Carl-Adam Nycop igen

9 juli 2006 10:26 | I skottgluggen, Media, Politik | 2 kommentarer

Jag skrev här om dagen en nekrolog över Carl-Adam Nycop.

I dagens Svenska Dagbladet gör presshistorikern med mera Mats Ekdahl detsamma. Det är en kunnig och erkännande genomgång av Nycops tidningsmannagärning.

Bildtexten, som jag antar att Ekdahl inte är skyldig till, lyder:

”Carl-Adam Nycop med kulturminister Leif Pagrotsky på den senaste s-kongressen där de tittar på bilder från 1973 då Olof Palme besökte Malmö. Fotouppdraget var för tidningen Se.”

Skulle alltså Carl-Adam Nycop ha plåtat socialdemokraternas valupptakt för tidningen Se? Tekniskt skulle det ha varit möjligt; 1973 var bildtidningen Se, som Nycop skapade, ännu inte nedlagd, och det låter ju som en kul idé.

Om det vet jag ingenting, men jag vet desto mer om det som bilden som bildtexten hör till faktiskt föreställer: Carl-Adam Nycop står och talar i en mikrofon. I bakgrunden syns en jättestor skylt med loggan med säkerhetsnålen för Motståndsrörelsen mot borgerlig regering, vars ordförande Nycop var. Han var, tillsammans med Olof Palme, i själva verket en av de huvudagerande på socialdemokraternas valupptakt i Malmö 1973.

Det kunde Svenska Dagbladet gärna också påminna om!

2 kommentarer

  1. På Aftonbladet – http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,854385,00.html – kan man läsa att även Jacob Branting har avlidit.

    Comment by Fredrik Jansson — 2006 07 10 15:34 #

  2. Jag satt just och sorterade information om Jacob, när jag läste ditt meddelande. Jag ska skriva ett ”Last chorus” om honom också. Ett problem jag har är att jag har hans diktsamlingar och övriga böcker (titlar och utgivningsår), ur vilka jag gärna hade velat citera, och även min ”Joe Hills sånger”, där han stod för många fina översättningar, hemma i lägenheten i Uppsala. Jag får nog skriva och fylla på med mer sen.

    Comment by Enn Kokk — 2006 07 10 15:46 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^