Visit på bokrean

7 mars 2013 14:54 | Barnkultur, Deckare, Film, Politik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 20 kommentarer

Vi har redan så många böcker att fler är svåra att härbärgera, men bokrean lockar som alltid. Så tidigare i veckan gjorde jag en räd på Akademibokhandeln/Lundeq och fyllde en jättelik axelväska med böcker. Dess förinnan hade personalen, som känner mig, ilat fram med en vagn åt mig att stapla alla böckerna på.

Ändå köper jag inte så mycket åt mig själv numera – jag har till exempel undan för undan byggt upp ett rätt så omfattande klassikerbibliotek, och både Birgitta och jag köper kontinuerligt intressanta nya böcker, bland annat till varandras födelsedagar och i julklapp. Vi är en ständigt läsande familj.

Men några nytillskott blev det ändå: Roberto BolañosAmulett”, Horace EngdahlsCigaretten efteråt”, Göran GreidersDet måste finnas en väg ut ur det här samhället”, Isabel AllendesZarités frihet” och så ytterlgiare en Michael Connelly-deckare.

Akademibokhandeln/Lundeq har en filmavdelning också, så jag fyllde på även förrådet av DVD-filmer: Kristina Lindströms och Maud Nycanders färska ”Palme”, Woody AllensFörälskad i Rom” och Robert Weides Woody Allen-dokumentär ”Manhattan, Movies & Me”, Stanley KubricksClassic Collection” (”Ärans väg”, ”Spelet är förlorat” och ”Killer’s Kiss”). David och Stéphanie Foenkinos‘ ”Nathalie” och så en film jag har blivit tipsad om av en bloggbekant, Michel Hazanavicius‘ – efternamnet skvallrar om litauiskt påbrå – stumfilmscover ”The Artist”.

Klara har snart födelsedag, så till henne köpte jag Sven NordqvistsMinus och stora världen” om ”Mumins mystiska pysselbok”.

Och då måste ju brorsan Viggo få något också, så till honom köpte jag Dan HöjersSpökhistorier” med medföljande CD-skiva plus Bertil Almqvists klassiker ”Barna Hedenhös i världsrymden”.

Men den jag köpte allra mest åt är lilla Ella, som ju fyller ett år om ett tag. Hon kommer naturligtvis inte att kunna läsa på länge än, men det kommer inte att dröja så länge till dess att hon kommer att vilja få småbarnsböcker lästa för sig. Och så är hon det av barnbarnen, som ännu inte har något eget bokförråd att tala om, och jag hör, som ni förstår, till dem som anser att barn ska växa upp bland böcker.

Och nu råkade det vara så att det på årets bokrea till ganska humant pris fanns att köpa en mängd klassiker i nytryck, böcker som borde finnas i varje barnkammare Så jag köpte inte bara bild/visboken ”Lille Katt” av Astrid Lindgren utan också några Lindgren-klassiker som hon kommer att ha glädje av när hon blir lite större: ”Ingen rövare finns i skogen”, ”Emil och Ida i Lönneberga” och ”Madicken och Lisabet på Junibacken”. Lennart HellsingsSumma summarum” och ”Bananbok”, Inger och Lasse SandbergsVar är lilla Annas hund?”, Åke LöfgrensHistorien om någon”, Alf PrøysensGöta Petter, sa teskedsgumman” och Barbro LindgrensNöff nöff Benny” är också självklara i en välutrustad barnkammare. Och ur senare års barnboksutgivning plockade jag ut Pija LindenbaumsGittan och älgbrorsorna” och Catarina KruusvalsEllens bok” samt även Lena Anderssons visbok med bilder ”Lilla Kotten sjunger”.

Det här blev tungt, men böcker är något jag gärna bär.

20 kommentarer

 1. Jag tänkte på det, du som inhandlar och har inhandlat många böcker genom åren. Vad tycker du om papperskvalitén i böckerna numera?

  Tog fram en Månpocket, som legat och väntat på läsning, häromdagen vilken jag köpte för några år sedan. Bladen var gula, pappret skört likaså limningen.

  På grund av ambulerande liv så ger jag bort böckerna efter läsning så jag har inte mycket att jämföra med som du.

