Svårighetsgradbestämning av kryss

3 mars 2013 15:03 | Media | 7 kommentarer

Jag har som vanligt löst allt utom Sportkrysset i Aftonbladet Kryss & Quiz.

Ofta går det för en van krysslösare av bara farten, som i fallet Anna Erlandssons allid lätta kryss. De har inte bara åsatts en- eller tvåpoängsnivå – de är på den nivån. Märkligt nog kan skickliga korsordskonstruktörer – ett exempel är Eva Ohlin Särman – ha svårigheter med att leverera lätta kryss på den här nivån. Det är som det bär dem emot; de måste konstra till de så kallade lätta kryssen på ett antal punkter.

Men det exempel jag har på just det här fenomenet är ett kryss, signerat Tomas Widmark och rankat som ett tvåpoängskryss.

Temat är Stad, och när det gäller nyckelfrågorna är de verkligen på tvåpoängsnivån, åtminstone för mig som har varit i Malmö, med egna ögon sett Turning Torso och så vidae.

Men ganska mycket av det övriga är av en betydligt högre svårighetsgrad än två poäng. Man ska känna till skalden Keats och den babyloniska himmelsguden Anu, veta att sanskrit är ett vedaspråk och minnas Bröderna Cartwright. Annat är ganska långsökt: Är polenman = arktisk och Boknalle = Ranelid – det sista handlar alltså om författaren Björn Ranelid.

Missförstå mig inte. För egen del tycker jag det är roligt att vilseledas av en nyckel som LINDA GARNER. Det får en att leta i minnet efter amerikanska eller brittiska sångerskor eller skådisar – men svaret ska bli SNO.

Men inte är det här på tvåpoängsnivån.

7 kommentarer

 1. Enn: Turning Torso finns i Malmö och inte Göteborg. Åtminstone när jag senast tittade ut genom fönstret. Befinner mig i Malmö just nu.

  Comment by Dan — 2013 03 03 20:36 #

 2. Till Dan: Det här måste ha varit ett hjärnsläpp när jag skrev. Självfallet vet jag var Turning torso finns – jag har ju själv varit där och beskådat huset, och även de andra nyckelorden som Sturup och Rosengård och Jägersro och Nils Poppe leder dit. Tack hur som helst för påpekandet – jag har rättat nu.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 03 22:09 #

 3. Hejsan Enn: Som professionell kryssmakare har jag sedan länge haft en önskan att skapa en bro mellan brukare och kreatörer för att dryfta allt som kan vara av intresse beträffande korsord.

  Jag har hittills tyvärr misslyckats kapitalt, och på vägen dessutom ådragit mig en förvånande mängd negativa reaktioner, (främst från mina kollegor faktiskt)när jag givit uttryck för hur jag funderar kring olika saker kring mitt yrke.

  Korsordsmakare är uppenbarligen en mycket spretig grupp, där det inte är lönt att leta efter gemensamma nämnare vad beträffar mål i tillvaron (förutom generellt att tjäna pengar då förstås…)
  eller gemensamma nämnare i några som helst avseenden.

  Jag tror – emellertid – att det kan vara till glädje för en ansenlig del av korsordslösarbefolkningen om bron jag talar om i stycket ovan kunde komma till stånd på något sätt. Tror du att vi kan hjälpas åt med det, i all anspråkslöshet, och utan några som helst krav? Det som blir, det blir?

  Det jag säger ovan är väl mest att jag – om du är intresserad – kan agera lite språkrör här för mitt skrå, utan att göra anspråk på att därmed företräda någon annan än mig själv vad gäller åsikter (!)och förhoppningsvis efter bästa förmåga hjälpa till att bygga den där bron…

  Hur det formellt skulle gå till vet jag inte heller…äsch…

  Det blir säkert bra hur det än blir! Vi har alla – hela tiden – ett val att fundera över…

  Solen lyser, och snart kommer den verkliga värmen, det är jag övertygad om.

