagarna som tjänar 60 tusen och mer ska betala högre skatt än låg och medelinkomsttagarna så det innebär att det ska inte löna sig att jobba om dom är höginkomsttagare i Sverige om Socialdemokraterna vinner riksdagsvalet 2014. Forskning säger att det tar tid innan resultaten blir bra i skolan med den nya skolpolitiken med lärarlegitimation och betyg tidigare i skolan osv så då är det märkligt att sossarna kritiserar den nya skolpolitiken att resultaten har blivit sämre i den svenska skolan ni i sossarna lyssnar inte på forskningen säger det tar tid innan vi ser att skolresultaten blir bättre med den nya skolpolitiken. Centerpartiet har haft rätt i hundra år när det gäller frihandel och marknasekonomi med fri företag utan att ha tullskatt på utländska produkter och vidare sossarna vill ha tullskatt på textiler för att bevara den svenska textilbranschen i första majtåg i protest mot andra länders export till Sverige när det gäller textiler för några år sedan. Så socialismen har haft fel i hundar år när ni förespråkar reglerade arbetsmarknader och tullskatt på utländska produkter har skapat fattigdom i de länderna som inte få exportera produkter till Sverige och se på Nya Zeeland som ha avreglerade arbetsmarknad och hade 2005 en arbetslöshet på 3,6 procent och Sverige hade samma år högre arbetslöshet och 50 procent av BNP jämfört med 36 procent av BNP i Nya Zeeland av den sammanlagda skattenivån så där ser du lägre skatt högre tillväxt och lägre arbetslöshet och högre skatt lägre tillväxt och högre arbetslöshet. Om Gud vill så kommer Centerpariet över 4 procent spärren lika så Kristdemokraterna och Socialdemokraterna gör ett dåligt riksdagsval 2014 och Vänsterpartiet också gör ett dåligt riksdagsval 2014 och likaså Miljöpartiet gör ett dåligt riksdasval 2014 och Alliansen vinner riksdagsvalet 2014. Socialismen lika med fattigdom och liberalismen lika med välstånd med avreglerad arbetsmarknad och avvecklad värnkatt och sänkt marginalsatt gör Sverige till ett rikare land med frihandel med andra länder. Är tacksam för svar är du snäll?

  Comment by Åke karlsson — 2013 03 17 11:44 #

 2. Till Åke Karlsson: För egen del har jag ingen kolartro på att skolgång och ännu mer skolgång löser alla barns och ungdomars problem.

  Men jag har en annan invändning mot det här inlägget: det kommenterar inte något jag själv har skrivit. Märk att den text du har fäst din kommentar vid handlar om senaste numret av serietidningen Galago, och att eventuella kommentarer då måste handla om just det och inte något helt annat.

  I fortsättningen kommer jag att radera inlägg som inte har något klart samband med vad jag själv har skrivit. Någon allmän insändaravdelning finns inte på den här bloggen!

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 17 12:56 #

 3. Hej Enn! I förrgår tillkännagav Johannes Klenell på twitter den glada nyheten att Galago skall återutge Ratte med början till våren.Jag hoppas att man då tar kontakt med dig så du får förmedla din historia om hur du blev seriefiguren Uno Smock till en vidare publik!

  Comment by Karl-Erik Lindkvist — 2013 09 04 8:21 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^