  Comment by Dan — 2013 03 07 18:52 #

 2. Tänk vad en ”rätt blygsam pension” kan räcka långt. Pensionärerna får onekligen mycket för pengarna.

  Comment by Benjamin — 2013 03 07 21:37 #

 3. Till Benjamin: Det jag har skrivit i pensionsfrågan är att varken jag eller min hustru hör till gruppen som uppbär dubbla pensioner.

  Min pension är hygglig men jag använder den också förtåndigt. Vår familj har till exempel aldrig haft bil. Det bidrar till att man har råd att gå på bokrea.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 07 22:21 #

 4. Till Dan: Den är varierande. Också jag har råkat ut för böcker som beter sig som den du beskriver.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 07 22:22 #

 5. Gratulerar Enn till ett bra val av DVD-box ”Ärans väg” tillhör ju tillsammans med Lewis Milestons
  filmatisering av ”På västfronten intet nytt” dom
  bästa anti-krigsfilmer som gjorts.
  ”Ärans väg” har en litterär förlaga ”På ärans fält / till svenska av Erik Frisk” av Humphrey Cobb: Paths of glory. (originaltitel) Stockholm : Geber, 1935. 1? utlåningsbart ex finns här http://libris.kb.se/bib/1352765.
  Även ”Spelet är förlorat” har en litterär förlaga
  Lionel White (novel ”Clean Break”).

  Folkbildaren

  Comment by Tommy Sjöberg — 2013 03 08 15:50 #

 6. Jag såg tidigare i kväll det intressanta programmet om författaren Birgitta Stenberg, en uppenbarligen genom livet orolig själ. Undrar om hon finns representerad på bokrean?

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 03 08 21:57 #

 7. Till Bengt Eliasson: Nej, jag tror inte hon har någon bok med på årets bokreza.

  Jag läste henne långt innan hon slog igenom som författare. När hon var mycket ung, skrev hon på kultursidorna i den syndikalistiska tidningen Arbetaren, som jag jag då läste. På den tiden hade hon signaturen BAST.

  TV-programmet missde jag. Jag har varit på begravning i Skövde. Jag kommer att skriva om det också.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 08 22:21 #

 8. Till Tommy Sjöberg: Filmerna kommer jag att skriva om allt efter som jag ser ser dem.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 08 22:24 #

 9. Vi har varit på begravning i Skänninge.

  Comment by Birgitta Dahl — 2013 03 08 22:29 #

 10. Ursäkta min geografiska förvirring så här sent på kvällen. Jag kommer att skriva korrekt om den här begrvningen senare.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 08 22:37 #

 11. Till Enn Kokk: Det var synd att hon inte finns på bokrean. Hon har ju en, milt sagt, diger litteraturlista bakom sig, t o m barnböcker som ju ligger dig varmt om hjärtat. Jag får uppsöka biblioteket. ”Apelsinmannen” är den enda jag läst, på 1980-talet i samband med ett större skríftligt arbete i ämnet rättshistoria på universitetet om de svenska rättsskandalerna i början på 50-talet. Boken handlar ju som du vet om Kejne-affären. Ja, vem minns idag Karl-Erik Kejne?

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 03 09 10:09 #

 12. Programmet om Birgitta Stenberg, betitlat ”Alla vilda – en dokumentär om Birgitta Stenberg”, kan ånyo ses i dag kl 16.05 på SVT2.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 03 09 11:03 #

 13. Till Enn (och Birgitta Dahl), namnet Skänninge leder alltid min tanke till färgstarka riksdagsledamoten Marianne Karlsson (C). Hon väckte flest motioner under allmänna motionstiden år efter år. Nu ser jag att hon nyss har avlidit. http://andreasnorlen.wordpress.com/2013/01/18/till-minne-av-marianne-karlsson/

  Comment by HO — 2013 03 09 15:40 #

 14. Till Bengt Eliasson: Tack för tipset – nu har jag sett reprisen av programmet om och med Birgitta Stenberg.

  Berömvärt av SvT att göra ett så långt program om en fortfarande levande och produktiv författare.

  Även de av tittarna som inte är så förtrogna med hennes författarskap fick ju en ganska detaljrik bild av hennes liv, flackande inte bara i geografisk mening utan i förhållande till människor av än det ena, än det andra könet.