  Comment by Sonny — 2013 04 04 18:12 #

 4. Hej Sonny! Jag vill absolut inte vara den som bara kommer med negativa reaktioner på vad du skriver. Men jag har bara en liten undran. Tror du inte att folk som läser ditt inlägg tror att korsordsmakare generellt sett är gnidna individer när du skriver ”där det inte är lönt att leta efter gemensamma nämnare vad beträffar mål i tillvaron (förutom generellt att tjäna pengar då förstås).” Både du och jag är väl övertygade om att de flesta korsordsmakare inte alls tjänar så mycket på denna syssla? Eller har jag fel? Kanske folk inte läser in det i din text, utan bara läser in exakt vad det står där att de vill tjäna pengar och tjäna sitt uppehälle precis som de flesta människor i vårt samhälle?

  Comment by Bertil Blues — 2013 04 06 9:33 #

 5. :) Hej Enn, igen…

  Om mig: Jag är en gammal cyniker, men garanterat inte på grund av något annat än erfarna upplevelser, i botten är jag en glad skit som tror gott om alla, och jag tror det är därför jag också råkar ut som jag ofta gör, dvs förvånansvärt illa. När jag alltså sparkar har jag skäl till det, men jag har gott hopp om att de som till äventyrs läser den här lilla konversationen inte tar mina ord för någon form av ”sanning” – jag är inte politiker, bara egotrippad sisådär i största allmänhet och räknar med att bli betraktad därefter. Det är stor skillnad på hur man bemöts om man heter som jag gör och som du gör. Och mina kollegor klarar sig säkert ändå, även om en och annan kanske kan uppfatta mitt inlägg som ett negativt utpekande. Det är ju mer frågan om hur man väljer att tolka mina ord.

  Om din ”fråga”:

  Pengar vill alla tjäna – inte minst jag som slitit för brödfödan hela mitt liv. Det är väl inte något negativt, hur ska man annars överleva? Men min fundering gällde inte det, utan intresset för att få korsordslösare att förstå korsordskonstruktörer och tvärtom. Jag har funderat på att skriva en bok om detta, men tror att det förmodligen inte är mödan värt. Ändå kändes det som en kul grej att ha någon form av mötesplats mellan oss som konstruktörer och er som kunder, därav mitt något fåniga och spontant gjorda inlägg. Det vore helt enkelt kul att svara på dina frågor (som den representant för lösarkretsen du ju är, via dina åsikter och funderingar i din blogg).

  Arbetsvillkoren och de generellt låga lönerna inom korsordsmakarkretsen är för övrigt en intressant fråga, kanske främst för oss som jobbar inom yrket men även för de som tror att korsordsmakeri är en hobby för kufar och alltså inte går att inordna bland ”riktiga” yrken. Det är ett av de spörsmål som jag tagit upp i andra sammanhang som jag fått slita spö för. Själv tjänade jag 437000 förra året på att sälja korsord och det är jag nöjd med, men jag antar att det finns de som tjänar mycket mindre inom skrået. Och därmed vill tjäna mer, vilket jag tycker är fullständigt självklart. Men det är ju en solidaritetstanke som inte går så bra i dagens samhälle har jag upptäckt.

  Comment by Sonny — 2013 04 07 9:51 #

 6. Hej alla, och särskilt Sonny!

  Jag är ingen korsordskonstruktör till professionen, även om jag gärna skulle bli, men jag har i alla fall startat en liten blogg där jag lägger ut mina alster, och hoppas, precis som du är inne på Sonny, få lite kontakt och respons från korsordslösare, eller varför inte konstruktörer, av alla de slag. Men jag har även lagt upp ett forum där folk är välkomna att diskutera korsord och vad de vill med både mig och varandra.

  Så ni är alla välkomna dit. Och Sonny — det vore mycket trevligt om du vore intresserad av att hjälpa till att få igång forumet. Det är precis nyöppnat och helt tomt… :) Kontakta mig gärna direkt via e-post också om du vill. Det vore trevligt. Och det gäller er alla! Adress: daniel@kryssat.se

  Comment by Daniel — 2013 05 27 14:31 #

 7. PS:

  Ni kommer till min blogg genom att klicka på mitt namn… :)

  Comment by Daniel — 2013 05 27 14:34 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^