Barnens brevlåda, nu i TV

10 mars 2013 15:13 | Media, Musik | 6 kommentarer

På lördagsmorgnarna brukar jag lyssna dels på Ring så spelar vi, dels på Melodikrysset, så då står alltid P4 på. Mellan dem ligger ett halvtimmeslångt program, Junior i P4, som jag följaktligen också, om än inte avsiktligt, lyssnar på. I programmet medverkar ett gäng tolvåringar som reportrar.

Så här i melodifestivaltider har det varit intressant att notera, vilka artister man har intervjuat och vilken musik som har spelats i det här programmet.

Naturligtvis är det inte bara barn som har röstat i Melodifestivlens olika deltävlingar och i finalen, men resultatet vittnar om att många av de mer vuxna röstande mer har fångats av scenshowen än av musiken.

För mig är det närmast obegripligt att ”You” med Robert Stjernberg kunde vinna tävlingen – men han är ju känd från Idol.

Tvåan, Yohio, med sin androgyna framtoning kittlade väl kanske föräldrarna till barnen i TV-sofforna lite mera, men jag är inte övertygad om att det har med musik att göra. ”Heartbreak Hotel” var väl inte helt oäven, men var det den – alltså låten – som kom tvåa?

Ulrik Munther, den här gången med ”Tell the World I’m Here”, känns däremot fortfarande som en barnstjärna, även om han nu har blivit något år äldre.

Och Anton Ewald, fyra med ”Begging”, är bara ytterligare ett år äldre.

Louise Hoffsten, som blev femma med ”Only the Dead Fish Follow the Stream”, gjorde för all del inte någon av sina bästa låtar i den här tävlingen, men jag är glad för att det finns en och annan av de tävlande som inte bara följer med strömmen.

Också Sean Banan, som kom sexa med ”Copacabanana” apade sig, men hans tävlingsbidrag har åtminstone en melodi, som fäster sig i minnet.

RavaillaczTommy Körberg, Claes Malmbeg, Johan Rabaeus och Mats Ronander – bidrag ”En riktig jävla schlager” var det enda på svenska och dess ironiska innehåll hade därför säkert svårt för att gå hem hos den internationella delen av juryn – men hur många svenskar uppfattar och uppskattar ironi? Själv tyckte jag det var kul med en lite avvikande låt och även med Claes Malmbergs verbala släng mot borgarna. Och sist kom Ravaillacz förstås i finalen.

6 kommentarer

 1. Till Enn Kokk: När Melodifestivalen började bytte jag kanal till SVT24 och såg Minnenas television och det utmärkta programmet med Eric Ericson och OD i en inspelning från 1985 vid Musik vid Siljan med gästartisterna operasångaren Ingvar Wixell och den då svårt sjukdomsmärkte Tage Danielsson. Jag gjorde dock ett kort inhopp i festivalen när Tommy Körberg sjöng, mest för att kolla hans dagsform med tanke på att jag i annat sammanhang skall se honom på Intiman, och dagsformen var onekligen god. Att han, tillsammans med sina vänner, kom sist i finalen säger inget om honom utan, tror jag, mer om de som deltog i röstningen.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 03 10 17:43 #

 2. Till Bengt Eliasson: Även jag har sett det här OD-programmet, fast tidigare. Det har ju reppriserats med anledning av Eric Ericsons död.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 10 17:57 #

 3. Är det inte lite konstigt att den låt som ”svenska folket” röstade på som 1:a (Heartbreak Hotel) kunde bli bortröstad av utländska juryer?
  Får ”vi” inte ens själva bestämma vad vi deltar med numera?
  För min del har ”tävlingen” helt spårat ur. Jag kollade ”från sidan”, mest för att se hur det gick för gubbarna, och deras låt var den enda jag kunde minnas något av efteråt…

  Comment by Gunnar Bergquist — 2013 03 10 19:53 #

 4. Till Gunnar Bergqvist: Det bärande elementet i en schlager är ju just det här du refererar till, att man ska minnas den efteråt. Och jag kan slå vad om att de låtar som nu kom i topp inte är skapta så att ens flertalet av dem som röstade på dem skulle kunna sjunga dem.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 10 22:21 #

 5. Fyndig (och relevant) rubrik! :-)

  Comment by anita l — 2013 03 10 22:21 #

 6. Kvaliteten på årets bidrag var ovanligt låg, tycker jag. Den vinnande låten hade varken en bra låt, en häftig scenshow eller en bra sångare.
  Vi slipper i alla fall arrangera Eurovision-finalen nästa år.

  Comment by Dan — 2013 03 11 17:17 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^