  Med tanke på de droger som förekom i de kretsar hon vistades i är det ju nästan ett under att hon inte bara lever utan också fortsatt är så intellektuellt alert.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 09 17:18 #

 15. Till Enn Kokk: För oss bokälskare blir det en uppenbarligen intressant vår med många nya böcker att läsa. För oss som har en viss faiblesse för den socialdemokratiska rörelsen torde boken ”En marsch mot avgrunden” av statsvetaren Tommy Möller och TV-journalisten Margit Silberstein vara av särskilt intresse. Jag har ännu inte, p g a mycket arbete, hunnit läsa den, men enligt uppgift pekas jur kand Pär Nuder ut som den store boven i dramat kring Mona Sahlins dramatiska avgång och valet av Håkan Juholt som ny partiledare. Att Nuder själv genom eget agerande gjort sig omöjlig som ordförandekandidat är ju uppenbart när man granskar hans utförda konsultarbete under de senaste åren. Rent allmänt sagt torde inte hämnd och revanschlystnad vara några bra egenskaper för en person som aspirerar på att bli partiordförande för Sveriges stoltaste politiska rörelse.

  Sedan kan man ju självfallet undra över vilka motiv som ligger bakom bokens tillkomst. Tommy Möller är ju en gammal medarbetare till Carl Bildt.

  Man kan bara hoppas att denna nya bok inte på något sätt skadar socialdemokratin. När vi nu äntligen har kommit på fötter igen.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 03 11 13:00 #

 16. Jag ser i medierna att Pär Nuder överväger att anmäla författarna bakom boken ”En marsch mot avgrunden” för förtal. Med hänsyn till svårigheten att få gehör inför rätten i spörsmål som avser reglerna i 5 kap BrB, kan man bara hoppas att någon sansad person inom rörelsen kan tala förstånd med Nuder, då en eventuell rättslig process endast skulle, trots att det i sak handlar om privatpersoner, drabba det socialdemokratiska partiet hårt, det i en tid då vi verkligen har möjlighet att återerövra Rosenbad. Denna någon kanske skulle kunna vara Enn Kokk, som i likhet med familjen Nuder har estniska rötter, ty det politiska persongalleriet torde vara så litet i Sverige att dessa borde känna varandra. Det är inte nya affärer vi behöver i detta land utan en ny regering.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 03 12 11:59 #

 17. Så vänder vi på bladen och vad finner vi där?
  Ett nytt eller gammalt blad?
  http://www.sjolanders.homestead.com/

  Comment by Ture Sjolander — 2013 03 12 12:08 #

 18. Till Bengt Eliasson: Vi har naturligtvis mötts åtskilliga gånger, men det betyder inte att vi är vänner eller står varandra nära.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 12 12:09 #

 19. Till alla och envar: Jag har länge haft förhoppningen att om man helt bryter all kontakt med alla sina vänner såväl som släktingar garanteras man att inte heller få några ovänner.

  Att fortfarande visa ett vänligt sinne till både främlingar och övriga är väl trots allt inte helt omöjligt, utan att stå nära varandra.
  http://www.sites.google.com/site/turesjolander2013/
  Men jag erkänner att det ibland är lite svårt som många helst vill utöva makt över ens person.
  Får de inte det greppet föredrar det att bli någon form av ovän.
  http://www.megamemory.homestead.com/AUS.html
  Då blir det grymt!

  Comment by Ture Sjolander — 2013 03 12 12:34 #

 20. Jag har nu hunnit läsa boken ”En marsch mot avgrunden” och det är inte någon särskilt vacker bild av processen kring ett partiledarskifte som målas upp inför läsaren. Man kan bara hoppas att boken i alla fall får ett positivt resultat, nämligen att Stefan Löfven lägger planerna på att använda Håkan Juholt på en framstående position inom partiet där de uppenbarligen hör hemma – i papperskorgen.

  Ett negativt resultat är nog att många inom arbetarrörelsen kommer att förklara Pär Nuder som persona non grata. Tråkigt för en mycket kompetent politiker i min egen generation.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 03 13 21:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^