Vinner någon av de här två låtarna finalen i Melodifestivalen, kommer jag inte att hålla på Sverige

3 mars 2013 12:07 | Media, Musik | 2 kommentarer

Om någon skulle be mig sjunga de två låtar som gick vidare till final från Andra chansen i Melodifestivalen, skulle jag gå bet. Ändå tror jag att jag är ganska musikalisk, men det är kanske det som är fel. I den här så kallade schlagertävlingen är numera yl och dans och scenshow viktigare än melodi och sångförmåga.

Sålunda registrerar jag att Robin Stjernberg med ”You” och Anton Ewald med ”Begging” gick vidare till final, men jag försår – åtminstone på musikaliska grunder – inte varför. Också ”Jalla dansa sawa” med Behrang Miri var för all del en scenshow, men här fanns det också sug och puls i själva låten.

Det skulle vara intressant att se en sociologisk studie av vilka som röstar i den här tävlingen och hur rösterna fördelar sig till exempel efter de röstandes ålder. Röstningsproceduren går oerhört fort, vilket kanske hindrar många, till exempel äldre, från att delta. Och röstningsproceduren var, åtminstone i den här omgången, en smula snårigt presenterad.

Men för att återvända till de båda låtar – eller var det snarare artister eller kanske rent av scenshower – som gick vidare: Vinner någon av dem finalen i Melodifestivalen, komme jag inte att hålla på Sverige.

2 kommentarer

  1. Det är överhuvudtaget mediokra svenska låtar i år, tycker jag, och det skall väl vara så statistiskt sett. Sverige vinner väl i snitt bara vart 12:e år. Vissa saker kan man göra troligt med statistik.

    Comment by Lasse Hallenfur — 2013 03 03 13:24 #

  2. När det gäller Melodifestivalen så är väl själva evenemanget huvudsaken och innehållet bisaken. Målgruppen tycks vara barnfamiljer vilket märks i utfallet: Pojkbandssångare och rena barnakter går vidare till final. Likheterna med Idol är uppenbara. Själv hade jag fördragit att man gick tillbaka till det gamla formatet med levande orkester och sång samt jurygrupper. Fast jag inser att jag inte längre tillhör programmets målgrupp. Så min röst räknas inte.

    Comment by Jan — 2013 03 03 15:30 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^